Advertentie

'Documenten in Wob-traject niet vernietigen'

Documenten die deel uitmaken van een Wob-traject, maar waarvan binnen dat traject de bewaartermijn verstrijkt, mogen niet worden vernietigd, vindt de Nationale Ombudsman.

05 augustus 2011
De politie moet documenten die nodig zijn in Wob-procedures veiligstellen, zodat ze niet vernietigd worden. Dat vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, die vrijdag een rapport hierover publiceerde.

Bot vangen
Het komt volgens hem voor dat burgers die stukken willen inzien op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bot vangen, omdat de politie documenten heeft vernietigd. Dat kan gebeuren als in de tijd van de Wob-aanvraag de wettelijke bewaartermijn verstrijkt.

Recht
Volgens de Wob hebben burgers het recht op inzage in bepaalde overheidsstukken. Brenninkmeijer constateert dat de Raad van State al in 1998 heeft bepaald dat overheidsinstanties geen stukken mogen vernietigen die nog nodig zijn in een Wob-procedure.

Praktijk
Toch kreeg de Nationale ombudsman het afgelopen jaar verschillende signalen dat dit in de praktijk bij een aantal politiekorpsen niet altijd goed gaat.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hupsel
volgens de wet moet en is politie verplicht bij pogingen tot doodslag de stukken 30 jaar in archief en ter inzage hebben liggen
Rutger
@B wat heeft economische crisis te maken met een goede informatiehuishouding en "good governance"?
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Volgens mij het crisis. Kan er dan iets minder aandacht worden besteed aan de luxe problematiek van de ombudsman.
Paul / projectleider
Volgens mij moet de politie zich ook aan de wet houden. helaas is dit weer een signaal van een breder probleem. De politie heeft zijn informatiehuishouding niet op orde.

Overigensbescherming tegen de willekeur van de staat zou ik geen luxe noemen
O. ten Hove
P heeft gelijk. Ook de politie moet zich aan de wet houden. Maar Brenninkmeijer, die ik hoog had zitten, staat toe dat de politie Haaglanden een valse aangifte laat doen, en neemt daar geen maatregelen tegen. Dus een wassen neus ombudsman...
Post
Ik mag toch aannemen dat er een lijst zal zijn van de te bewaren stukken en de op termijn te vernietigen stukken. Sommige stukken mogen absoluut niet worden vernietigd. (bewijslast) Het wordt tijd dat er eens heel hard wordt ingegrepen, want de politie lijkt af te stevenen op een Staat in de Staat. (gedrag van sommige korpsbeheerders m.b.t. de uitvoering van de wetgeving) Hier wordet willens en wetens een fundamenteel recht geschonden.
Advertentie