of 59082 LinkedIn

Donner wil inperking Wob

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten aanpakken. Dat zei hij dinsdag op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid. Zijn uitspraken riepen geschokte reacties op. GroenLinks vraagt een debat erover aan.
15 reacties
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten aanpakken. Dat zei hij dinsdag op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid. Zijn uitspraken riepen geschokte reacties op. GroenLinks vraagt een debat erover aan.

Ambtenaren ontlasten
Donner wil de wet op enkele punten aanpassen om het ambtelijk apparaat te ontlasten, waarbij nu vaak veel ambtenaren een dagtaak hebben aan de behandeling van aanvragen. ,,Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiente tijdsbesteding.''


'Openheid kan tegenwerken'

De minister wil bovendien beraadslagingen voorafgaand aan overheidsbesluiten uit de openbaarheid houden. Volgens Donner gelden voor wob-geschillen hierover andere overwegingen. Binnenkort informeert de minister de Tweede Kamer over zijn plannen.

Volgens Donner moet de pers niet alleen afhankelijk zijn van gegevens die de overheid verstrekt. ,,Ook toen de wet er nog niet was, hadden we in Nederland persvrijheid.'' Volgens hem kan openheid vernieuwing tegenwerken. ,,Ambtenaren en ministers zijn terecht voorzichtig met openbaarheid. Een verkeerde opmerking van de minister van Financien kan tegenwoordig miljoenen aan schade opleveren.''


Bang voor misbruik

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters miskennen bestuurders als Donner die bang zijn voor misbruik van de wob, de waakhondfunctie van de journalistiek. ,,Nederland heeft een gesloten bestuurderscultuur die de laatste jaren meer en meer geslotener is geworden. In een open, echt openbaar bestuur zou al dat wobben niet nodig zijn. Dat moet de ambitie zijn van dit kabinet."

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemde de uitspraken van Donner zorgelijk. Volgens hem ontkent de minister het democratisch proces en de rol die journalisten daarin spelen.


Protest

De IJslandse parlementarier Brigitta Jonsdottir reageerde geschokt. De voormalige woordvoerster van de onthullingssite WikiLeaks sprak eerder op de middag de jaarlijkse persvrijheidslezing uit. ,,Dit was meer dan een bom. Hier moeten journalisten tegen protesteren.'' Ze was verbaasd dat de journalisten in de zaal niet gelijk in verweer kwamen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
We kunnen beter Donner inperken. Maar ja, het hele CDA is verrot...

Door Lo Verbeek (jurist) op
Het is allang bekend dat Donner de democratie geen goed doet. c'D'a?
Door Bd (Adviseur) op
En bepaalt Donner hier wat oneigenlijk gebruik is?
Een overheid die de privacy, maar ook onze rechten op openheid steeds verder inperkt. Een naar toekomstbeeld, waar Donner duidelijk de verpersoonlijking van is
Door Michiel Jonker op
Donner wil het steeds minder verhulde despotisme van de Nederlandse bestuurlijke elite wettelijk verankeren en op die manier legaliseren:

1. Klokkenluiders uitschakelen met een zinloos "verwijspunt";
2. Journalisten uitschakelen door de Wob te veranderen in een instrument om journalisten informatie te kunnen weigeren.

Donner wil ons afscheid laten nemen van de democratie.

Een schaamteloze vijand van de Verlichting en van onze westerse democratische traditie. Wel ligt hij waarschijnlijk heel goed bij potentaten in allerlei landen waar het met de persvrijheid droevig is gesteld.

Het Vaticaan, bijvoorbeeld, vindt het waarschijnlijk prachtig wat Donner nastreeft. Als mensen als Donner het overal voor het zeggen hadden, was al dat kindermisbruik misschien nooit aan het licht gekomen. Beter voor het "gezag van de kerk" - maar niet voor de slachtoffers daarvan.

Voor Donner is de staat een kerk waarvan hij zelf een hogepriester is.
Door Jan op
Tja, je kunt het ambtenarenapparaat natuurlijk ook ontlasten door alles meteen openbaar te maken. Dan kunnen de journalisten zelf wel uitzoeken hoe en wat.
Ideetje?