Advertentie

Drie Amsterdamse ambtenaren dit jaar boven Balkenendenorm

Drie ambtenaren van de gemeente Amsterdam verdienen dit jaar meer dan 187.000 euro waardoor Amsterdam niet voldoet aan de Wet normering topinkomens (Wnt), laat het college weten in reactie op raadsvragen door de SP.

02 augustus 2018

Drie ambtenaren van de gemeente Amsterdam verdienen dit jaar meer dan 187.000 euro waardoor Amsterdam niet voldoet aan de Wet normering topinkomens (Wnt), laat het college weten in reactie op raadsvragen door de SP.

Gesprek met algemeen directeur

De drie ambtenaren, waarvan er een inmiddels niet meer bij de gemeente Amsterdam werkzaam is, verdienen meer dan het maximum Wnt-jaarsalaris als gevolg van persoonlijke toelages of reiskostenvergoeding. Burgemeester Halsema laat de gemeenteraad weten dat de desbetreffende ambtenaren op gesprek moeten komen bij de (waarnemend) algemeen directeur. In de salariëring van de nieuw aan te stellen gemeentesecretaris wordt in ieder geval rekening gehouden met de Wnt; die gaat maximaal 161.365 euro per jaar verdienen.

Overschrijding door individueel keuzebudget

Amsterdam maakt overigens vooruitgang in het toepassen van de Wnt-norm. In 2017 verdienden nog vier ambtenaren meer dan het maximumsalaris, dat vorig jaar op 181.000 euro lag. Die overschrijdingen hadden volgens het college te maken met een cao-wijziging en de invoering van een Individueel Keuzebudget (IKB), waardoor het vakantiegeld over 2016 pas in 2017 werd uitgekeerd. Maar liefst dertien ambtenaren, waarvan er inmiddels vier weg zijn, verdienden in 2017 meer dan de wethoudersnorm (dat jaar op 170.015 euro).

‘Geen overtuigingskracht’

De SP-fractie vindt dat de gemeente Amsterdam door niet te voldoen aan de Wnt geen overtuigingskracht meer heeft als zij bedrijven waarvan zij aandeelhouder is, aanspreekt op hun beloningsbeleid. In maart gingen er in de hoofdstedelijke gemeenteraad stemmen op om een andere huisbankier te zoeken toen ING-topman Ralph Hamers een salarisverhoging van 50 procent leek te gaan krijgen. Die salarisverhoging ging uiteindelijk niet door als gevolg van de verontwaardiging daarover.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De vraag is ook in hoeverre ze ook nog in de avonduren hebben lopen bij klussen en of er nog teruggevorderd gaat worden.
Advertentie