Advertentie

Doetinchems raadslid voor een avond geïnstalleerd

Het kortst zittende raadslid in Nederland ooit: dat record zal vanavond vast in handen worden genomen door (voormalig én toekomstig) raadslid Margit Bouwman. Zij wordt vanavond in Doetinchem voor GroenLinks geïnstalleerd, om aan het einde van de vergadering alweer afscheid te nemen.

09 maart 2010

Politieke redenen
Bouwman was in de afgelopen raadsperiode al raadslid voor GroenLinks, maar stapte wegens een te druk bestaan anderhalf jaar geleden op. Vanavond vult ze om ‘politieke’ redenen een vorige maand in de GL-fractie ontstane vacature op. Het is meteen de laatste vergadering van de raad in deze samenstelling. Bouwman keert niet terug in de nieuwe GL-fractie.

Knopen geteld
Haar tijdelijke terugkeer is volgens fractievoorzitter Frans van Doesum zuiver pragmatisch. ’We brengen vanavond waarschijnlijk een belangrijke motie in stemming, waarvoor geen duidelijke meerderheid is. We hebben onze knopen geteld en besloten dat we welke stem hard nodig zullen hebben’.

Landgoed
GroenLinks wil met de motie de komst van een grootschalig ‘zorghotel’ op een landgoed in de omgeving van Doetichem tegenhouden. Om nieuwe natuur in het gebied mogelijk te maken mag er worden gebouwd, maar GL wil vasthouden aan eerdere plannen voor zeven woningen. ‘Het wordt nu veel te intens bebouwd’, aldus Van Doesum. Wettelijk zijn er geen bezwaren tegen het raadslidmaatschap voor één avond. Maar laadt Groen links niet de verdenking op er nog snel even een omstreden voorstel door te willen jassen? De partij heeft tenslotte in de verkiezingen een zetel verloren en ook Van Doesum keert niet terug.

Niet over het graf
De fractievoorzitter ontkent echter over zijn graf heen te willen regeren. ‘Dat zou niet zuiver zijn. We hebben al voor de verkiezingen besloten om Margit tijdelijk terug te halen. Toen kenden we de uitslag nog niet. En trouwens: in de nieuwe raad is waarschijnlijk een meerderheid voor onze motie. Dus misschien houden we de motie wel aan.’

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roel Rutten / Ambtenaar
Volgens mij heet deze plaats Doetinchem
Kritikus / Geen Hagenees
Wat een flauwe kul van GroenLinks. Het nieuw college kan een motie van de oude raad moeiteloos naast zich neer leggen. En zal dit, gezien de verkiezingsuitslag in DoetiNchem, waarschijnlijk ook doen.
Advertentie