Advertentie

Discussie over openheid rond reiskosten Enschede

Artikel 169 van de Gemeentewet lijkt klip en klaar: Als een raadslid of raadsfractie vragen stelt aan het college, moet het college die inlichtingen verstrekken, tenzij dat in strijd is met het openbaar belang.

17 maart 2011
Hoeveel informatie moet een college verstrekken als een raadslid vragen stelt? De reis- en belkosten en de bonnetjes van burgemeester en wethouders van Enschede geven aanleiding tot juridisch geharrewar over de informatieplicht van het college.
Inlichtingen verstrekken
Artikel 169 van de Gemeentewet lijkt klip en klaar: Als een raadslid of raadsfractie vragen stelt aan het college, moet het college die inlichtingen verstrekken, tenzij dat in strijd is met het openbaar belang.

Eigen afweging
Daar is in Enschede geen sprake van, zegt burgemeester Peter den Oudsten. Als de raad wil weten wat per collegelid de reis- en belkosten waren in 2009, dan krijgt het die informatie. ‘De discussie is principieel geworden: Heeft het college ruimte voor een eigen afweging over wat strijdig is met het openbaar belang?’

Bosje bloemen
De discussie begon met vragen vorig jaar van de Socialistische Partij over onkosten en declaraties van het college over 2009. Het jaar daarvoor was in Enschede commotie over ingediende bonnetjes voor bosjes bloemen en een zakje paaseitjes. ‘Niet dat we aanleiding hebben om te denken dat het niet klopt. Maar vanuit onze controlerende taak willen we inzicht in wie welke kosten maakt’, licht SP-raadslid Maxim van Luttikhuizen toe.

2400 euro
Het college antwoordde met een uitgesplitst overzicht van de gedeclareerde bonnetjes, van in totaal 2400 euro. Maar wie welke onkosten maakte voor telefonie, dienstreizen, lunches en trainingen wilde het college niet vertellen.

Geen gehoor
Het college legt verantwoording af over de bestuurskosten als college, legt de burgemeester uit. ‘We doen dat eens per jaar in de jaarrekening, die afspraak hebben we vorig jaar hebben met de raad gemaakt. Nu vraagt een fractie om het toch anders te doen. Wij menen dat we daar, in de geest van die raadsafspraak, geen gehoor aan hoeven geven.’

Meerderheid
In de raadsvergadering ging het vervolgens over de informatieplicht. Moet het college nu wel of niet inlichtingen verstrekken waar een raadslid om vraagt? Ja, vinden ook D66, PvdA en GroenLinks, waarmee de SP een raadsmeerderheid heeft, mocht de partij volgende maand een motie over het onderwerp indienen.

Duiding
Het college gaat haar opvatting op papier zetten, kondigt Den Oudsten aan. Hij wil eerst kijken wat er over de informatieplicht is geschreven. ‘We willen een juridische duiding geven aan de begrippen uit artikel 169 van de Gemeentewet. Heeft het college een eigen afwegingskader? En mag zij daarin meewegen welke afspraken met de raad zijn gemaakt?’

Polemiek
Enschede zal er geen ruzie over krijgen, voorspelt de burgemeester. ‘Het is een interessante polemiek, die ons kan helpen in de omgang met elkaar in de raadszaal.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit is nou een mooi voorbeeld van geldverspilling. Wat is er nu op tegen om de declaraties van publieke figuren openbaar te maken? Wat deze burgemeester niet doorheeft, is dat de gewone burger nu denkt dat hij en zijn wethouders iets te verbergen hebben. En dat met veel rookwolken proberen te verhullen. Foute zet hoe mooi bedacht ook. Ik vind het tijd worden dat die Gemeentewet die kostenvergoedingen mogelijk maakt aan bestuurders, tegelijk de plicht moet geven om deze kosten openbaar te maken. Actief en dus niet als iemand erom vraagt. Volgens mij heeft dit subiet een versoberend effect.
Mark / Jurist
Het antwoord is verbazingwekkend simpel.

Ja ze moeten de informatie leveren, omdat er simpelweg geen strijd zou zijn met het openbaar belang in dezen.

Boektip voor de jurist van de gemeente die dit mag uitzoeken:

Inlichtingenplichten en verschoningsgronden in het staatsrecht, van Solke Munneke.

Overigens zie ik het probleem sowieso niet, aangezien de informatie ook via de WOB te verkrijgen is.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Gewoon al dit soort zaken standaard op de website. Dan is het voor iedereen toegankelijk en hoeft er geen extra tijd en energie gestopt worden in het vinden van de info als iemand erom vraagt. Transparant en toegankelijk, dat zal de toekomst zijn in weerwil van diegenen die daar toch nog steeds moeite mee hebben.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Niet om het een of het ander, maar ik snap werkelijk waar niet waar de overheid (lees: Den Haag) zich over drukt maakt. Dat waar men zich in ieder geval over druk zou moeten maken, doet men absoluut niet, getuige de Bonus en salarisverhoging voor top ING. Ongeacht afspraken zouden deze graaiers door Den Haag stevig op de vingers getikt moeten worden en Den Haag is niet veel beter en geen knip voor de neus waard als zij dit toestaan.
Veel wijsheid toegewenst!
p.a. capelle
Het raadslid geeft zelf al aan dat er geen aanleiding is te denken dat er iets niet klopt. Waarom vraagt hij het dan, terwijl hij het straks n.a.v. de Rekening kan nagaan. Het laten uitzoeken door een jurist kost al gauw enige honderden bosjes bloemen en zakjes met paaseitjes. Natuurlijk is de integriteit van de collegeleden van belang. Maar dit gaat wel erg de kant op van puur geneuzel van een raadslid.
Paul / projectleider
Het is duidelijk niet een gevalletje van gelijk hebben, maar gelijk krijgen.
Wie heeft de langste cq de macht
Advertentie