of 60220 LinkedIn

Defensie vindt zaak-Spijkers ‘afgehandeld’

Klokkenluider Fred Spijkers
Klokkenluider Fred Spijkers
5 reacties
Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie beschouwt de zaak rond klokkenluider Fred Spijkers als ‘afgehandeld’. Een woordvoerster van De Vries laat desgevraagd weten dat ‘de praktische problemen zijn afgehandeld, voor zover wij daaraan een bijdrage kunnen leveren’.

Inzet Jongerius
CDA’er De Vries heeft de afgelopen twaalf maanden verscheidene gesprekken gevoerd met FNV-voorzitter Agnes Jongerius en SP-Tweede-Kamerlid Krista van Velzen. De inzet van Jongerius was om een eind te maken aan de rechtspositionele problemen voor de klokkenluider. Van Velzen voerde de gesprekken namens een groot aantal Kamerfracties die willen dat de zaak-Spijkers voor eens en altijd wordt opgelost.

 

Toezegging
Tijdens de gesprekken deed De Vries de toezegging dat achterstalllig wachtgeld dat sinds 1998 niet was betaald, alsnog wordt uitgekeerd. Ook de pensioenopbouw wordt gerepareerd. Rekeningen van Spijkers’ vertrouwensartse en advocaten werden betaald.

 

'Misleiding'
Daarnaast bevestigde Defensie dat de klokkenluider ‘vrijelijk kan beschikken’ over een eerder uitgekeerde ‘financiële genoegdoening voor geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade’. Dit gaat om een bedrag van 1,6 miljoen euro. Fred Spijkers heeft vanochtend schriftelijk aan De Vries gemeld dat in zijn ogen sprake is van ‘opzettelijke misleiding’ als de staatssecretraris zegt dat de zaak is afgehandeld. Hij spreekt van ‘spelletjes’ en ‘volstrekte minachting’.

 

Wachtgeld
De Vries zou blijkens de brief van Spijkers hebben aangedrongen op vervolggesprekken ‘in verband met hetgeen er nog ligt’. Volgens Spijkers heeft hijzelf ter voorbereiding hierop onlangs een ‘constructieve’ voorbespreking gehad met Jongerius en Van Velzen. Tijdens de tot nu toe gevoerde gesprekken tussen De Vries, Jongerius en Van Velzen, is geen overeenstemming bereikt over onder meer de periode 1993-1998. De Staat en Spijkers blijven van mening verschillen over de vraag of in deze jaren wachtgeld is betaald. Defensie zegt van wel, Spijkers ontkent.

 

Eerherstel
Verder blijft de klokkenluider zich verzetten tegen het feit dat het dossier over zijn zaak door de Staat achter slot en grendel is geplaatst bij het Nationaal Archief. Dit staat volledig eerherstel volgens hem in de weg.

 

'Politiek-psychiatrisch patiënt'
In het verlengde hiervan eist Spijkers dat Defensie verklaart dat hij niet meer wordt beschouwd als politiek-crimineel, of als politiek-psychiatrisch patiënt. In het verleden is dit wel gebeurd, maar vooralsnog weigert Defensie dit te erkennen.

 

Geen vervolggesprek
Agnes Jongerius laat desgevraagd via een woordvoerster weten dat zij ‘niet op individuele gevallen wil ingaan’. Krista van Velzen is niet bereikbaar. De woordvoerster van De Vries zegt niet te weten of er nog vervolggesprekken komen. ‘Dat weet je nooit. Maar op dit moment is er geen aanleiding toe.’

 

Herzieningsverzoek
Vorige week heeft Spijkers aangekondigd dat hij zijn ontslagzaak wil openbreken. Hiertoe gaat hij met steun van de FNV en met hulp van advocaat Geert-Jan Knoops een herzieningsverzoek indienen bij de Centrale Raad van Beroep.

 

Meer artikelen en achtergronden in het Dossier Spijkers
 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door tom van dijk op
beste Berg. Wat is er mis met iemand die wil dat er recht geschiedt? Dat is echt iets heel ander dan "het onderste uit de kan willen" en dan het lid op de neus krijgen. Fred Spijkers heeft karakter getoond en is om die reden 25 jaar lang gepiepeld door defensie, de overheid, ministers, staatssecretarissen, de ombudsman. Lees het wetenschappelijke rapport van Van Vliet, lees het boek "een man tegen de staat". Als er iemand is die zijn plicht heeft gedaan, dan is het Spijkers. Het is onvergeeflijk dat dit nog steeds niet is rechtgezet. Ik schaam me daarvoor en dat zou jij ook moeten doen.
Door pieter (ambtenaar) op
ook hier weer typisch een voorbeeld van hoe macht corrumpeert en van politieke arrogantie.
Door Piet brontsema (org adviseur) op
kom op De Vries nou even grote jongen zijn. Neem anders contact met onze nationale ombudsman, als je er zelf niet uitkomt. Want ik denk dat iets van spijtbetuiging nog veel meer doet dan die pensioencenten.
Door fred (seniorprojectmanager) op
de onderste steen moet boven!!! De hele zaak stinkt vreselijk anders was het dossier niet naar het N.A. gegaan. Dan moeten er toch zaken hebben gespeeld die het daglicht niet kunnen verdragen.
Misschien dat dit bij branden ook gebeurt Berg, maar dit moeten wij niet pikken.
Door Berg (Beroepsbrandweerofficier) op
Slechts woordvoerder namens Defentie was de functie van Spijkers en natuurlijk heeft hij rechten, maar hoe is/was het gesteld met zijn plichten.

Tijd voor het lid op de neus naar mijn oordeel, zeker na zijn, niet te onderbouwen, nog te staven bewering over opgeslagen mijnen in Enschede.