of 61441 LinkedIn

Duizenden mensen herdenken in Hilversum

Duizenden mensen hebben in Hilversum de slachtoffers herdacht van de vlucht MH17. Er was een stille tocht en een herdenkingsdienst in de Sint Vituskerk.
1 reactie

Duizenden mensen hebben zondag in Hilversum de vliegramp in Oekraïne herdacht. Ze liepen, gekleed in het wit, mee in een stille tocht. Daarna woonden ze een herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk bij. ,,We rouwen zoals we de afgelopen weken hebben gedaan. Massaal en samen, respectvol en intens, wit en vredig'', zei de pastoor van de kerk, Jules Dresmé.

Drie gezinnen

Hilversum verloor twaalf inwoners (drie gezinnen) tijdens de ramp met vlucht MH17 precies een maand geleden. Drie andere slachtoffers - een Nederlands-Amerikaanse jongen en een Australisch echtpaar - hadden banden met de plaats. In totaal kwamen 298 inzittenden van het neergehaalde vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
 
Saamhorigheid 

Het verdriet om de slachtoffers zal blijven, ,,maar saamhorigheid biedt steun'', zei de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. ,,Ook na vandaag, ook morgen en overmorgen. Ons leven lang delen wij dit verdriet met elkaar.'' Broertjes sprak van een ramp zonder weerga en zei: ,,Rouw gaat niet over, het wordt deel van je leven. Liefde gaat niet over door de dood, die blijft.'' Mensen kunnen troost vinden, zei Broertjes, ,,door elkaar te omarmen, door te praten over de mensen die wij liefhebben en kenden''. Hij riep mensen op ,,trouw te blijven aan de nabestaanden en dicht om de families te blijven staan. Ook in de toekomst.''


Leeg huis

De broer van een slachtoffer beschreef de dag van de ramp, de haastige reis van een gezin naar Schiphol. ,,Ze waren op tijd voor de vlucht die ze hadden moeten missen.'' Wat nu rest is de leegte, het verdriet. ,,Een huis in Hilversum staat leeg. Het voelt er koel, of het niet meer warm kan worden.''


Stille tocht

Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht van een park naar de Sint-Vituskerk. De zwijgende wandeling begon met het loslaten van vijftien witte duiven voor de vijftien omgekomen Hilversummers, gevolgd door 283 andere duiven voor de andere slachtoffers. Daarna lieten de mensen witte ballonnen wegvliegen. Vlaggen langs de route hingen halfstok.


Vervoer geprezen

In Hilversum zijn experts bezig de lichamen te identificeren. De stoffelijke overschotten werden naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. De zus van een slachtoffer prees dat vervoer: ,,teder en met mededogen, gedragen door liefdevolle handen''.


Lege stoel

Broertjes liet na afloop weten dat de dienst bewust een dag voor het nieuwe schooljaar plaatsvond. ,,Er waren veel jonge kinderen. Zij gaan maandag terug naar school en zien dan een lege stoel. We willen deze ellendige zomer afsluiten en een nieuwe stap zetten.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Bij zulk onvoorstelbaar persoonlijk leed past slechts stilte en herdenken. Ik wil nogmaals mijn grote waardering uitspreken voor Pieter Broeertjes als burgemeester: vooral voor de wijze waarop hij weet hoe hij verbinding tussen mensen tot stand moet brengen in zo'n situatie. Een kwaliteit die lang niet elke bestuurder is gegeven.