Advertentie

Een op drie Gelderse raadsleden bedreigd

Van de Gelderse gemeenteraadsleden zegt maar liefst 32 procent met bedreigingen of agressie te maken te hebben. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Gelderland.

10 juni 2019

Van de Gelderse gemeenteraadsleden zegt maar liefst 32 procent met bedreigingen of agressie te maken te hebben. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Gelderland.

Vrouwelijke raadsleden vaker slachtoffer

De regionale omroep enquêteerde ongeveer 400 raadsleden uit 51 gemeenten. Daaruit kwamen ook meerdere voorbeelden van bedreigingen en agressie richting raadsleden. In Nijmegen moest een raadslid rennen voor zijn leven omdat iemand hem met een stuk hout achterna kwam. Van een Betuws raadslid werd het huis besmeurd en bij een raadslid uit Zevenaar ontplofte een vuurwerkbom in de tuin in de periode dat de raad sprak over een asielzoekerscentrum. Ook intimidatie door middel van seksueel getinte opmerkingen komt helaas voor. Opvallend is dat vrouwelijke raadsleden vaker slachtoffer worden dan mannelijke. 38 procent van de vrouwelijke raadsleden heeft met bedreiging of agressie te maken, tegen 29 procent van hun mannelijke collega's.

  

Verhoging maximumstraf

Het percentage bedreigde raadsleden ligt in Gelderland boven het landelijk cijfer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties becijferde vorig jaar dat 28 procent van de raadsleden met agressie en bedreigingen te maken heeft. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) concludeerde dat dit voor 26 procent van de raadsleden geldt. Volgens Sjir Hanssen van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) valt het cijfer mede zo hoog uit doordat het onderwerp bespreekbaarder wordt onder raadsleden en doordat de samenleving verhardt. Een aankomend wetsvoorstel dat voorziet in de verhoging van de maximumstraf voor de bedreiging van raadsleden zal volgens Hanssen weinig effect sorteren. Volgens moeten politieke discussies op een meer gematigde toon worden gevoerd.

Bronnen: Omroep Gelderland / NOS

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

VERZAMEL EENS KLACHTEN VAN BURGERS / Er zijn veel ambtenaren welke frauderen en de burgers treiteren als een wethouder daar niets aan doet tja...
Er zijn veel ambtenaren welke frauderen en de burgers treiteren als een wethouder daar niets aan doet tja...



Ambtenaren hebben boter op het hoofd en een beton balk voor het hoofd, ze spelen vaak een zielig spelletje. Onderstaande is de waarheid en oorzaak van veel problemen, EIGEN BELANG boven de waarheid en burger.



Ambtenaar wil geen gedoe met zijn leidinggevenden.

Leidinggevende wil geen gedoe met de wethouder i.v.m. zijn loopbaan.

Wethouder wil geen gedoe met leidinggevenden anders krijgt hij zijn info niet meer.

Burgemeester wil rustig naar zijn pensioen en wil met beiden geen gedoe.

Gemeenst secretaris, weet zeer veel maar wil slechts informatie, ook de negatieve, en vetsevigd daarmee zijn positie.



Kijk zo is het cirkeltje rond, allemaal blaten we doen er wat aan echter ze doen geen ruk. Als een burger klem komt te zitten tussen deze parasiterende profiteurs , wordt deze boos en volkomen terecht.



Voorgaande is ook de reden dat misstanden nauwelijks worden gemeld door ambtenaren, dit kost de belastingbetaler miljarden per jaar. Oplossing? Blockchain, algoritmen en 60% van die parasieten kan naar huis, 30% heeft toch al een baan die er niet toe doet.
Hans / afdelingsmanager
Hoi WJB, van sommigen zullen de klachten en problemen best terecht zijn. Verder heb ik nooit zo veel drama queens bij elkaar gezien als in de (lokale, provinciale en landelijke) politiek. Waarvan akte...
Geert Loods
Wanneer is iets bedreiging? Is dat wel waar?
Hans / afdelingsmanager
Ik schat in dat ze het daar zelf nar gemaakt hebben.... Hou op met zielig doen!
wjb / adviseur
Afschuwelijk is het dat allerlei categorieën burgers, zoals nu raadsleden systematisch worden bedreigd. Nog afschuwelijker is het dat onverlaten als 'afdelingsmanager' Hans kennelijk de primaire behoefte voelen winden te laten uit hun primitieve en populistische onderbuik. Kom op Hans en met hem veel anderen: Houd op met borrelplaat en veroordeel het dat mensen die voor de publieke zaak staan in hun functioneren worden belemmerd en bedreigd! Hoe zo zielig doen?
Advertentie