of 59345 LinkedIn

‘Digitale democratie zien als aansporing’

E-democracy biedt kansen om participatie van burgers te vergroten en draagvlak voor besluiten te bevorderen. Maar, zo waarschuwt Wim de Jong, digitale democratie moet worden gecombineerd met klassieke democratie. Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven, zo stelt de universitair docent politieke geschiedenis van de Universiteit Utrecht in een essay in Binnenlands Bestuur.

E-democracy biedt kansen om participatie van burgers te vergroten en draagvlak voor besluiten te bevorderen. Maar, zo waarschuwt Wim de Jong, digitale democratie moet worden gecombineerd met klassieke democratie.

Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven, zo stelt de universitair docent politieke geschiedenis van de Universiteit Utrecht in een essay in Binnenlands Bestuur.

 

Kloof met burgers

E-democracy biedt volgens hem een wenkend perspectief, van een overheid die via interactieve netwerken bestuurt, en door burgerparticipatie en inspraak de kloof met burgers dicht. Als deze zelf beleid vormgeven worden legitimiteit, draagvlak en kwaliteit van besluiten vergroot. Door digitale tools worden grotere groepen mensen bij de democratie betrokken.

 

Laaggeletterden

Het betrekken van minder vertegenwoordigde groepen is een probleem van digitale als van klassieke democratie, beseft De Jong. ‘Wellicht hebben burgers bovendien juist behoefte aan minder e-communicatie. Onder andere digitaal laaggeletterden, maar zij niet alleen, kunnen de toenemende digitalisering juist zien als bedreigend, een eis van de overheid die steeds meer van je vraagt op digitaal gebied. Met klassieke analoge middelen zijn deze burgers vaak beter te bereiken.’

 

Wantrouwen

De toekomst ligt volgens hem in een combinatie van digitaal en analoog. ‘Zo kunnen verschillende groepen hun stem laten horen. Dat gaat de kloof tussen gemeente en bewoner niet dichten. Dat hoeft ook niet. Het gaat er juist om kritische tegenmacht te organiseren. E-democracy en digitale participatie hoeven niet iets op te lossen, of dit nu wantrouwen, legitimiteitsproblemen of uitsluiting is. Een nieuw gouden tijdperk van burgerparticipatie breekt misschien niet aan, maar e-democracy is wel een ontzettend spannende ontwikkeling, die klassieke problemen van de democratie op nieuwe manieren vormgeeft.’

 

Lees het volledige essay in Binnenlands Bestuur nr. 9 van deze week

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
Stijlvolle reactie van loekoek; GeenStijl manipuleert de democratie en elke vorm van verkiezingen en alle domme en ongeschoolde mensen worden aangezet tot het maken van keuzes die ze niet begrijpen. Typisch de reactie elite en meelopers; iedereen die het niet met hen eens is wegzetten als dom. In Nederland bestaat er algemeen kiesrecht waarbij iedere stem telt en als u dat niet bevalt dan emigreert u maar naar Noord-Korea. Geenstijl levert uiteindelijk een waardevolle bijdrage aan de democratie naar mijn mening en het staat overigens eenieder vrij iniatieven te ontplooien. De instelling van loekoek is nu juist het probleem. Kijk maar naar de Brexit of de verkiezing van Donald Trump tot president; elite en pers willen het maar niet accepteren en plegen feitelijk niets anders dan een voortdurende poging tot een staatsgreep tegen democratisch genomen beslissingen.
Door Wietse Van Ransbeeck (Oprichter e-democratieplatform citizenlab.co) op
Helemaal eens met de conclusie van dit essay. Uit ervaring hebben we geleerd dat je moeilijk bereikbare groepen met weinig tijd - zoals jongeren, jonge gezinnen of alleenstaanden - goed weet te bereiken online. Anderzijds moeten de minder digitaal-geschoolden nog steeds de mogelijkheid hebben om op een evenwaardige manier hun stem te kunnen laten horen.

E-democratie kan net onze "offline" betrokkenheid terug gaan aanwakkeren. Bij CitizenLab doen we dit door o.a. gerichte informatie en participatiemogelijkheden te tonen vanuit jouw buurt, of terugkoppeling rond beleidsbeslissingen in jouw interessegebied. Spannende tijden inderdaad, waarbij het vooral belangrijk is om van elkaar te leren!
Door Hans op
Natuurlijk kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven, maar of het aannemen van de 'Sleepwet' nu een verstandige stap is om daar aan bij te dragen? Lijkt me niet echt een uitnodiging om digitaal kritisch te zijn..... Vooral als bestuurders vooraf al roepen niets met de uitslag van een raadgevende referendum te doen. Digitale democratie zit nu ff niet in de lift, maar gelukkig kan Loekoek nog rustig ondemocratisch reageren, dat is best weer een geruststelling
Door LOEKOEK op
Kijk maar hoe GeenStijl al jarenlang onze democratie en elke vorm van verkiezingen manipuleert. Fantastisch concept! Alle domme en ongeschoolde mensen aanzetten tot het maken van keuzes die ze niet begrijpen.
Door ReindeR Rustema (oprichter/beheerder Petities.nl) op
Precies. Daar is sinds 2005 petities.nl voor. 9 miljoen ondertekeningen onder 10.000 petities sindsdien. Grootste politieke website in Nederland, 3000e website in dit land. Gemeenten die mee doen op dit platform krijgen allerlei interessante input voor de raad die ze zorgvuldig beantwoorden met een antwoord per e-mail naar alle ondertekenaars. 100.000 mailtjes per jaar.