of 63966 LinkedIn

Eén op drie wethouders haalt eindstreep niet

Henk Bouwmans Reageer
Ruim 30 procent van de wethouders die na de raadsverkiezingen van 2006 zijn aangetreden, haakt binnen de collegeperiode van 4 jaar af.

Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Door de herindelingsverkiezingen afgelopen woensdag voor zes nieuwe gemeenten (Oldambt, Zuidplas, Venlo, Peel aan de Maas, Horst aan de Maas en Venray), verdwijnen er minstens twintig van de huidige 46 wethouders. Het totaal aantal vertrokken wethouders gaat daarmee dit jaar boven de honderd uitkomen. Met dit aantal blijft 2009, volgens de voorlopige cijfers, voor wethouders een relatief rustig jaar. Ter vergelijking: in 2008 vertrokken er 196 wethouders.

 

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 komt het totaal aantal vertrokken wethouders op bijna 490. Dat is bijna een derde van het totaal; Nederland telt vijftienhonderd wethouders. De belangrijkste reden van vertrek is een politiek confl ict. Voor 60 procent van de afgehaakte wethouders was dat de reden voor het einde van hun wethouderschap.

 

Gezondheid is de op één na belangrijkste overweging om te stoppen. Voor ruim 10 procent van de wethouders zijn problemen met de eigen gezondheid reden het wethouderschap op te geven. De defi nitieve cijfers over 2009 publiceert Binnenlands Bestuur zoals gebruikelijk in de eerste editie van het nieuwe jaar in het traditionele Wethoudersonderzoek.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.