Duindorp bood daar op oudejaarsdag excuses voor aan, maar de gemeente gaf de bouwers niet de opdracht om de stapel kleiner te maken. Dat zou te gevaarlijk zijn. In plaats daarvan liet burgemeester Pauline Krikke de veiligheidszone vergroten en hogere hekken plaatsen. Op nieuwjaarsdag erkenden Duindorp en Scheveningen dat ze zich niet aan de afspraken hadden gehouden, staat in de notulen van een ontmoeting.

 

Spanning

Een paar dagen eerder ging het ook al mis. Op 29 december hield de politie vijf vrachtwagens voor Duindorp tegen. Die moesten de stad weer verlaten. In de nacht van 30 op 31 december reden alsnog vijf of zes vrachtwagens met pallets stiekem naar het strand, door de afzettingen heen. Ze werden door een joelende menigte onthaald. Vanwege de spanning en de onveilige situatie besloot de burgemeester de stapels te laten zoals ze waren.

 

Ambtenaren bedreigd

De Mobiele Eenheid werd niet naar het strand gestuurd, omdat die in het donker kon worden bekogeld met projectielen. Bij zo'n confrontatie tussen ME en bouwers zouden bovendien slachtoffers kunnen vallen, vreesde Krikke, omdat bovenop de stapel 'geen omheining is en de bouwers niet gezekerd zijn'.

De spanningen liepen eind december hoog op. Niet alleen tussen Duindorp en Scheveningen, die al vele jaren strijden om de hoogste vuurstapel. Ambtenaren van de gemeente werden bedreigd, maar zij deden geen aangifte of melding.

 

Smeulende snippers

In de nieuwjaarsnacht ging het mis in Scheveningen. Smeulende snippers werden door de westenwind over het oude dorp geblazen en veroorzaakten daar veel schade. De donderdag vrijgegeven documenten worden ook gedeeld met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de vonkenregen onderzoekt. De gemeente deelt ook 1400 foto's en 700 filmpjes die door brandweer, politie, gemeente en omstanders zijn gemaakt. (ANP)