of 59082 LinkedIn

'Donner heeft ons aanbod niet opgepakt'

IPO-voorzitter Johan Remkes heeft scherpe kritiek op het kabinetsbeleid inzake de Randstadprovincie en gemeentelijke herindeling.

IPO-voorzitter Johan Remkes heeft scherpe kritiek op het kabinetsbeleid inzake de Randstadprovincie en gemeentelijke herindeling.

Uitgestoken hand
Minister Donner van Binnenlandse Zaken negeerde volgens Remkes, IPO-voorzitter en commissaris van de koningin in Noord-Holland, dit voorjaar de uitgestoken hand van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland om te komen tot vergaande samenwerking. En vervolgens heeft Donner ook nog eens contraproductief gehandeld.

 

Dood voor de deur

In een vraaggesprek met Binnenlands Bestuur zegt Remkes daarover: '‘Na het verschijnen van het regeerakkoord hebben wij als commissarissen van de Koningin van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zelf het initiatief genomen. Wij wilden twee dingen: heel praktisch samenwerken en we hebben toen ook onze bereidheid uitgesproken om zeer serieus mee te werken aan provinciale samenwerkingsvormen waaronder ook fusie. Het enige wat wij ook gezegd hebben: minister, u moet zich daaraan committeren en het liefste hebben wij dat wij dit in uw opdracht gaan doen en in samenspraak met de drie steden, Amsterdam, Almere en Utrecht. We hebben daarover overleg gehad, maar Donner wilde niet. Als de provincies wilden, moesten ze het zelf maar doen, was het antwoord. Als je dat als minister zegt, valt zo’n initiatief dood voor de deur neer. Vervolgens gaf de minister ook nog signalen naar buiten af over metropoolregio-achtige mogelijkheden waar de provincies in zouden opgaan. Dat bevordert de samenwerking tussen de steden en de provincies evenmin.’

 

Verhoudingen

Of het kabinet alsnog tot fusie besluit, Remkes zegt het niet te weten. ‘ik heb in de gesprekken met het kabinet gemerkt dat er daar verdeeldheid is. De belangrijkste boodschap wat mij betreft is: hak de knoop door. Zolang wachten, is dodelijk voor goede bestuurlijke verhoudingen! U mag trouwens gerust weten dat ik tegen de gasten van het IPO-congres gezegd heb dat wij in 2023 als we weer aan de beurt zijn voor het volgende IPO-jaarcongres graag weer gastheer zijn hier in Haarlem.’

Herindeling
Niet alleen de provinciale maar ook de gemeentelijke herindelng wordt door Remkes op de korrel genomen. De voorzitter van het IPO hekelt het ‘ontbreken van consistent kabinetsbeleid’ voor gemeentelijke herindeling.  ‘Ik mis een stevige aanpak door het kabinet voor gemeentelijke herindeling. Het is pappen en nathouden. De criteria draagvlak en regionale versterking zijn niet evenwichtig. Ik snap best alle gevoeligheden, maar ik laat mij niet zeggen dat het beleid voor gemeentelijke herindeling een serieuze aanpak van de bestuurlijke drukte inhoudt', aldus Remkes in het vraaggesprek met Binnenlands Bestuur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het ontbreekt ook dit kabinet aan slagkracht om bestuurlijke veranderingen door te voeren. Terwijl juist hier aanzienlijke mogelijkheden liggen om bezuinigingen te realiseren, die het minste pijn doen. De lobby voor het pluche is kennelijk nogal groot!
Door hoogmoed (publicist) op
en zo houdt men elkaar lekker bezig, houd ermee op en ga jezelf eens serieus nemen.
Door W. Wilkens op
Vreemd, iedere keer als er naar een provincie wordt gewezen, slaagt men daar erin meten de gemeentelijke herindeling aan de orde te stellen.

Dat deed men vroeger op het schoolplein ook al.

Overigens ben ik het met Remkes eens dat consistent beleid of zicht op wat men met het binnenlands bestuur wil, al decennia lang ontbreekt. Maar daar weet hij alles van als oud-minister van BiZa en politicus die jarenlang in de kamer zat.
Door Opmerker op
Maar, provincie Flevoland, u bent toch (ook publiekelijk) tegen een fusie?