of 62812 LinkedIn

Drie dagen lang Tweede Kamerverkiezingen

Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor om rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

Wet aangepast

Ollongren is al langer bezig de wet aan te passen om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo stelde ze eerder al voor om het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen te verhogen, van twee naar drie. Dat wetsvoorstel van de minister werd onlangs al aangenomen door de Kamer, maar er waren meer wensen. Het plan om 70-plussers per post te laten stemmen kwam uit de koker van het CDA.

Geen negatieve invloed van corona

D66-Kamerlid Joost Sneller opperde om stemlokalen meer dan één dag de deuren te laten openen. Dat gaat gebeuren, maar het geldt niet voor alle stembureaus. In gemeenten met minder dan 10.000 kiezers zal er één lokaal opengaan op de maandag en dinsdag voor de verkiezingen. Dat loopt op bij grotere gemeenten, tot twintig bij de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag). 'Het gaat echt om spreiden', zegt Ollongren. 'We willen dat iedereen gaat stemmen, dat de opkomst niet negatief wordt beïnvloed door corona.'

Campagne voor jongere stembureauleden

De minister benadrukt dat 'gemeenten dit aankunnen', maar hamert er tegelijkertijd op dat er veel mensen nodig zullen zijn om de verkiezingen tot een succes te maken. Zo krijgt elk stembureau vier leden, waar het er normaal drie zijn. Daar komt bij dat stembureauleden vaak oudere mensen zijn, die vanwege corona huiverig kunnen zijn die taak volgend jaar weer te vervullen. 'We gaan een grote campagne voeren om te zorgen dat mensen zich melden. Jongere mensen, studenten. We willen allerlei bronnen aanboren. Ik ben ervan overtuigd dat er veel enthousiasme is om dit te doen', aldus de minister.

Reële compensatie
De organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen is voor gemeenten een grote operatie. Om de verkiezingen goed en veilig te kunnen organiseren, hebben gemeenten in september een financiële compensatie van 30 miljoen euro gekregen. Voor de kosten die de aanvullende maatregelen met zich meebrengen, zullen gemeenten ook een reële compensatie ontvangen. 

'Behoorlijke klus'

In een reactie op de verkiezingsplannen zeggen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) dat het spreiden van de verkiezingen voor de Tweede Kamer over drie dagen 'nog een behoorlijke klus' wordt. Grootste hobbels zijn het vinden van voldoende stemlokalen waar 1,5 meter afstand kan worden gehouden en het aantrekken van voldoende extra stembureauleden.

Onorthodoxe maatregelen

De VNG en NVVB hebben er volgens een woordvoerster begrip voor dat het verloop van de verkiezingen in coronatijd aangepast moet worden, maar dat gaat wel ingewikkeld worden. Het kabinet moet 'onorthodoxe maatregelen' nemen, zoals alle scholen een studiedag geven zodat klaslokalen en gymzalen kunnen worden gebruikt. 'Veel buurthuizen en andere traditionele stembureaus zijn wegens de afstandsregels niet geschikt. Stemmen in een verpleeg- of verzorgingshuis is niet gewenst', aldus de VNG.

'Zet rijksambtenaren in'

De belangenorganisaties stellen ook voor dat rijksambtenaren worden ingezet als stembureaulid. 'De bezetting van een stembureau bestaat vaak uit oudere mensen, die nu wellicht in een risicogroep vallen of die het zelf niet veilig vinden om in een stemlokaal te gaan zitten.' Aangezien het altijd al moeilijk is om voldoende vrijwilligers te vinden, zal dat voor drie dagen echt een karwei gaan worden, vreest de VNG. 'Het laatste woord is er nog niet over gezegd.' (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Albert. Helemaal eens, hiervoor pleit ik ook al jaren. Denk ook aan de stemmers in het buitenland. Die wordt al jaren het leven zuur gemaakt via allerlei ongemakkelijkheden.
Door Albert (werkgroep verkiezingen) op
Waarom kan alles via DigiD tegenwoordig, behalve de verkiezingen? Het is zo ouderwets om met rode potlood te stemmen. Zorg ervoor dat we digitaal kunnen stemmen, dat scheelt zoveel werk. Nu krijgen de gemeenten zoveel extra werk bovenop de werkzaamheden die er al nodig waren. En er zijn zoveel extra mensen nodig, dat is bijna niet te doen. Maak het stemmen digitaal mogelijk!!!

Door Fran op
De minister denkt dat er voldoende mensen gevonden kunnen worden om de stembureaus te bemensen. Geen woord over het verwerken van de uitgebrachte stemmen; ook daar zijn heel veel mensen voor nodig. Ik deel het optimisme van de minister absoluut niet, het wordt juist steeds moeilijker. Waarom is er geen enkel geluid over digitaal stemmen? Dat scheelt heel veel telwerk en verwerking, dat zou in deze tijd onderhand toch echt mogelijk gemaakt moeten kunnen worden.

Vacatures

Van onze partners