of 64231 LinkedIn

'Een eitje bakken kan reden voor asiel zijn'

'Of we iedereen die een ei hebben gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

'Of we iedereen die bij wijze van spreken een ei heeft gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

Perceptie

In Nederland maken mensen zich volgens Eerdmans grote zorgen over een eventuele migratiestroom uit Afghanistan. En Nederland was al niet zo scheutig, want tot maandag en dinsdag ging het politiek en maatschappelijk debat vooral over de tolken die in nood zitten, niet om chauffeurs, koks, journalisten en mensenrechtenactivisten. Als dat eitje bakken in de ogen van de machthebbers laakbaar is, en er is angst voor represailles, dan is dat eitje volgens hoogleraar Strik, tevens Europarlementariër voor GroenLinks, zeker een reden voor asiel. 'Het gaat juist om de perceptie van de mensen daar, daar is het hele asielrecht op gebaseerd.'

 

Hier opvangen

Niet dat Strik de grenzen wijd wil openzetten. Het merendeel van de asielzoekers zal in landen als Pakistan en Iran een heenkomen zoeken, verwacht zij. Dat is te organiseren via internationale organisaties zoals de UNHCR. 'Maar sommigen zijn daar ook niet veilig en dat is Europa dan waarschijnlijk wel. Hen moet je wel hier opvangen.' Overigens heeft buurland Oezbekistan al laten weten geen Afghanen te willen opnemen.

 

Aantal aanvragen

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) vindt sowieso dat Nederland het slecht heeft aangepakt en is zeer ontstemd over het Nederlandse debat. 'Het getuigt niet van beschaving om in zo´n crisis gelijk te praten over het aantal aanvragen. Dat is een bekrompen reactie. Je zou je sterk moeten maken voor Afghanen die hun nek hebben uitgestoken.' In de pacifiërende woorden van de Taliban heeft Reuten niet veel vertrouwen. 'We moeten het zekere voor het onzekere nemen en die mensen weghalen, ook mensenrechtenactivisten en journalisten.'

Inschattingsfouten

Hij spreekt ook van inschattingsfouten door Nederland. Nederland stuurde een week geleden nog een brief met zes andere lidstaten naar de Europese Commissie dat Afghanen gewoon zouden moeten worden uitgezet. Even daarvoor stuurde Nederland - samen met een aantal andere lidstaten - een oproep aan Griekenland om aan de humanitaire eisen voor vluchtelingenkampen te voldoen zodat naar Nederland gereisde vluchtelingen weer terug naar die Griekse kampen kunnen worden gestuurd. 

 

Pushbacks

En dat is juist het probleem, zegt Strik. Er is een migratiepact waarin afgesproken is hoe mensen de Europese Unie binnen zouden moeten komen. 'Er staan in dat pact ook afspraken over het beter verdelen van de verantwoordelijkheid van asielzoekers die de EU binnenkomen. De huidige regel is dat een grensland waar iemand binnenkomt verantwoordelijk blijft voor de bescherming van die persoon, en dat zorgt voor een onevenredig grote druk op die grenslanden. Maar de andere lidstaten, zoals Nederland, staan niet te trappelen om een deel van de asielzoekers over te nemen vanaf de buitengrenzen. Met als gevolg dat er pushbacks plaatsvinden, door lidstaten als Griekenland, maar ook Hongarije en Kroatië. Zij sturen asielzoekers terug,' zegt zij.

 

EU-coördinatie

Strik doet namens het Europees Parlement onderzoek naar de pushbacks, en de rol van grensbeschermingsorganisatie Frontex. Strik, die donderdag het woord voert namens de Groenen bij een meeting van de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de commissie voor relaties met Afghanistan: 'Het wordt tijd dat landen samenwerken en niet naar elkaar gaan kijken.'

En dat gebeurt nu. Dinsdag hebben de lidstaten en strakkere coördinatie afgesproken van de evacuaties. Tot zichtbare opluchting van minister Kaag van Buitenlandse Zaken. 'We moeten binnen de EU en met de EU een eensgezinde lijn oppakken', zei ze. Strik verwacht dat ook voor donderdag in het EP: 'Ik verwacht dat het EP zich sterk zal uitspreken voor een ruime definitie van mensen die we weg moeten zien te halen en een goede coördinatie op EU-niveau.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Eric, misschien op veiligheidsgebied. Voor de rest gaat de vlieger niet op en is Zwitserland helemaal verknoopt met de rest van de wereld-verdienen ze goud geld aan...
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
De handelswijze/neutraliteit van Zwitserland is zo gek nog niet. Bemoei je niet of nauwelijks met het buitenland. (Tenslotte zijn slechts heel weinigen gediend van bemoeienis door zijn/haar buurman. De mensheid en tribale culturen zijn nu eenmaal niet te veranderen.)

Zwitserland is en blijft hiermee gevrijwaard van allerlei negatieve consequenties. Geen maatschappelijke onrust, geen huisvestingsproblemen, geen integratieproblematiek, helemaal niks.
(Mogelijk wel voordeel van de door corruptie weg gesmokkelde hulpgelden?)
Door Nico uit Loenen (Gepensioneerde Rijksambtenaar) op
Wellicht komen er nog meer asielaanvragen, want we zijn als NAVO partner wel direct verantwoordelijk voor ons doen en laten elders in de boze wereld. Hier een opsomming van missies: https://www.defensie.nl/onderwerpen/navo-70-jaar … en hier de huidige missies: https://www.defensie.nl/onderwerpen/missies/huid … . Alles m.n. bedoeld voor het trainen van strijdkrachten met modern wapentuig (als vervanging voor zwaard, hakbijl en pijl en boog). En waar blijft het wapentuig: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2016/05 … Dus overal waar het mis gaat met die missies komen er weer volksmassa´s op de been richting het rijke noorden die in het verkeerde kamp zaten. Dat is wat we nu dus zien dankzij al het wapentuig dat we daar dumpen. Gelukkig laten de Hollanders alleen defecte spullen achter :-)
Door p op
@Louis, en dan zeker weer klagen dat mensen niet integreren... Overinges deze discussie gaat over mensen die wij Nederland zelf hebben in gezet in de strijd tegen terrorisme en nu in Afghanistan een strijd die we verloren hebben.Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Het gaat hier om verantwoordelijkheid. Met de NAVO is een programma opgezet om het terrorisme vanuit Afghanistan te bestrijden. Voor onze veiligheid hier en daar hebben we willens en wetens mensen ingezet. Die mensen lopen nu het risico om als collaborateur te worden mishandeld of zelfs te worden vermoord. Maar blijkbaar voelen bepaalde groeperingen geen enkele morele verplichting om deze mensen te helpen. Dat we deze missie nooit op deze manier hadden moeten uitvoeren staat daar los van. Eerdmans is een koloniale denker die wanneer het misgaat zijn handen af trekt van bondgenoten. Daarmee is hij weer net zo onbetrouwbaar gebleken als het verloop van zijn hele politieke carrière.
Door Louis op
Gewoon de Deense methode overnemen. Opvang is altijd tijdelijk en kan ook in Afrika. Nederland is geen immigratieland.
Door p op
Dat deze discussie gevoerd moet worden, toch een jaar of 20 kunnen nadenken over de mogelijke exitscenario's. Daarnaast is, helaas, door eerder Nederlands handelen, juridisch uitgebreid de aansprakelijkheid bepaald mbt. lokale medewerkers-lees Srebrenica. Een ereveld vol argumenten...


Door Nico uit Loenen (Gepensioneerde Rijksambtenaar) op
@rood hesje, probeer eens een keer te reageren op het artikel, want dat staat er namelijk met grote letters boven als je reageren wil.
Door fha smit (adviseur) op
Het getuigd van beschaving om landen hun eigen bevolking te regelen, en niet bij voorbaat er van uit te gaan, dat ze dat niet kunnen. Wat een minachting van die mensen. En dat noemt zich hoogleraar.
Door Rood Hesje (thuiswerker) op
@Nico uit Loenen - Godzijdank is ie gepensioneerd: Mijnheer Loenen, wat een flauwekul. Niet dat ik voor die oorlogen ben, maar in Afghanistan hebben we meegedaan op basis van het Navo-verdrag. Irak, dat zijn we ingezogen.

Vacatures

Van onze partners