of 65101 LinkedIn

Donner vreest partijpolitiek bij stemmen bestuursakkoord

Gemeentebesturen moeten hun partijpolitieke samenstelling niet laten meewegen bij het stemmen over het bestuursakkoord tussen kabinet en lagere overheden.
5 reacties
Gemeentebesturen moeten hun partijpolitieke samenstelling niet laten meewegen bij het wel of niet instemmen met het conceptbestuursakkoord dat het kabinet en lagere overheden eind april sloten. ,,Anders eindigen we uiteindelijk met een onbestuurbaar land", waarschuwde minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zondag in het tv-programma Buitenhof.
Verzet
In het conceptakkoord hebben de onderhandelaars een verdeling gemaakt van taken en geld op een groot aantal terreinen, zoals zorg, sociale zekerheid, ruimte en natuur. Meteen wordt ook een bezuiniging van 2 miljard euro ingeboekt. Er is groot verzet onder gemeenten. Woensdag stemmen ze over het akkoord.

Politieke partij
Als bestuurders zouden tegenstemmen omdat ze bij een andere politieke partij horen dan de partijen in de gedoogconstructie, vindt Donner dat een slechte zaak. ,,In de Tweede Kamer is er een meerderheid voor dit akkoord'', memoreerde hij. ,,Ook moeten we de tering naar de nering zetten.''

Financiering
De CDA-bewindsman wilde daarmee zeggen dat als onderdelen van het akkoord ervoor zorgen dat het hele akkoord wordt verworpen, dat dan ook financiering wegvalt onder plannen waar gemeenten het wel mee eens zijn. En omdat hoe dan ook moet worden bezuinigd, zullen er in een eventueel nieuw plan weer nieuwe pijnpunten ontstaan, analyseert hij.


Sociale werkplaatsen
Sommige gemeenten, gesteund door de oppositie in de Tweede Kamer, vinden dat er veel te weinig geld beschikbaar is. Ze vrezen voor de gedwongen sluiting van sociale werkplaatsen en zijn bang dat mensen met een arbeidshandicap buiten de boot vallen, omdat veel huidige voorzieningen wegvallen en er geen banen voor hen zijn.


Begrip
Donner heeft begrip voor de zorgen over de sociale werkplaatsen. Hij gaf aan dat het een gezamenlijk probleem is van zowel gemeenten als het Rijk. Hij wil juist die kwestie intensief volgen en als over een tijd blijkt dat het anders moet, dan wil hij daarvoor samen een oplossing vinden. ,,Daarover valt te praten.'' Donner zei te blijven hopen en verwachten dat het VNG-congres woensdag de diverse plannen draagt.Wat vindt u? Stem hier voor of tegen het bestuursakkoord
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gerritsen op
Nu blijkt hoe nederland over de landelijke politiek denkt.
Door henk op
Donner heeft duidelijk last van hoogmoed waanzin. Hij dient ervoor te zorgen dat er bestuurd wordt ipv machtspolitieke spelletjes te spelen. Deze man helpt Nederland niet verder. WEG ERMEE
Door Joschke op
EN de burger vreest partijpolitiek in de Tweede en Eerste Kamer. Dat daar beslissingen worden genomen die niemand wil (behalve het kabinet) maar om het kabinet niet te laten vallen men er toch mee instemt.
Door W. Wilkens op
Donner heeft gelijk. Als iedereen nou maar precies doet wat hij wil dan komt het wel goed met Nederland.
Zo niet, dan dreigt er chaos.

Het is een echte Mannenbroeder; zijn lezing van de Bijbel is de enig juiste. Wie er anders over denkt dwaalt en hoort eigenlijk in de Hel thuis.

Heeft er iemand een directe lijn met Boven om ons van dit Kwaad te verlossen?
Door PIETbrontsema (org. adv) op
meneer Donner toch, oorzaak en gevolg ontgaat u wel vaker.

Vacatures

Van onze partners