Advertentie

Dorpen rond Eindhoven verbolgen over advies

Enkele gemeenten rond Eindhoven zijn verbolgen over het woensdag uitgebrachte advies over bestuurskracht in Zuidoost-Brabant. De commissie Huijbregts doet daarin aanbevelingen die niet stroken met de feiten over onder meer de financiele positie van Geldrop-Mierlo en Waalre.

17 mei 2013

Het recente advies over bestuurskracht in Zuidoost-Brabant is bij met name de Eindhovense randgemeenten in het verkeerde keelgat geschoten. Eindhoven en Helmond zijn content.

Geen noodzaak

Waalre en Nuenen zien geen noodzaak voor een fusie met Eindhoven, zoals de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant deze week adviseerde. Waalre is financieel gezond en werkt volop regionaal samen om uitvoering te kunnen geven aan het gemeentelijke takenpakket. Die samenwerkingsverbanden kunnen in de toekomst verder worden uitgebouwd, stelt Waalre. Nuenen kan samen met Geldrop-Mierlo en Son en Breugel zijn boontjes prima doppen.

Fouten

Geldrop-Mierlo stelt dat in het rapport fouten staan over de financiële positie van de gemeente, waardoor de essentie van de advisering teniet wordt gedaan. In het rapport staat dat deze slecht is, terwijl de gemeente een sluitende meerjarenbegroting heeft en de positie van het grondbedrijf gezond is. Deze fout is niet alleen jammer, maar ook schadelijk, stelt de gemeente in een schriftelijke reactie. De volgens de commissie slechte financiële positie van de middelgrote gemeente Geldrop-Mierlo is voor hem reden om de soliditeit van het samenwerkingsverband Dommelvallei in twijfel te trekken. Hierin werkt Geldrop-Mierlo samen met Nuenen en Son en Breugel. De drie gemeenten (samen 80.000 inwoners) laten in een gezamenlijke verklaring te weten onverkort vast te houden aan de ingezette samenwerking.

Positie rijksniveau

Eindhoven en Helmond zijn met de Peelgemeenten tevreden over het advies van de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant. De gemeente Eindhoven noemt het rapport ‘stevig’, maar gezien de uitdagingen en kansen van de regio is dat volgens het college ook nodig. Het rapport benadrukt in de ogen van Eindhoven terecht het grote nationale en internationale belang van de regio. ‘Het continueren daarvan vraagt niet alleen een regionale inspanning, maar ook inzet vanuit de provincie en het rijk, zoals een bestuurlijk arrangement dat ons in positie brengt op rijksniveau, in samenhang en vergelijkbaar met de metropoolregio's Amsterdam en Rotterdam’, stelt het Eindhovens college in een schriftelijke reactie. Eindhoven deelt de aanbeveling dat versterking van tempo en slagkracht nodig is.

Dubbele verantwoordelijkheid

Het Helmonds college noemt de aanbevelingen van de commissie Huijbregts ‘een erkenning van het grote nationale en internationale belang van de regio Zuidoost-Brabant’. ‘Als Helmond voelen we een dubbele verantwoordelijkheid: voor de positie van de gemeenten in De Peel en voor de (internationale) positie van Zuidoost-Brabant als geheel. We trekken daarin ook graag samen op met Eindhoven’, aldus burgemeester Elly Blanksma in een schriftelijke reactie.

Erkenning

Laarbeek, een van de Peelgemeenten, ziet het rapport als erkenning dat de voorgenomen intensivering van de Peelsamenwerking de bestuurskracht verstrekt. De gemeenteraden van de Peelgemeenten hebben overigens nog niet allemaal  ingestemd met de door de colleges voorgestelde intensivering.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Als inwoner ben ik vooralsnog tegen annexatie door Eindhoven.

Het gaat er om dat de inwoners van de gemeente Nuenen de regie houden. Maar voorwaarde is wel dat ze dan snel schoon schip maken met de voortdurend ruziënde gemeentepolitiek.

Lokaal is belangrijk, maar wel constructief samenwerken.

Soms moet je daarvoor over je eigen schaduw springen.

Maar vooral de Nuenense burger invloed geven
Advertentie