of 62688 LinkedIn

Drenthe en Zeeland minst sportieve provincies

Door inwoners wordt er het meest aan sport gedaan in Utrecht. In die provincie beoefent een groter percentage inwoners wekelijks één of meer sporten dan in Drenthe en Zeeland. Dat blijkt uit de rapportage ‘Sportdeelname naar provincie’ van het Mulier Instituut.
Foto: Shutterstock

Door inwoners wordt er het meest aan sport gedaan in Utrecht. In die provincie beoefent een groter percentage inwoners wekelijks één of meer sporten dan in Drenthe en Zeeland.

Plezier

Dat blijkt uit de rapportage ‘Sportdeelname naar provincie’ van het Mulier Instituut. De rapportage, samengesteld met de gegevens van diverse grootschalige enquêtes van het CBS en het RIVM, geeft een overzicht van de scores van Nederlandse provincies op de (wekelijkse) sportdeelname, de beoefende sporttakken, de manier van de deelname en het plezier dat mensen aan sport beleven. 

 

Opleidingsniveau

Gemiddeld doet de helft van de Nederlanders eens per week aan sport (51 procent). Brabant, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht, scoren boven dat landelijk gemiddelde, met de laatstgenoemde provincie als koploper (56 procent). Het verst onder het landelijk gemiddelde zitten Zeeland en Drenthe met respectievelijk 44 en 45 procent. De gevonden verschillen hangen samen met verschillen in de samenstelling van de bevolking. Met name het opleidingsniveau lijkt verband te houden met de sportdeelname. Vorig jaar beoefenden twee op de drie van de hoger opgeleiden wekelijks een of meerdere sporten. Bij middelbaar opgeleiden was dat 48 procent, bij lager opgeleiden 30 procent.

 

Fitness

Fitness is de meest beoefende sport in Nederland, gevolgd door duursporten zoals fietsen, hardlopen, wandelen en skeeleren. Op de derde plaats staan veldsporten als voetbal, hockey en tennis en op de vierde plaats zaalsporten, waaronder volleybal en badminton. Zwemmen staat op de vijfde plaats.

Andere bevindingen zijn dat fitness met name in Zuid-Holland en Limburg populair is. Duursporten zoals wandelen, wielrennen, skeeleren vinden vooral aftrek bij sporters in Drenthe.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Zwak artikel. Ik woon bij Groningen: hier fietsen veel meer mensen dan in de Randstad, gewoon voor school, werk, boodschappen etc. Dat geldt ook voor wandelingen. Ik roei en zeil veel in Friesland en pak ook de racefiets die ons door 4-5 provincies voert. Geen clubverband, dus komt het in deze statistiek niet voor; sport ik toch te weinig?
Door Steunpunt Minima St. Houvast (dienstverlening) op
In Friesland wordt er blijkbaar weinig gesport. Als er toch onderzoek wordt gedaan wat betreft Nederlandse Provincies geef dan een echte weergave van alle provincies!!

Vacatures

Van onze partners