Advertentie

Dubbele vergoeding bestuurscommissie mag van wethouder

De Amsterdamse stadsdelen mogen op één avond twee keer vergaderen en daarmee een dubbele vergoeding van 250 tot 500 euro opstrijken. Wethouder Andrée van Es vertrouwt de bestuurscommissies.

06 mei 2014

Raadsleden die in de bestuurscommissies van Amsterdam zitten, mogen op één avond twee vergaderingen plannen en daarvoor een dubbele vergoeding krijgen. Dat zegt wethouder Van Es die gaat over het bestuursstelsel in de stad. De SP in de gemeenteraad heeft vragen gesteld over deze handelswijze. Daniël Peters van de SP vindt het een truc die niet door de beugel kan.

Mazen
Volgens het Amsterdamse SP-raadslid waarschuwde zijn partij in januari al dat het nieuwe vergoedingssysteem mazen kent. In plaats van een vaste maandelijkse vergoeding van 1500 euro krijgen leden van de bestuurscommissie tegenwoordig per vergadering 250 tot 500 euro betaald. Een voorbereidende vergadering ‘doet’ 250 euro, een vergadering waarin besluiten worden genomen maar liefst 500 euro per raadslid.

Twee keer tekenen
Het lijkt nu in verschillende bestuurscommissies, voorheen de stadsdelen, een gewoonte te worden om twee vergaderingen op een avond te plannen. Er wordt ook nadrukkelijk de tijd genomen om tweemaal de presentielijst hiervoor te tekenen. Maar Peters zet zijn vraagtekens bij kwaliteit van met name de voorbereidende vergaderingen. ‘Ik heb signalen gekregen dat dit vaak een kunstmatige toevoeging is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een presentatie waarbij de raadsleden achterover zitten en een verhaal aanhoren. Dit noemen ze dan een voorbereiding en daar krijgen ze 250 euro voor. Ik ben bang dat een aantal van hen alsnog de 1500 euro proberen te halen, het maandbedrag dat de stadsdeelraadsleden kregen.

Vertrouwen
Wethouder Andrée van Es heeft echter wèl alle vertrouwen in de waarde van de vergaderingen. Ze laat weten: ‘De stadsdelen kunnen voorbereidende en besluitvormende vergaderingen aansluitend plannen. Dat is conform de regeling die is vastgesteld door de gemeenteraad. Ik ga ervan uit dat de bestuurscommissies hun werkzaamheden vanuit de inhoud organiseren. Ik heb begrepen dat zij hierover met elkaar in gesprek gaan om onderling af te stemmen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de werkzaamheden met bijbehorende beloning op een goede manier worden ingericht.’ 

Peters heeft over de kwestie specifieke vragen gesteld aan de wethouder en wacht nog op de antwoorden. Maar hij is duidelijk over de regeling. ‘Het is volgens mij nooit een goed idee als mensen zelf over hun vergoeding gaan, helemaal als de controle ingewikkeld is.’

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Van Es is zelf ook zo! Dus maak je geen illusies en in twee delen? Beter in drie delen want dat kan ook of per onderwerp.
Ellen
Fatsoen moet je doen?
Jan Willem
Waar Van Es zegt; 'Ik ga er van uit dat ...(...)...plannen' is het enige juiste weerwoord dat 'assumption is the mother of all screw-ups'....
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Tja en daar gaat het vertrouwen in de overheid en haar pluche-ambtenaren. Het blijven gewoon graaiers. Handiger zou zijn als ze zouden worden "afgerekend" op resultaat per vergadering. Waar kunnen wij ons massaal aanmelden om voor 250 euro wat geblaat aan te horen of voor 500 euro een vergadering bij te wonen?!?!?!?!? BELACHELIJK! En Van Es; misschien toch eens samen met de collega's in de integriteitsboekjes kijken, het mag dan misschien wel, maar is het ook REDELIJK!?!?!?
Donna
Waarom zo n hoge vergoeding? In kleinere gemeentes krijgt men maar 75 euro. Is dat zo veel minder waard?
Bond / Adviseur
En weer kunnen we een geval van graaien, en de onwil om er iets aan te doen, toevoegen aan een lange lijst.
Willem Kamps
Vergaderen wordt zo lucratieve business. Jammer dat het artikel niet zegt of de animo om in een bestuurscomissie te zitten is toegenomen. Dat zou zo maar eens kunnen zijn. Het lijkt mij ook wel wat, een presentatie aanhoren en dan € 250 beuren. Vervolgens er nog iets over roepen in de daaropvolgende vergadering en je bent op één avond € 750 rijker. Ik dacht dat mensen in de politiek gingen voor het algemeen belang, maar klaarblijkelijk is het slechts de eigen bankrekening.
Roffa
Als Minister Plasterk ballen heeft, maakt hij per direct een einde aan deze schaamteloze manier van graaien. Als....
Morsnova / inwoner
En vergaderen zit in de ambtelijke en politieke cultuur. Daarbij is het niet van belang of je een bijdrage levert; alleen al de wens om geïnformeerd te worden is ten stadhuize een goede reden om een vergadering bij te wonen. Wie wel eens een willekeurige vergaderzaal bij een gemeente binnenkijkt zal altijd schrikken van de enorme hoop aanwezigen.



Bij de overheid is dat al een onbewust misbruik van gemeentegeld, want op ambtelijke vergaderingen worden ook zelden besluiten genomen, die vervolgens met vereende kracht worden uitgevoerd.



Het wordt zelfs bewust misbruik als je per vergadering betaald wordt en je zelf mag besluiten of je daarbij aanwezig mag zijn. We kennen dit gebruik al jaren bij de EU, waar het tekenen van presentielijsten populairder is dan het uitzitten van de bijbehorende vergadering. Nu zien we het ook die bestuurscommissies (waarvan niemand mij kan uitleggen war daarvan het nut is behalve baantjes verdelen) in die val trappen. De SP heeft gelijk: deze commissies gaan het net zo bont maken als het EU-parlement, want er is niemand die zal toezien op het eingenlijk gebruik van die regeling.
Joris / Denker
Ja dat kan er wel bij het salaris van zevenduizen euro schoon in de tachtige jaren en de rest moet armoe lijden. Je wordt naar je functie grof betaald en deze vergoeding is uit den boze
Gerard Stuitje
En wij als burgers maar bezuinigen op allerlei voorzieningen
MBakker
Mevrouw van Es was ooit communiste. Nooit heeft ze enige afstand genomen van de wreedheden gedaan uit naam van dit systeem. Diezelfde mevrouw van Es zit gekleeft aan het pluche en zit diep met haar arm in de endeldarm van het regenteske Amsterdam. Denk nou niet dat ze dit gaat aanpakken.
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Dat dit gebeurt is een grof schandaal en het antwoord van wethouder van Es (Groen Links) is te erg voor woorden. Plasterk gaat hier niet over maar burgemeester van der Laan zou hier in moeten grijpen. Op Youtube circuleert een filmpje waarin voorzitter mevrouw Dalgliesh (PvdA) er nog eens speciaal op wijst dat er nogmaals de presentielijst moet worden getekend omdat er anders niet wordt uitbetaald. Wat een verrotte cultuur daar in Amsterdam.
Advertentie