of 64740 LinkedIn

Dubbelrol burgemeester Hessels levert ‘wrijving’ op

Carnaval in Maastricht.
Carnaval in Maastricht.

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren treedt per direct af als voorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL). Hij kan die functie niet meer combineren met zijn burgemeesterschap. Dat laat Hessels zondag via Twitter weten.

Verbieden

Zijn dubbelrol begint naar eigen zeggen ‘wrijving op te leveren’. Afgelopen donderdag stemde CDA'er Hessels als burgemeester tijdens beraad met collega-burgervaders in Noord- en Midden-Limburg in met het verbieden van de aftrap van het carnavalsseizoen in Roermond, de 11e van de 11e. Dat viel binnen de Limburgse ‘vastelaovend-’wereld niet overal in goede aarde.

Tegengeluid

‘Met pijn in het vastelaoveshart, maar in de volle overtuiging dat dit het beste is voor de Limburgse vastelaovend, treed ik per direct terug als voorzitter van de BCL’, twittert Hessels. ‘Met de maatregelen die ongetwijfeld komen gaan, moet de voorzitter (van BCL) de handen vrij hebben als een tegengeluid gegeven moet worden. Dat zou voor mij moeilijk worden, als dat tegengeluid gericht is op een beslissing van de regionale burgemeesters’, schrijft hij.

 

Zorg

Op gezag van de burgemeesters zijn in Noord- en Midden Limburg komende donderdag alle grootschalige carnavalsevenementen afgeblazen. Dat gebeurde om te voorkomen dat de zorg door coronabesmettingen overbelast raakt. In Roermond werden 17.000 feestvierders verwacht. Kleinere evenementen mogen vooralsnog, met inachtneming van de geldende maatregelen, wel gewoon doorgaan.

 

Hoogste aantal

Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord wees erop dat Noord- en Midden-Limburg het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland heeft. Volgens Scholten vormen grootschalige carnavalsevenementen een groot risico. ‘Hoe pijnlijk deze maatregel ook is, we zien hem echt als noodzakelijk om de zorg te kunnen blijven garanderen. We geven hiermee gehoor aan de oproep vanuit de zorg en de twijfel die er bij de verenigingen zelf ook is’, aldus Scholten.

 

Opnamestop

In de veiligheidsregio Zuid-Limburg geldt geen algemeen verbod voor grootschalige carnavalsfeesten, maar de burgemeesters van Heerlen, Brunssum en Kerkrade besloten op maandagochtend om ook daar de festiviteiten af te blazen. De aanleiding voor dat besluit is een opnamestop voor coronapatiënten door de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard. Die ging zondagavond in. Carnavalsvereniging De Tempeleers in Maastricht laat maandag weten dat ook hun opening van het seizoen wordt afgeblazen.


Brabant
Ook in Brabant hebben de veiligheidsregio's nog geen verboden afgekondigd. Feesten in Den Bosch en Eindhoven gaan gewoon door, meldt nu.nl. Het evenement Elluf-Elluf, op de Grote Markt in Breda, is wel afgelast. Er wordt nog naar een alternatief gezocht. Voor alle activiteiten blijven wel de algemene coronaregels gelden: bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien en in ruimtes zonder vaste zitplaatsen is maximaal 75 procent van de normale capaciteit toegestaan.

 

Aanscherping

De burgemeesters van Heerlen, Brunssum en Kerkrade doen op maandagochtend ook een dringende oproep aan het kabinet. ‘Gelet op de omvang van deze problematiek, en ter voorkoming van een perceptie van onduidelijkheid en mogelijk zelfs willekeur in toepassing van regels, achten de burgemeesters het verstandig dat op landelijk niveau op zeer korte termijn aanscherping van beleid wordt overwogen. Het noodgedwongen nemen van lokale maatregelen maakt de aanpak van de crisis ondoorzichtig en is zeer onwenselijk.’

Niets opleggen

Volgens zorgminister Hugo de Jonge past het juist ‘bij deze fase van de crisis’ dat burgemeesters zelf bepalen wat wel en niet mag. De tijd van ‘steeds kijken naar wat de Rijksoverheid voorschrijft’ is voorbij, vindt de minister. De Jonge wil bovendien niets ‘opleggen’, omdat er ook geen advies over de festiviteiten is gegeven door het Outbreak Management Team. Daarnaast verschilt het per regio hoeveel risico de carnavalsfeesten met zich meebrengen. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Er dient nu zo snel mogelijk een landelijke uitspraak te komen over het wel of niet kunnen doorgaan van carnaval. In de gegeven omstandigheden lijkt het afgelasten van alle evenementen op dit moment de beste keuze.
Door Southern Comfort op
Bij burgemeester Scholten wringt er blijkbaar niets terwijl hij zelfs drie petten op heeft:

Beschermheer van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, burgemeester van Venlo, en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

https://www.jocusvenlo.nl/vereiniging/beschermhier

Dat bleek ook al eens eerder bij de aankoop van Jocus-vastgoed door de gemeente Venlo en de zeer vergaande faciliterende rol van de gemeente Venlo bij niet alleen het verwerven van vervangend vastgoed maar zelfs het voor rekening nemen van alle verbouwingskosten, onderzoeken en bestemmingsplan wijzigingen (bij de provincie).

De gemeente bleef jarenlang met een leegstaande bovenwoning zitten. In Venlo kraait daar geen ene blinde haan of zatte raaf naar.