Advertentie

Deze 89 partijen registreerden zich voor de verkiezingen

De Kiesraad heeft een recordaantal van 89 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Deze week zijn nog 26 nieuwe partijnamen ingeschreven.

30 december 2020
verkiezingen.jpg

De Kiesraad heeft een recordaantal van 89 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Deze week zijn nog 26 nieuwe partijnamen ingeschreven.

Meedoen

Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezing in 2017 waren 81 partijnamen geregistreerd. Onder de deze week bijgeschreven partijen zijn Lijst Henk Krol, HET NIEUWE GELUID, NIDAL, de Partij voor Ontwikkeling en Splinter. Een geregistreerde partijnaam betekent niet altijd dat die partij ook meedoet aan de verkiezingen. Dit blijkt pas op de dag van kandidaatstelling, 1 februari 2021. Dan moeten partijen die willen meedoen hun kandidatenlijsten en overige documenten inleveren.


Niet verplicht

De Kiesraad beoordeelt of een partijnaam die een politieke partij wil laten registreren niet in strijd is met bepaalde voorwaarden, zoals opgesomd in de Kieswet. Zo mag een partijnaam niet te lang zijn of misleidend. Ook mag de naam niet te veel lijken op een al geregistreerde naam, of in strijd zijn met de openbare orde. Registratie is overigens niet verplicht. Een partij kan ook zonder geregistreerde partijnaam deelnemen aan verkiezingen, met een zogenoemde blanco lijst. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst én op het stembiljet leeg; de partij krijgt alleen een nummer toegekend. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alex
De 1dags lijsttrekker van de PVV Rotterdam doet ook mee zie ik met IDNL. Verder veel 1 issue partijen. Benieuwd of de PVV concurrentie van IDNL kan verwachten.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
IDNL? Waar je teksten leest zoals: ''Een effectieve Archeo-Futuristische therapie voor de psycho-historische zelfverminking van de Westerse beschaving ligt in de herontdekking en reactivering van haar archetypes''!? Daar haal je echt stemmen mee hoor. Ik zou bijna schuddebuiken van het lachen bij het lezen van de onzin die daar verkondigd wordt. Maar eerlijk gezegd is het een treurnis dat dit soort gedachten serieus worden genomen.
B. Janssen / Ambtenaar
Gister de verlenging van de 2e Lockdown!! Maar de verkiezingen gaan gewoon door! KNATERGEK zijn ze in Den Haag. Alle politieke partijen praten over maatregelen, maar we gaan wel fysiek stemmen? Compleet achterlijk, wat zijn wij voor een bananenrepubliek aan het worden? Waarom kunnen wij niet gewoon digitaal / per post stemmen? Hoe moet ik uitleggen dat mijn kinderen niet allemaal tegelijk op bezoek kunnen komen, maar dat ik wel 2 dagen op een stembureau mag zitten? Het is duidelijk wie hier de weg kwijt is, ze hebben allemaal boter op hun hoofd.
Advertentie