Advertentie

Drenthe beschermt haar keien niet

Drenthe moet haar keien beter beschermen. Dat zeggen keiendeskundigen Harrie Wolters en Harry Huisman van het hunebedcentrum in Borger. Nu verdwijnen ze nog al te vaak naar andere delen van het land, om te eindigen als tuindecoratie of dijkverzwaring. En dat terwijl de keien ‘het verhaal van de ijstijd vertellen’.

22 juli 2010
Geologisch erfgoed
Aanleiding om aan de bel te trekken, waren de keien die waren opgegraven tijdens werkzaamheden bij een rotonde van Gieten. De provincie kocht daar 50 ton van op en schonk die aan de keientuin van het Hunebedcentrum.

Zeldzaam
Een royaal gebaar, zou je zeggen, en Wolters benadrukt ‘daar zijn we ze heel dankbaar voor, maar er ligt nog een hele vracht en die verdwijnt waarschijnlijk uit het gebied. Dat vinden we jammer.’ Het ging om zeldzame keien, aantoonbaar afkomstig uit Zuidwest Finland. Dat behoort net zo goed tot het geologisch erfgoed als potscherven en vuistbijlen, vinden de keiendeskundigen.

Bewuster mee omgaan
Wolters: ‘In Duitsland mogen keien boven een bepaalde grootte niet vervoerd worden. Zo zouden wij er ook wat bewuster mee om kunnen gaan. De provincie zou in contracten met aannemers kunnen zetten dat keien bezit van provincie zijn. Nu worden ze het bezit van aannemers en die verhandelen ze.’

Geopark
Het Hunebedcentrum heeft zijn hoop nu gevestigd op de realisatie van het Geopark, dat onlangs 1 miljoen euro subsidie kreeg. Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) wil daarmee geotoerisme op de Hondsrug stimuleren. Uiteindelijk moet de Drentse zandrug op de UNESCO Werelderfgoedlijst komen. ‘Daar passen die keien goed in’, aldus Wolters.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie