of 64204 LinkedIn

Digitaal akkoord over herindeling

De gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis hebben donderdagavond digitaal ingestemd met de herindeling van de vier gemeenten tot Land van Cuijk. Hierdoor ontstaat in oppervlakte de grootste gemeente van Noord-Brabant, met circa 80.000 inwoners verdeeld over 29 kernen.

In een digitale vergadering hebben de vier gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis donderdagavond ingestemd met de herindeling van de vier gemeenten tot Land van Cuijk. Hierdoor ontstaat in oppervlakte de grootste gemeente van Noord-Brabant, met circa 80.000 inwoners verdeeld over 29 kernen.

Spoedwet

Het was tot donderdagochtend spannend of de vier raden wel een digitaal besluit konden nemen. De tijdelijke spoedwet digitale besluitvorming was weliswaar door Tweede en Eerste Kamer aangenomen, maar moest nog officieel van kracht worden. Nadat de wet donderdagochtend tegen tienen in de Staatscourant stond gepubliceerd, kon er in de vier gemeenten opgelucht adem worden gehaald. Er moest gisteravond een besluit vallen, omdat de vier gemeenten per januari 2022 willen herindelen. Die datum zou niet worden gehaald als de vier gemeenteraden geen besluit hadden kunnen nemen.

 

Druk op de ketel

Die druk op de ketel is min of meer veroorzaakt door Mill en Sint Hubert, die pas eind januari liet weten met de drie andere gemeenten te willen fuseren. Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hadden eind oktober al ingestemd met het herindelingsontwerp. Dat moest met de komst van de vierde fusiepartner op de schop en opnieuw ter besluitvorming aan alle raden worden voorgelegd. Het liefst willen de vier gemeenten dat ook Grave zich aansluit. Als Grave al wil kan dit op zijn vroegst per 2026.

 

Krachtiger speler

Burgemeester Antoine Walraven van Mill en Sint Hubert is blij dat zijn gemeente de aansluiting heeft gezocht. ‘Door nu met deze vier partners voor één gezamenlijke toekomst te kiezen, kunnen we onze dienstverlening aan inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties duurzaam verbeteren.’ ‘Nu ook Mill en Sint Hubert is toegetreden wordt de gemeente Land van Cuijk een nog krachtigere speler in Brabant en daarbuiten’, stelt burgemeester Marcel Fränzel van gemeente Sint Anthonis. ‘De nieuwe gemeente zal zich inzetten voor 29 kernen. Deze kernen staan centraal in ons beleid en in alles wat we doen. We willen een toekomstbestendige gemeente zijn die voor de inwoners in alle 29 kernen betrokken en nabij is’, benadrukt de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest.

 

Ter inzage

Het herindelingsontwerp ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ ligt vanaf vandaag tot en met 5 juni ter inzage. Op de gemeentelijke websites en de herindelingswebsite kan het ontwerp worden ingezien. Als het inwoners niet lukt de documenten digitaal te bekijken, kan na een telefoontje een moment worden ingepland om op een van de gemeentehuizen het ontwerp in te zien. Vanwege de corona-maatregelen wordt gevraagd zoveel als mogelijk digitaal te reageren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners