of 59179 LinkedIn

Eemnes weigert gesprek over herindeling

De gemeenteraad van Eemnes gaat niet in op de uitnodiging van de provincie Noord-Holland om te praten over de bestuurlijke toekomst van de Utrechtse gemeente.

De gemeenteraad van Eemnes gaat niet in op de uitnodiging van de provincie Noord-Holland om te praten over de bestuurlijke toekomst van de Utrechtse gemeente.

De raad van Eemnes was onlangs door Noord-Hollands gedeputeerde Jack van der Hoek uitgenodigd voor een zogeheten ‘open overleg’ om te praten over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in Gooi en Vechtstreek. De raad van Eemnes laat de D66-gedeputeerde echter weten geen gebruik te maken van die uitnodiging.

 

Nauwe samenwerking

Op 7 februari 2017 besloten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland een herindelingsprocedure te starten voor gemeentelijke herindeling in de Gooi en Vechtstreek. Doel ervan is om te komen tot maximaal 3 gemeenten. Dat is volgens GS nodig om de lokale en regionale bestuurskracht te versterken.

Tijdens de eerste fase van deze zogeheten Arhi-procedure voert de provincie zogeheten ‘open overleggen’ met de gemeenten in de regio. Eemnes ligt in een andere provincie en is daarom geen onderdeel is van de Arhi-procedure. Toch had Van der Hoek Eemnes wel  uitgenodigd voor een open overleg over twee weken. Dat deed hij vanwege de nauwe samenwerking met Blaricum en Laren in de BEL Combinatie. De gemeenten werken al jaren ambtelijk samen.

 

Voldoende krachtig

De gemeenteraad van Eemnes is unaniem van mening dat het behoud van de zelfstandigheid van Eemnes het uitgangspunt is. ‘Het laatste bestuurskrachtonderzoek geeft ook aan dat Eemnes voldoende (bestuurs)krachtig is. Eerder heeft de raad in een zienswijze aan GS haar standpunt al duidelijk gemaakt. Een open overleg zal daaraan volgens de raad ‘hierop niet van invloed zijn en feitelijk niets toevoegen’, aldus Eemnes in de brief aan gedeputeerde Van der Hoek.

 

Samenwerking BEL

Eemnes stelt wel te hechten aan de goede samenwerking met de gemeenten Blaricum en Laren binnen de BEL Combinatie. Een samenwerking die zij graag wil voortzetten. De raad heeft daarom de gedeputeerde gevraagd daarmee in het vervolg van de Arhi-procedure ‘nadrukkelijk rekening te houden’, aldus de gemeenteraad van Eemnes.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door maud Arkesteijn-van willigen (bestuurder/adviseur) op
eindelijk een gemeente die nee durft te zeggen heel en nu poot stijf houden schaal vergroting heeft nog nooit iets positiefs opgeleverd , het kost heel veel geld, de afstand tot de burger wordt groter, de buraucratie neemt toe en alleen de wethouders, de burg. en de ambtenaren varen er wel bij nl hogere salarissen .houdt er nu eens mee op. de burger moet zijn domein weer terug krijgen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is wel duidelijk dat de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek de gemeente Eemnes minder nodig hebben dan andersom. Daarom wel een zéér domme beslissing om een uitnodiging voor een open overleg op voorhand af te slaan.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Uit voortschrijdend inzicht is de afgelopen jaren gebleken dat de meningen steeds meer verdeeld zijn over de meerwaarde van gemeentelijke herindelingen. Bovendien wordt de afstand tussen kiezers en gekozenen aanzienlijk groter.
Door Jan de Vos (Raadslid) op
Goed gedaan, gemeenteraad van Eemnes! Er zou toch al alleen sprake zijn van herindeling als de bestuurskracht onvoldoende is en de wens van de gemeente zelf uitgaat. Nu lijkt het er toch verdraaid veel op als dat men een herindeling door wil drukken. Nergens voor nodig!!! Samenwerking voortzetten en behoud van zelfstandigheid prima!
Door Alexander (oud-raadslid) op
Ooit het liedje van Hans Dorresteijn gehoord over de naargeestigheid van de polder van Eemnes gehoord ? Ik moest er even aan denken.