Aangifte
Een kwart van de wethouders krijgt te maken met intimiderend en ander onheus gedrag, maar slechts een beperkt deel doet aangifte, blijkt volgens Roerig uit een onderzoek onder vijfhonderd wethouders. De meeste intimidaties hadden overigens niets te maken met asielzoekers.

Raadsleden
Ook raadsleden krijgen het soms flink te verduren, maar van hen doet slechts circa 5 procent aangifte, aldus Henk Bouwmans van de vereniging voor raadsleden. Volgens Roerig is veel gedrag onbeschoft maar niet strafbaar en zien betrokkenen daarom af van aangifte. Hij pleit ervoor ook onheus gedrag te registreren om hier iets aan te kunnen doen.

Beïnvloeding
Het schelden en bedreigen gebeurt anoniem of via social media. Maar ook criminelen of gewoon mensen die bijvoorbeeld hun zin niet krijgen bij een besluit, gaan soms verhaal halen bij de lokale politici. De overheid heeft te veel over zich heen laten komen en dat moet veranderen, vonden de deelnemers. De Kamer is onder meer bezorgd dat de bedreigingen de lokale besluitvorming beïnvloeden. (ANP)