of 61869 LinkedIn

Declaraties Gelders bestuur nog niet openbaar

Volgens de Raad van State hoeft het college van Gedeputeerde Staten in Gelderland nog niet de declaraties, die ze geheim wil houden, openbaar te maken.

Het college van Gedeputeerde Staten in Gelderland hoeft voorlopig de declaraties die ze geheim wil houden, nog niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State bepaald in een voorlopige voorziening. Het provinciebestuur mag wachten totdat de Raad zich over het hoger beroep heeft gebogen dat het college had ingediend.

Voormalig Statenlid
Het college in Gelderland is al jaren in gevecht met voormalig Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen over het declaratiegedrag van het bestuur. Begin juli gelastte de rechtbank in Arnhem de provincie om binnen vier weken een brief over het declaratiegedrag openbaar te maken. De provincie stapte daarop naar de Raad van State.


Onomkeerbare gevolgen
In een voorlopige voorziening bepaalt de Raad van State nu dat de brief niet openbaar gemaakt hoeft te worden. Als voornaamste reden geeft de Raad aan dat het nu openbaar maken van de brief onomkeerbare gevolgen heeft. 'Het college zal dan immers de informatie die het naar zijn oordeel mocht weigeren openbaar te maken, alsnog openbaar moeten maken, hetgeen niet meer ongedaan kan worden gemaakt', aldus de uitspraak. Volgens de uitspraak kan het hoger beroep bij de bestuursrechter van de RvS gewoon afgewacht worden. Het kan nog wel enkele maanden duren voordat dat hoger beroep dient en er een uitspraak komt. Tot die tijd hoeft het Gelders bestuur de declaratiegegevens niet te publiceren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jakov op
Heeft de provincie wat te verbergen?
Door J. Kop op
Ach, Raad van State. Die bestaat niet uit geen rechters (al presteren ze zich wel als zodanig), maar uit oud-bestuurders. Die altijd hun politieke vriendjes in actieve overheidsorganen de hand boven het hoofd houden.

We klagen wel eens over de corruptie in Zuid-Europese landen. Maar het is in Nederland geen haar beter.
Door Jan Klaassen (Burger) op
Je bent pas schuldig als het bewezen is, dus onschuldig als er niets bewezen wordt. Echter kennelijk heb je iets te verbergen als je probeert alles onder tafel te houden. Stelletje profiteurs van onze centen.