Advertentie

Drenthe luidt noodklok over JSF

Burgemeester van Hoogeveen en Commissaris van de Koningin van Drenthe waarschuwen de Tweede Kamer voor verlies van arbeidsplaatsen bij stopzetting JSF-project.

04 juli 2012

Afblazen van het JSF-project zou Drenthe honderden banen kosten. Daarvoor waarschuwen Cdk Jacques Tichelaar (PvdA) en burgemeester Karel Loohuis (PvdA) van Hoogeveen de Tweede Kamer die donderdag over het project besluit.

Geen resultaat
Dinsdag tekende zich al een meerderheid af in de Kamer voor stopzetting van het project. De PvdA vindt het project te duur en te veel omgeven met onzekerheden. Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen, waar de Fokker-fabriek staat, vindt niet dat de noodklok te laat is geluid. ‘Maar het heeft niet het resultaat gehad, wat we hadden verwacht.’

Effecten onvoldoende meegewogen
Hoogeveen en Drenthe hadden niet verwacht dat dit gevoelige onderwerp al voor de kabinetsformatie zou worden “uitgekauwd”. ‘Door de motie van de SP is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Wij willen dat Kamerleden eerst kijken naar de effecten op de economie en de werkgelegenheid. Maar de politieke werkelijkheid is anders dan wij wensen. Het besluit wordt niet genomen op basis van argumenten. Effecten worden onvoldoende meegewogen en het moment voor het besluit is verkeerd: een week voor het reces en voor de kabinetsformatie.’

Groot banenverlies
Stopzetting van het JSF-project zou verstrekkende gevolgen hebben voor Nederland, maar voor vliegtuigbouwer Fokker in Papendrecht en Hoogeveen in het bijzonder. De afgelopen jaren heeft Fokker voor 200 banen gezorgd, deels naar de JSF-poot, deels naar de burgerluchtvaart. Daarbij zouden er in de toekomst nog 300 directe en 300 indirecte banen bij komen. ‘Wij hebben hier een werkloosheid van boven de 8 procent. Dit zijn krachtige, innoverende bedrijven met goede banen. Extra werkgelegenheid in tijden van crisis. Wij zijn natuurlijk niet blij met zo’n besluit.’

Kabinet voert motie niet uit
Hoewel Loohuis de motie zeer ongelukkig noemt, heeft hij van premier Rutte begrepen dat het kabinet de motie bij een Kamermeerderheid niet uitvoert. ‘Daarna volgen de verkiezingen en de formatie. Pas halverwege volgend jaar zal dan het definitieve besluit vallen. Als de Kamer dan besluit te stoppen, dan zal dat directe consequenties hebben voor de banen van honderden mensen.’

Statenbrede aandacht
Tot die tijd zullen de Drenten politici blijven bezoeken om voor hun zaak te strijden. De provincie Drenthe laat weten dat Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar zijn politieke invloed in Den Haag zal blijven aanwenden en dat de Statenfracties via hun politieke lijn de Kamerfracties zullen benaderen. ‘We zullen ze vragen de grote economische en werkgelegenheidseffecten mee te wegen. Het heeft statenbrede aandacht’, aldus de woordvoerder van Tichelaar.

Compensatie
Mocht het project worden stopgezet dan zullen de Noordelijke provincies gezamenlijk om compensatie vragen voor het verlies van arbeidsplaatsen, aldus Loohuis. ‘Ik vind dat ze daar open voor moeten staan.’ Een oplossing is voor hem om minder toestellen te kopen. ‘Maar hoe minder je koopt, des te minder kun je er maken.’ Hij concludeert dat politiek momenteel  belangrijker is dan economische argumenten. ‘Dat mag, maar dan ook een man een man, een woord een woord. Ga met de regio’s om de tafel en biedt compensatie aan. Dat is mijn second best oplossing.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, en ?? Zou meneer Jacques Tichelaar ook even willen aangeven hoeveel belastinggeld elke JSF-arbeidsplaats aan belastinggeld kost ? Het JSF-project lijkt financieel een nog groter debâcle te worden dan de vele infrastructuurblunders.
Niek / jurist
De heer Loohuis preekt voor eigen parochie en het opkalefateren van de werkgelegenheidscijfers van zijn gemeente. Daar hebben meer burgemeesters last van. De hoofddiscussie raakt hem niet. Mij raakt die wel. Een miljardenverslindende uitgave die ik als belastingbetaler moet ophoesten. En het interesseert mij niet of er van al die miljarden misschien een dealtje in zit voor een bedrijf in Hoogeveen. Ik heb hier altijd het idee van dat Nederland wordt uitgespeeld en de rekening betaald.
Frans
Op zich heeft de PvdA Drenthe een punt maar door de JSF niet aan te schaffen, komen middelen vrij (€ 15 miljard in 30 jaar) die kunnen worden ingezet voor andere projecten die meer werkgelegenheid opleveren.
Kaas !
Fortuijn was tegen JSF, maar die is omgelegd door Volkert.

De linkse kerk heeft JSF dus mogelijk gemaakt.
Frans
Reactie op Groen:

In 2002 hebben CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en SGP voor deelname aan het JSF-project gestemd. Vorige jaar hebben VVD, CDA, PVV en SGP ingestemd met de aanschaf van een tweede toestel.

Is dit de linkse kerk die u bedoelt of bent u de weg kwijt?

Kaas !
@ Zwaag



het was een dure kogel voor links.



Overigens horen CDA en CU bij de linkse kerk: pro ontwikkelingshulp (dictatorhulp), pro immigratie, pro islam, anti-vrijheid van meningsuiting. Wie is er de weg kwijt?

gerrie
En opblazen kost de belastingbetaler nog veel meer. Wat leveren deze banen netto eigenlijk op Jacques en Karel?????. Schijnbaar kosten ze geld.
Advertentie