Advertentie

Declaraties ex-burgemeester Lingewaard onderzocht door OM

De Vreeze wil dat het OM onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten en of de ex-burgemeester vervolgd moet worden, zo maakte hij maandag bekend.

19 maart 2013

Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van de Gelderse gemeente Lingewaard heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen zijn Lingewaardse voorganger, ex-burgemeester Harry de Vries. De Vries heeft volgens een onderzoek gesjoemeld met declaraties en ambtenaren onder druk gezet om ,,iets te regelen'' toen zijn gedrag uit dreigde te komen.

Strafbare feiten
De Vreeze wil dat het OM onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten en of de ex-burgemeester vervolgd moet worden, zo maakte hij maandag bekend.

Wachtgeld
De Vries stapte in oktober vorig jaar per onmiddellijk op toen er vragen rezen over zijn declaratiegedrag. Later bleek dat hij zich een dag eerder ziek had gemeld, zodat hij tot 1 maart zijn volledige eerste termijn als burgemeester kon uitzitten. De Vries heeft daardoor recht op een volledig wachtgeld.

Onderzoek
Uit een vorige week gepresenteerd onderzoek is gebleken dat De Vries duizenden autokilometers declareerde die hij in werkelijkheid gratis met de trein aflegde of helemaal niet had gereden. Toen de kwestie aan het licht dreigde te komen, veranderde hij data op ingeleverde nota's.

Gesjoemel
Het was niet de eerste keer dat De Vries is betrapt op gesjoemel met declaraties en onkostenvergoedingen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
hoeveel sjoemelende burgermeesters en wethouders zijn er nog meer?
hans wieser / senior project/programmamanager
Het wordt de hoogste tijd dat de wachtgeldregeling van overheidsbestuurders tegen het licht wordt gehouden. Bestuurders waarvan is aangetoond dat zij gerotzooid hebben en degenen die vrijwillig zijn opgestapt, behoren geen wachtgeld te krijgen. Het is tegenwoordig gewoonte als je onder vuur komt te liggen om snel op te stappen, voordat de raad een oordeel kan vellen. Dan krijg je wachtgeld, ben je zgn. niet beschadigd en kan je zomaar ergens waarnemend burgemeester worden. De CdK's die pleidooien houden voor onkreukbare bestuurders posteren dergelijke partijgenoten gewoon elders. Kijk maar naar die Apeldoornse VVDwethouder die de gemeente failliet heeft achter gelaten en nu ergens leuk burgemeester mag spelen.
Ernst / ambtenaar
Even 2 nuanceringen:

1. Iemand is niet schuldig totdat zijn schuld bewezen is en

2. Het zal vast niet zo zijn dat er op bestuurlijk niveau meer dan de voorgaande decennia wordt gesjoemeld, er is alleen meer aandacht voor in de media.



Kortom, al die integriteitschendingen die aan het licht komen zijn een bemoedigend teken!
gerrie
Steven moet zijn Wikipediapagina nog bijwerken. Deze kwestie wordt niet vernoemd. Links lullen en rechts jatten is hier wel zeker aan de orde.
henk
Hoeveel sjoemelende burgemeesters en wethouders hebben we de afgelopen 4 jaar voorbij zien komen?
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Als iemand sjoemelt is het voor mij duidelijk: wegwezen en vervolgen !
Advertentie