of 59318 LinkedIn

Donner zet zonodig politiek Maasdriel buitenspel

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil fors ingrijpen in Maasdriel, als de Gelderse gemeente niet vóór 1 april met een ‘verbeterplan’ voor de verziekte bestuurscultuur komt. Hij sluit hij ‘een radicale interventie’ zoals de aanstelling van een regeringscommissaris niet uit.
4 reacties
Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil fors ingrijpen in Maasdriel, als de Gelderse gemeente niet vóór 1 april met een ‘verbeterplan’ voor de verziekte bestuurscultuur komt. Hij sluit hij ‘een radicale interventie’ zoals de aanstelling van een regeringscommissaris niet uit.

Regeringscommissaris 
De bewindsman schrijft dit aan de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van een onlangs verschenen rapport van bureau BMC. Benoeming van een regeringscommissaris zet wethouders en gemeenteraad tijdelijk buitenspel.   

 

Gefrustreerd

 De verhoudingen in college, raad en ambtelijk bedrijf van Maasdriel zijn flink verstoord. Politieke affaires tuimelen over elkaar heen en er is sprake van een ‘vecht- en afrekencultuur’, volgens BMC. Donner stelt naar aanleiding hiervan dat ‘de zuivere werking van het politiekdemocratische stelsel zoals vervat in de Gemeentewet wordt gefrustreerd door de rolvervulling van wethouders en raad’.

 

Zwaarste middel

 De aanstelling van een regeringscommissarissen is één van de oplossingen die door BMC is aangereikt en het zwaarst denkbare middel. Sinds 1951 is dat niet meer gebeurd. Andere suggesties zijn vervanging van het zittende bestuur door wethouders van buitenaf, of opheffing van de gemeente door herindeling.

 

Onmogelijk

Het CDA in Maasdriel vindt dat het zittende college zo snel mogelijk het veld moet ruimen. De christendemocraten, die samen met GroenLinks de oppositie vormen, hebben bij commissaris der Koningin Cornielje hun zorg geuit. Volgens hen ‘blijkt het in de huidige constellatie onmogelijk het onderwerp op de agenda te krijgen’. Coalitie en wethouders hebben aangedrongen op ‘geleidelijke verandering’. Het CDA betwijfelt of ‘het urgente gevoel voor cultuurverandering aanwezig is bij alle partijen’.

 

Tijd kopen

Volgens verschillende bronnen in Maasdriel zijn leden van het college naar het Provinciehuis geweest ‘om tijd te kopen’. Met de deadline tot 1 april krijgt de gemeente volgens de minister ‘verantwoordelijkheid te nemen voor goed bestuur’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Morticia (Huisvrouw) op
Ben het helemaal met Rovers eens!
Ben zelf slachtoffer van Sociale Zaken en hun falende schuldhulpverlening,, ben uit traject gegooid omdat ik vraagtekens plaatste bij het functioneren van personen binnen in de organisatie.
Ja en ook mij hebben ze een k#tbewindvoerder aangesmeerd>gevolg is dus meer schulden dan ooit, ben afhankelijk van de Voedselbank en word regelmatig afgesloten van energie dankzij bewind en het nalaten van betalen van de vaste lasten.
Wanneer word er eens actie ondernomen zodat de inwoners niet meer de dupe worden van dit wanstaltige beleid!
Door Rovers op
Denk zelfs dat er fraude is tussen de Gemeente Sociale zaken Zaltbommel en bewindvoerders, die elkaars hand boven het hoofd houden en je bewust een traject laten doorlopen die je bij stelende en nalatige bewindbewindvoering organisaties brengt..
Sociale zaken bommelerwaard maasdriel is een ramp.
Allerlei ernstige fouten en miscommunicaties en zelfs wetsovetredingen als gevolg aan hun kant.
Ze hebben nu nieteens een wethouder van sociale zaken bommelerwaard meer waar je terecht kan.
Die man liet gewoon toe een vrouw en 2 kinderen te laten afsluiten, terwijl hij ditrect op de hoogte was van de vreemde praktijken tussen de bewindvoerder en sociale zaken Bommelerwaard.
En ook nog zeggen dat er njiks aan de hand is en alles goedloopt.
Mijn vraag? ... wat nu als mensen de dupe zijn geweest van deze wanprestraties van wethouders , waar kunnen zij hun klacht doen?
Wat mij nu bekend is, is dat er nieteens een wethouder meer is.
Wie steekt een stokje voor de afdeling schuldhulpverlening>? die je bewust bij een zwaar stinkende rotte bewindvoering neerzet waarbij je allerlei kosten maakt, ipv je schuld af te komen.
Wethouders horen in te grijpen als er er fouten worden gemaakt bij sociale zaken.
Ik hoop dat er een betere wethouder komt.
Het leeggroven van mensen met medewerking van sociale zaken moet stopgezet worden.
Doe daar maar iets aan
Door Norbert (wijkzaken) op
Ik heb de indruk dat het in Maasdriel ernstig is. Dus moet de heer Donner ingrijpen en kan zich niet langer afzijdig houden. Gewoon voor twee jaar op kosten van Maasdriesl een regeringscommissaris erop en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat alles in de hoop dat men in Maasdriel maar ook in andere gemeenten, het uit de hand laat lopen. Mensen, je bent gekozen en neem daarvoor je verantwoording.
Door Joschke op
Weet je Donner. Dit soort geintjes komen ook bij de gemeente Den Haag voor. Ambtenaren die met reden niet door één deur kunnen met leidinggevende worden kapotgemaakt. De lokale ombudsman vindt alles best want ze komt uit de organisatie en durft niet door te bijten. Wist je dat Donner?

Daarnaast speelt bij bepaalde dienst ook nog vriendjespolitiek een grote rol. En het heet een integere gemeente te zijn...

Donner, hier kun je scoren...