Advertentie

Den Haag greep niet in bij te hoge vuurstapels

35 meter, dat was de maximale hoogte die de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen bij oud en nieuw mochten bereiken. Toch werden de stapels van pallets hoger en hoger, en greep de gemeente nauwelijks in, uit angst voor escalatie en gevaar.

15 februari 2019
vreugdevuur.jpg

35 meter, dat was de maximale hoogte die de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen bij oud en nieuw mochten bereiken. Toch werden de stapels van pallets hoger en hoger, en greep de gemeente nauwelijks in, uit angst voor escalatie en gevaar.

Toren
De stapels hoefden niet lager te worden gemaakt. Dat beeld komt naar voren uit de ongeveer 1800 documenten die de gemeente Den Haag donderdag heeft gepubliceerd. In de dagen voor de jaarwisseling kregen de bouwers een paar keer te horen dat hun stapels te hoog werden, blijkt uit vrijgegeven WhatsApp-gesprekken tussen de autoriteiten en de organisatoren. Uiteindelijk kwam de stapel in Scheveningen tot een hoogte van 38,7 meter. De Duindorpers hadden een stapel van 37,8 meter gebouwd met daarbovenop nog een toren van 3,6 meter.

Te gevaarlijk

Duindorp bood daar op oudejaarsdag excuses voor aan, maar de gemeente gaf de bouwers niet de opdracht om de stapel kleiner te maken. Dat zou te gevaarlijk zijn. In plaats daarvan liet burgemeester Pauline Krikke de veiligheidszone vergroten en hogere hekken plaatsen. Op nieuwjaarsdag erkenden Duindorp en Scheveningen dat ze zich niet aan de afspraken hadden gehouden, staat in de notulen van een ontmoeting.

Spanning

Een paar dagen eerder ging het ook al mis. Op 29 december hield de politie vijf vrachtwagens voor Duindorp tegen. Die moesten de stad weer verlaten. In de nacht van 30 op 31 december reden alsnog vijf of zes vrachtwagens met pallets stiekem naar het strand, door de afzettingen heen. Ze werden door een joelende menigte onthaald. Vanwege de spanning en de onveilige situatie besloot de burgemeester de stapels te laten zoals ze waren.

Ambtenaren bedreigd

De Mobiele Eenheid werd niet naar het strand gestuurd, omdat die in het donker kon worden bekogeld met projectielen. Bij zo'n confrontatie tussen ME en bouwers zouden bovendien slachtoffers kunnen vallen, vreesde Krikke, omdat bovenop de stapel 'geen omheining is en de bouwers niet gezekerd zijn'.

De spanningen liepen eind december hoog op. Niet alleen tussen Duindorp en Scheveningen, die al vele jaren strijden om de hoogste vuurstapel. Ambtenaren van de gemeente werden bedreigd, maar zij deden geen aangifte of melding.

Smeulende snippers

In de nieuwjaarsnacht ging het mis in Scheveningen. Smeulende snippers werden door de westenwind over het oude dorp geblazen en veroorzaakten daar veel schade. De donderdag vrijgegeven documenten worden ook gedeeld met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de vonkenregen onderzoekt. De gemeente deelt ook 1400 foto's en 700 filmpjes die door brandweer, politie, gemeente en omstanders zijn gemaakt. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Verzonnen verhaal dus. / Liegen en bedriegen voor geld
"Ambtenaren van de gemeente werden bedreigd, maar zij deden geen aangifte of melding". Geen melding? Bestaat het verhaal niet en dient als onzin afgedaan te worden, zo gaat het ook met burgers. Daarom is Krikke hoofdelijk aansprakelijk.
Kareel
Na 7 weken is nu officieel vastgesteld wat iedereen op 1 januari al wist: De gemeente heeft niet gehandhaafd bij de nieuwjaarsvuren. De verdediging van de gemeente ('we werden geïntimideerd") komt daarbij uiterst zwak en ongeloofwaardig over.
Niet handhaven? Wegwezen dan! / slappe zooi staan voor je zaken.
Eigen schuld dikke bult, niet janken maar aanpakken.



Als de overheid niet handhaafd is ze schuldig aan de gevolgen, om te voorkomen dat de burgers weer voor de ambtelijke en bestuurlijke ellende moeten opdraaien moet de burgemeester hoofdelijkaansprakelijk worden gesteld evenals de wederom verzakende ambtnarij.
Boris
Tja, zonder aangifte of medling kan je moeilijk vaststellen dat ambtenaren zijn bedreigd.

Maar of daar nu wel of niet sprake van was, feit is dat Den Haag een angstige burgemeester heeft die niet durft in te grijpen. Volledig ongeschikt voor de functie dus. Gevolgen zijn dan voor de gemeente, en die gemeente zijn haar bewoners. Dus de bewoners draaien hoe dan ook zelf die kosten. Onbegrjjpelijk als ze niet de laan uit wordt gestuurd (en ook niet weer ergens anders op deze positie komt).
Advertentie