of 64120 LinkedIn

Demonstraties hebben nauwelijks effect op verspreiding corona

De GGD in Rotterdam ziet geen verband tussen nieuw geconstateerde coronagevallen in zijn verzorgingsgebied en de grote demonstratie tegen racisme in de stad nu bijna twee weken geleden, zegt een woordvoerster naar aanleiding van een bericht in het AD.
5 reacties

De effecten van de demonstraties tegen racisme in Amsterdam en Rotterdam op de verspreiding van het coronavirus, nu ongeveer twee weken geleden, lijken vooralsnog niet groot. Bij de GGD in Amsterdam hebben zich twee demonstranten gemeld die klachten hadden gekregen. De één bleek geen corona te hebben opgelopen, van de ander is de uitslag nog niet bekend, aldus de GGD in Amsterdam na berichtgeving door onder meer Het Parool.

Geen verband
De GGD in Rotterdam ziet geen verband tussen nieuw geconstateerde coronagevallen in zijn verzorgingsgebied en de grote demonstratie tegen racisme in de stad nu bijna twee weken geleden, zegt een woordvoerster naar aanleiding van een bericht in het AD.

Voorlopige bevindingen
De GGD in Amsterdam zal donderdag zijn voorlopige bevindingen aan de gemeenteraad overbrengen. In Amsterdam was de onverwacht massale opkomst van demonstranten en de beslissing van burgemeester Femke Halsema om niet in te grijpen aanleiding voor een spoeddebat. Halsema overleefde een motie van wantrouwen.

Andere plekken
Niet alle demonstranten kwamen waarschijnlijk uit genoemde steden. Deelnemers van elders zijn mogelijk met klachten naar hun eigen GGD gestapt. Ook kan een demonstrant in principe een besmetting hebben opgelopen waarvan zij of hij zelf niets merkt en die ongemerkt en op een andere plek hebben doorgegeven aan een ander. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
@Door Peter van Heeswijk
We horen op gezette tijden, dat men ook zo drugs etc. kunnen meten. Dat is praktisch, maar uitkomsten om van te schrikken.

Om te kunnen zien in een regio in hoeverre het virus is verspreidt, is dit dus op dezelfde wijze te meten en te vergelijken. Dat is heel zinvol.

Niettemin, zoals in eerdere post opgemerkt, de dambetogers zelf zullen niet tot de risico groepen horen, maar kwetsbare groepen kunnen zij wel besmetten.

De betogers zelf riepen wel stoer, dat het doel van de betoging van meer belang was dan dat zij zich zouden kunnen besmetten (plus zichzelf daarvoor boven wet en regelgeving mochten uittillen), maar vergaten even het verhaal na verlaten van de Dam.

De GGD kwam, niet verwonderlijk, snel met geruststellende geluiden over aantal besmettingen.
Het is nu op hoop van zegen dat het blijft meevallen. De uitkomsten van de GGD waren tevoren absoluut niet voorspelbaar en zijn prematuur.

Ik zou mij kunnen voorstellen, dat dambetogers juist niet zich durven melden als hun klachten mild zijn, om niet in het oog van de storm te komen vanwege een uitbraak. Bovendien blijkt, dat mensen ook nauwelijks iets van besmetting bij zichzelf hoeven merken.

Fanatiek activisme, tegen- op- of over de randen van wet en regelgeving, vroeg of laat een boemerang teweeg gaat brengen.

Indien de gevolgen van de massa op de Dam over een paar weken nihil zijn, kan de overheid het niet maken om festivals te verbieden.
De burgermeester van Den Haag heeft een muzikaal protest verboden van mensen die tegen de verordeningen zijn van de noodwet en schuilt zich eigenlijk achter het begrip manifestatie en dat dit onder noodwet valt. Een betoging met ook een podium zou dan geen manifestatie zijn? Je zou het nu verboden protest in Den Haag, een protest met muzikale omlijsting kunnen noemen en de burgermeester weet ook niet, of dat protestliedjes zijn. De samenstelling van de toehoorders kun je ook niet meenemen in overweging, betoging of manifestatie. omdat hier gezinnen en ouderen ook zouden komen. Het is eerder een aanbeveling dat het geen rellen worden. Ik ben benieuwd naar de uitspraak van de rechter, want de organisatie begint een rechtszaak.

Niet iedereen droeg mondkapjes en die ze op hadden waren geen medische mondkapjes. Bij droog weer een lange tijd op elkaar staan en ook nog scanderen, waardoor meer virusdeeltjes uitgestoten worden door deze type mondkapjes heen en boven het terrein blijven zweven, is deze betoging een massa experiment, naast een vorm van compenserende neutraliteit vanuit de burgermeester/driehoek.
Door Peter van Heeswijk (Ambtenaar) op
Net is bekend geworden dat uit metingen blijkt dat de concentratie van het Corona-virus in het water in Amsterdam in een week tijd is toegenomen met een factor 10.
Dit klinkt toch wel als een gezondheidsprobleem dat te linken is aan de demonstratie op de Dam. Wie weet, misschien toch binnenkort ineens een grote uitbraak in Amsterdam.

Laten we hopen dat het inhoudt dat veel mensen genoeg hebben binnengekregen dat de uitscheiding virusdeeltjes bevat, maar te weinig om ook de nadelige gevolgen te gaan ondervinden.
Door Mark op
Uit meerdere wereldwijde grotere onderzoeken blijkt dat mensen niet besmet worden in de buitenlucht.
Daarnaast blijkt sinds vorige week dat 80% van de positief geteste gevallen in Duitsland zogenaamde 'false positives' zijn. Dat komt omdat tot na 3 maanden de Coronatest positief testen op restdeeltjes die vrij komen uit de longen. De persoon is helemaal niet meer besmet. Ga dus niet af op de PCR test maar laat deze mensen ook klinisch testen.
Door Keijzer op
Dit gaat over betogers zelf, die zich meldden met klachten.
Zoals bekend inmiddels, hebben veel mensen, met name jonge generaties, niet- of nauwelijks klachten als zij besmet zijn, maar wel dit kunnen verspreiden.

Dus het deel tekst in bovenstaand stuk - de effecten van deze demonstraties wat Corona betreft, lijken niet groot - lijkt mij zeer juist en is het duimen dat dit zo blijft.

Nu hebben 2 betogers zich gemeld, maar wie niet bewust is van besmetting, verspreiden dit virus onbewust wel. Na besmetting, heb je niet meteen symptomen.
Bij die volgende besmette mensen, duurt het ook weer een week of zo, eer men klachten krijgt. Dan hangt het weer af van, of die mensen bewust zijn van een besmetting en zij op hun beurt dit weer verspreiden.

Als het blijkt, dat de komende weken geen opvlamming is van besmettingen en ziekenhuisopnames, dan was het recht op een massa protest, een risicovol experiment, maar dan zijn alle grotere/grote festivals in de open lucht, daarmee ook, achteraf gezien, onnodig verboden. Dat is wel zuur voor die sector. Ook voor de sport trouwens.
Door Hans op
Dit was de gedroomde uitkomst, dus is ie er. Geloof er niets van!