of 64707 LinkedIn

Defensie mag benoeming niet weigeren op salaris

Reageer
Defensie mag de benoeming van een oud-militair tot lid van de raad van bestuur van onderzoeksinstituut TNO niet weigeren op basis van het salaris dat de oud-militair daar zou gaan verdienen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Balkenendenorm
De voormalige militair zou in zijn nieuwe functie 220.000 euro gaan verdienen. Dat vond minister Eimert van Middelkoop van Defensie te veel, omdat het meer is dan de zogeheten Balkenendenorm van 176.000 euro. TNO heeft daarop een kort geding aangespannen. De rechter kan de Staat niet dwingen de man alsnog te benoemen in de functie. Maar het salaris mag bij de benoeming geen rol spelen.

 

Geldschieter
De raad van bestuur van TNO bestaat uit drie leden die bij Koninklijk Besluit moeten worden benoemd. Een van hen wordt benoemd door het ministerie van Defensie. Dat ministerie is een grote geldschieter van TNO. De benoeming van het nieuwe bestuurslid had al op 1 oktober moeten plaatsvinden, maar door het gesteggel over het salaris is dat niet doorgegaan.

 

Beroep
Defensie is teleurgesteld over de uitspraak. Het ministerie overweegt nog of het in beroep zal gaan. Volgens een woordvoerder van Defensie is eerst overleg nodig met de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs, omdat het handhaven van de Balkenendenorm zou worden gehinderd door regels die gelden bij het onderwijsinstituut TNO.

 

Pensioen
Verder wil Defensie met de vakbonden om tafel, omdat ook blijkt dat gepensioneerde militairen naast hun pensioen onverminderd kunnen bijverdienen. Het ministerie wil met de bonden overleggen of de pensioenuitkering in situaties als bij TNO kan worden aangepast.

Lees meer:
Tweeduizend ambtenaren verdienen meer dan minister 22.12.08
Geen subsidie voor instellingen met topsalarissen 16.12.08

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners