Advertentie

Drentse carbid-campagne wekt landelijke interesse

Zeker twaalf gemeenten hebben interesse in de Drentse veiligheidscampagne voor veilig carbid schieten 'Wie is de BOCK?'. Dat meldt Gerrit Jan Ruesink van Brandweer Drenthe. Een goede samenwerking tussen Veiligheidsregio Drenthe, gemeenten en Brandwondencentrum Groningen werpt in diverse Drentse plaatsen vruchten af.

23 augustus 2016

Zeker twaalf gemeenten hebben interesse in de Drentse veiligheidscampagne voor veilig carbid schieten 'Wie is de BOCK?'. Dat meldt Gerrit Jan Ruesink van Brandweer Drenthe. Een goede samenwerking tussen Veiligheidsregio Drenthe, gemeenten en Brandwondencentrum Groningen werpt in diverse Drentse plaatsen vruchten af.

 

Carbid populairder

De nieuwe Vuurwerkwet van 2014, die de afsteektijden van vuurwerk flink beperkte, heeft carbid schieten flinke populariteit opgeleverd. Het is zelfs als Nederlandse traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed opgenomen. In de APV van alle twaalf Drentse gemeenten is opgenomen dat  op Oudejaarsdag  er vanaf 10.00 uur geschoten mag worden. De toenemende populariteit heeft ook een keerzijde: meer carbid schieten betekent doorgaans ook meer incidenten. Bij de jaarwisseling 2013-2014 waren er nog drie  gevallen, een jaar later waren dit er tien.
 

Burgemeester deelt BOCK-petten uit
Om die incidenten terug te dringen besloten de betrokken Drentse gemeenten, Veiligheidsregio Drenthe en Brandwondencentrum Groningen de handen ineen te slaan. Er werd een succesvolle campagne gelanceerd onder de naam: ‘Wie is de BOCK?’. De Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK) is degene die bij een groep carbid schieters de leiding neemt en toeziet op een aantal minimale veiligheidsmaatregelen. De bedoeling is dat hij de BOCK-pet draagt, die door veel burgemeesters persoonlijk wordt uitgedeeld. Gezamenlijk doen de partijen er alles aan om het bewustzijn over veilig carbid schieten te vergroten.
 

Meerdere expertises bij elkaar

'De veiligheidsregio heeft de juiste kennis over veilig carbid schieten, het Brandwondencentrum weet alles over slachtofferhulp en de gemeente overlegt met de afstekende groepen en biedt ze  geschikte locaties ’, aldus Ruesink. ‘Iedere partij heeft zo zijn eigen expertise en brengt deze in. ‘Verbieden van risicovolle activiteiten is de traditionele reflex van de overheid. Verbieden van carbidschieten is echter geen optie. Niet alleen omdat carbidschieten inmiddels immaterieel erfgoed is, maar vooral omdat de traditie van carbidschieten ook kansen biedt. Voor een aantal gemeenten in Drenthe is carbidschieten een middel geworden om groepen jong volwassenen op oudejaarsdag ‘te binden’ en vandalisme te voorkomen’.
 

Interesse van anderen
Carbid schieten komt in steeds meer plaatsen voor en is niet alleen iets voor Noord-Nederland, aldus Ruesink. 'Afgelopen jaar was er een incident in Rotterdam  met carbid. Dat was de eerste keer dat er buiten Noord-Nederland iets mis ging met carbid. Er is inmiddels grote interesse voor onze campagne. Deze heeft bij ons goed gewerkt, want het aantal incidenten nam in Drenthe weer af van tien naar vier. Inmiddels zijn zes Friese en zes Groningse gemeenten geïnteresseerd.'

Meer informatie over de campagne is hier te vinden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeannette
Prima dat de campagne werkt. Hoe minder slachtoffers hoe beter. Maar het is toch wel van de gekke dat men zich niet meer kan gedragen wanneer men zijn zin of lolletje niet krijgt. Zielig hoor.
Advertentie