of 64120 LinkedIn

Den Haag wil vrouwelijke burgemeester

Den Haag heeft een voorkeur voor een vrouwelijke burgemeester. In de profielschets die de gemeente heeft opgesteld voor een nieuwe burgemeester wordt het woord ‘hij’ dan ook vervangen door ‘zij’. Een voorstel daartoe van de PvdA in de Haagse gemeenteraad kreeg brede steun.

Den Haag heeft een voorkeur voor een vrouwelijke burgemeester. In de profielschets die de gemeente heeft opgesteld voor een nieuwe burgemeester wordt het woord ‘hij’ dan ook vervangen door ‘zij’. Een voorstel daartoe van de PvdA in de Haagse gemeenteraad kreeg brede steun. 

In het concept voor de profielschets van het presidium van de gemeente Den Haag werd nog de mannelijke aanduiding gebruikt, met de vermelding dat waar ‘hij’ staat ook ‘zij’ gelezen kan worden. Tijdens een bijeenkomst donderdag 9 november waar inwoners van Den Haag hun visie konden  geven op de schets werd echter besloten dat dit omgekeerd zou worden. De profielschets zal daarop worden aangepast. 


Humor
Tijdens een eerdere peiling onder de burgers van Den Haag hadden de inwoners van Den Haag ook aangegeven een duidelijke voorkeur te hebben voor een vrouw als burgemeester. Verder kwamen er vooral standaardkwalificaties naar voren, zoals goed kunnen luisteren naar de burgers, toegankelijk en communicatief vaardig zijn, een verbindend leider die boven de partijen staat, daadkrachtig en met gevoel voor humor.
 

ADO
Op de vraag wat de nieuwe burgemeester het eerst zou moeten doen kwamen zowel antwoorden op macroniveau, zoals het tegengaan van de teloorgang van de stad en Den Haag internationaal op de kaart zetten, als wensen op kleinere schaal, zoals opletten dat vuilniszakken niet te vroeg worden buitengezet en er voor zorgen dat de bouw van het conservatorium op tijd klaar is. En een seizoenkaart voor ADO kopen. Ook lieten de bewoners alvast weten wie zij als goede kandidaten voor de functie zien: Gerdi Verbeet, Khadija Arib, Edith Schippers, Geert Wilders, Ahmed Aboutaleb, Jan Peter Balkenende, Rita Verdonk,  Jetta Klijnsma, Jet Bussemaker en Melanie Schultz. En wie niet: ‘Vooral niet Melanie Shultz’. 

Brief
In een ingezonden brief op de website van Binnenlands Bestuur riepen de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma maandag 7 november op tot meer actie om ervoor te zorgen dat er meer vrouwelijke burgemeesters komen, met name in grote steden. Slechts vier van de 31 100.000-plusgemeenten hebben een vrouwelijke burgemeester, in de 76 steden met meer dan 50.000 inwoners negen en in de vier grote steden geen enkele.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ferdinand op
Het wordt hoogtijd dat de burgers van Den Haag zelf hun burgemeester gaan kiezen, volgens de regels van de democratie. Kandidaten kunnen zich dan profileren met een aansprekend programma. En niet volgens die slappe achterkamertjes politiek; dat loopt vaak uit op een fiasco. Schijnt in dit democratisch bestel nog altijd een moeilijke opgave te zijn tot een dergelijke slotsom te komen. Het lozen van uitgerangeerde politici naar dit soort functies is kennelijk aantrekkelijker dan het hoge afbreukrisico die dit soort aanstellingen met zich meebrengt. Het wordt tijd dat we een volwassen democratie worden en bestuurders rechtstreeks gaan kiezen.
Door Hanjo op
Uitgesproken de PvdA die met een voorstel komt voor een vrouwelijke burgemeester. De top van de PvdA lijst voor 2e Kamer verkiezingen is daarvan het bewijs hoe dubbel deze partij in het emancipatie dossier zit.
Voor mij gewoon de beste kandidaat. Daar vraagt Den Haag om. Of moet er een vrouw bij de PvdA uit de kamer worden geloods? Zo van die zijn we liever kwijt.
Door Henk Wijfjes op
Je kunt het burgemeesterschap ook verkiesbaar stellen, net als in de meeste landen.
Ben je van dit soort genante vertoningen af.

Vacatures

Van onze partners