Advertentie

Den Haag eist stop op gebedsdiensten in bedrijfspand

De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cilliersstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

26 augustus 2017

De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cilliersstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

Intolerant
De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid was, voor zover bekend bij de gemeentewoordvoerder, niet in het pand. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de man onlangs een gebiedsverbod opgelegd. Volgens het ministerie verkondigt de imam een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering.

Ultimatum

Maandag verliep een ultimatum dat de Haagse burgemeester Pauline Krikke de stichting had opgelegd om het pand, waar een islamitische boekwinkel van de stichting zit, alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

Ontoelaatbaar

Krikke zegt in een persbericht: 'Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen verteld. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak.'

Dwangsom

De gemeente eist dat het pand alleen nog maar gebruikt wordt als bedrijfspand, op straffe van een dwangsom. Krikke noemde de diensten al eerder ,,zeer ongewenst''. Wanneer het kort geding dient, is nog onduidelijk.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Ooit door het CDA geïmporteerd om te werken gaan ze, uitgerekend in een bedrijfspand, een potje zitten bidden tot een andere god..
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Zat afgelopen zaterdag in de trein tussen Den Haag en Rotterdam. Even voorbij Delft zag ik een grote groep witte jurken een bijeenkomst in het open veld houden. Ik ben voorstander van de vrijheid van godsdienst maar als hier sprake was van het uitwijken van een haatzaaier lijkt mij dat een zorgelijke zaak.
Peter / sr. adviseur
Uit de verschillende publicaties begrijp ik dat de gemeente een civielrechtelijk kort geding aanspant én er wordt gehandeld in strijd met het bestemmingsplan. Ik vraag mij dan ook af of de burgerlijke rechter zich bevoegd acht, immers de gemeente heeft een eigen (bestuursrechtelijke) bevoegdheid op te treden tegen handelen in strijd met het bestemmingsplan. Je hebt dan de keuze om een last onder dwangsom op te leggen, bijv. voor iedere overtreding. Je kunt ook kiezen voor een last onder bestuursdwang. In dat geval kan je het pand sluiten (evt. verzegelen) als de overtreding voortduurt. Een voorbeeld van deze laatste mogelijkheid is het sluiten van een pand o.g.v. overtreding van de Opiumwet. Het argument dat de gemeente handelt in strijd met de vrijheid van godsdienst treft m.i. geen doel. Er wordt slechts verboden om de diensten in dat pand te houden en er is geen geheel verbod voor de hele gemeente.
Jan
Een kerk is toch ook een bedrijf? Kerkgenootschappen verkopen immers gebakken lucht.
Teunis / bouwtoezicht
wil je er over praten, Jan?
Advertentie