of 63082 LinkedIn

Demonstratieverbod rond huis Benno L.

Rond de woning van pedoseksueel Benno L. in Leiden mogen mensen voorlopig niet meer demonstreren.
Reageer

Rond de woning van pedoseksueel Benno L. in Leiden mogen mensen voorlopig niet meer demonstreren. De gemeente heeft ,,in het belang van de rust in de wijk en de veiligheid'' een samenscholingsverbod ingesteld. Het verbod geldt ,,zo lang als de burgemeester dit noodzakelijk acht''. Of betogers zich aan het verbod zullen houden, is niet bekend.

Onrust
Oud-zwemleraar L. werd in 2011 veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, omdat hij tientallen kleine kinderen had misbruikt. Hij heeft 4 jaar daadwerkelijk in de cel gezeten. Afgelopen zaterdag werd bekend dat L. sinds kort in Leiden woont. Dat veroorzaakte grote onrust in zijn nieuwe buurt. Er zijn een paar demonstraties geweest. Een Facebookgroep tegen Benno L. heeft inmiddels meer dan 5000 likes.

Kort geding
De Bond van Wetsovertreders kondigde woensdag aan twee demonstranten voor de rechter te slepen, maar trok het kort geding aan het einde van de dag in. De bond, die opkomt voor ex-gedetineerden, wilde onder meer maatregelen nemen tegen betoger Marcel Groenendijk. Die zei maandag in het tv-programma Pauw & Witteman dat er ,,consequenties zouden volgen'' als L. niet vóór komende zaterdag 08.00 uur is vertrokken uit Leiden. Maar door het samenscholingsverbod van de gemeente heeft de BWO niet meer de vrees ,,dat er aanstaande zaterdag dingen zouden kunnen gebeuren''.

Facebook
De organisatie dreigde ook met stappen tegen de initiatiefnemer van de Facebookpagina 'BENNO L. moet weg uit Leiden'. De zedendelinquent stond daar een tijdje herkenbaar op een foto. Maar inmiddels heeft de maker van de pagina een balkje over L.'s foto gezet.

Onderdak na straf
De Leidse burgemeester Henri Lenferink vindt dat alle gemeenten hun best moeten doen om zedendelinquenten aan onderdak te helpen wanneer ze hun straf hebben uitgezeten. ,,Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen, zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel'', verklaarde hij. Hij bracht de buurtgenoten bewust niet op de hoogte ,,om zo in alle rust ervaring op te doen en te kijken hoe de situatie verloopt''.

Recidive
Lenferink is ervan overtuigd dat L. niet nogmaals in de fout gaat. Als dat toch gebeurt, stapt hij op, zei de burgemeester op een bewonersbijeenkomst. De burgemeester kreeg steun van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). Volgens Teeven heeft Nederland mensen als Lenferink nodig, mensen die hun nek uitsteken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners