of 62812 LinkedIn

Decentrale overheden houden contact met VK

Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

De UK Contact Group is opgericht door het Comité van de Regio´s (CvdR), het Brussels adviesorgaan van lokaal en regionaal bestuurders. De Brexit is voor lokale overheden een belangrijke zaak. Want als er bijvoorbeeld een no-deal komt met grenscontroles, krijgen grensgemeenten als Hoek van Holland uitgebreide douanefaciliteiten met alle infrastructurele aanpassingen van dien met Nederlands derde handelspartner.

  

Bezoeken

De contactgroep bestaat aan EU-zijde uit lokale bestuurders, zoals de Nederlandse delegatieleider Ellen Nauta, burgemeester van Hof van Twente en Michiel Rijsberman, gedeputeerde van Flevoland en vice-voorzitter van de Nederlandse delegatie in het CvdR. Er zitten nog tien leden in, zoals de burgemeester van Gdansk, de president van de regio Valencia en van het Bremer stadsparlement zitten er zelfs twee leden in. De groep belegt meetings met elkaar, met Britse gemeenten en regio´s en hoopt ook het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor meetings.

 

Dramatisch

Michiel Rijsberman vindt een no-deal dramatisch. Een no-deal Brexit betekent het verlies van tientallen procenten aan werkgelegenheid voor de Urker visserijsector. Urker vissers zouden hun toegang verliezen tot de belangrijkste visgronden in de Noordzee. Maar ook wordt er op Urk veel vis verwerkt, bijvoorbeeld vis die in het VK zelf aan land wordt gebracht en gegeten. Ongeveer de helft van alle fish-and-chips in het VK is op Urk geweest. Deze vis moet met een no-deal straks twee keer de douane door, met twee keer invoerrechten.

 

Visvangst

Het enige dat lokale en regionale overheden kunnen doen, is het probleem onder de aandacht brengen bij nationale overheden en in Brussel, zegt hij. Niet zonder succes overigens, de EU-onderhandelaar Barnier ziet de visserij als een groot probleem. En premier Rutte, die dat belang eerst ontkende, nu ook, zegt Rijsberman. De UK Contact Group kan helpen het probleem onder de aandacht te blijven brengen. Overigens wordt er nu in Urk gewerkt aan plannen om de haven multifunctioneler te maken en Urk minder afhankelijk van de visvangst. Het rijk, provincie en gemeente werken aan miljoenenplannen voor een servicehaven waar meer kan dan vis verwerken.

 

Verzachten gevolgen

Voorzitter van de UK Contact Group is de social-democratische Loïg Chesnais-Girard, president van de regionale raad van Bretagne. Hij zegt dat de huidige patstelling met het Verenigd Koninkrijk niet de deur zou moeten sluiten voor samenwerking op regionaal en lokaal niveau. ´We worden er warm van dat leden van lokale overheden en parlementen een link met ons willen houden. De Brexit gaat een grote impact hebben op Europese regio´s en steden. Onze stem moet gehoord worden.´

Ook pleit hij voor het snel regelen van het Brexit Aanpassingsfonds. Daar moet 5 miljard euro in komen voor de regio´s die het zwaarst getroffen worden door de Brexit. Dat fonds is hard nodig, vindt de voorzitter van het CvdR, de gouverneur van het Griekse Central Macedonië, Apostolos Tzitzikostas. ‘Lokale en regionale overheden zijn de eersten die wat merken van de Brexit in het leven van de burgers. In een tijd waarin burgers stabiliteit nodig hebben, houdt een ideologisch en politiek gedreven no-deal herstel tegen. De UK-EU Contact Group zorgt er voor dat nauwe banden in stand worden gehouden zodat zorgen kunnen worden gedeeld en de impact voor de burgers verzacht kan worden.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.