of 59229 LinkedIn

Eén zevende burgemeesters is waarnemer

Maar liefst 59 gemeenten, iets meer dan één zevende van de 388 Nederlandse gemeenten, heeft momenteel een waarnemend burgemeester, concludeert Het Financieele Dagblad (FD).

Maar liefst 59 gemeenten, iets meer dan één zevende van de 388 Nederlandse gemeenten, heeft momenteel een waarnemend burgemeester, meldt Het Financieele Dagblad (FD). De gemiddelde ambtsduur van de zittende waarnemers bedraagt 21 maanden.

91 maanden waarnemer

De langst zittende waarnemend burgemeester in is Gerrit Krol (CDA) van de Friese gemeente Het Bildt. Hij houdt het burgemeesterspluche inmiddels al 91 maanden warm. Aan zijn waarnemerschap komt met nieuwjaar een einde als Het Bildt opgaat in de fusiegemeente Waadhoeke. Ook concludeert het FD dat sommige burgemeesters inmiddels als heuse seriewaarnemers beschouwd mogen worden. Zo zijn Annelies van der Kolk (Twenterand, CU) en Ella Schadd-de Boer (Rijnwaarden, PvdA) beiden al met hun vierde waarnemingsklus bezig. Charlie Aptroot (VVD) is de enige die zich burgervader kan noemen in twee gemeenten. Hij combineert het Zoetermeerse burgemeestersambt met het waarnemerschap in Wassenaar. Het FD deed onderzoek naar aanleiding van het aantreden van Jozias van Aartsen als waarnemend burgemeester van Amsterdam vandaag.

 

Afname

Het aantal waarnemers is afgenomen ten opzichte van 2014. Binnenlands Bestuur meldde toen dat 79 van de toenmalige 403 gemeenten, ongeveer een vijfde, dat jaar een waarnemend burgemeester had. Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) liet toen weten niet blij te zijn met het hoge aantal waarnemers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel Boonen (Raadslid Cranendonck) op
Ik heb twijfels,over kwaliteit onderliggend onderzoek. Cranendonck en Veldhoven hebben momenteel ook waarnemer maar staan niet op het kaartje van FD. Zo maar twee gemeenten waarvan ik het weet. Dus pas op met klakkeloos overnemen.