Advertentie

'De vijand zit in Nederland' - interview

Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

26 februari 2010

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Dijkman
wat een gelul allemaal door bange mensen.
Allemaal blanke bange mensen achter hun toetsenbordje.
Pak de problemen eens aan van die gasten. Praat met jeugdwerkers, voordat je in domme nsb-taal vervalt.
M. Dijkman
De burgemeester is bezig met stoere praat voor het electoraat. Doet het altijd goed en de massa klapvee wat nooit en te timmer inhoudelijk stemt (ja je weet wie je bent) zal dit voor zoete koek slikken.

Stelletje bange apen.
M. Dijkman
deze bestuurder begrijpt het niet helemaal als hij zegt: Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan.


Ja, het is lekker makkelijk als de doden buiten de deur vallen. Vooral naar binnen gericht zijn. Angst zaaien, dat is heerlijke politiek. Typische VVDr - laffe egoistische politiek.
Maar waarom deze vvd'r niet begint over zijn partijgenoot die bv het zorgstelsel naar de klote heeft geholpen. Onbetaalbaar is geworden door het VVD plannetje. Dat zijn de echte problemen. Niet wat hangjongeren.
Die nu overlast veroorzaken omdat de VVD en CDA zo graag de buurtagent moest wegbezuinigen.
frans / ambtenaar
De grenzen open zetten en daarna zeuren over de gevolgen, beetje zwakjes.
Integratie is niet mijn probleem.
Carola
Hij doet net alsof de gemeente zelf geen rol kan spelen. Het massaal wegbezuinigen van buitenschoolse activiteiten bijvoorbeeld heeft rechtstreeks gezorgd voor meer overlast van hangjongeren die zich niet weten te vermaken. Ook scholen zouden harder moeten optreden bij verzuim, daar zijn diverse methoden voor. Je kan wel gaan keihard gaan ingrijpen als de zaak al totaal uit de hand is gelopen maar het lijkt me vooral belangrijk te voorkomen dat het uberhaupt zover komt. En dat betekent tijdig de vinger aan de pols. Er moet weer respect door de docenten worden opgeëist in de klaslokalen bijvoorbeeld.
ray / kritisch analist
jans S

kom uit het land van ooit en word wakker
Pieter / ambtenaar Almere
We kunnen bagatelliseren en discussiëren, maar het gros van de bevolking is het eens met wat deze burgemeester zegt. Men is het zat, zat en nog eens zat. Nuanceringen passen niet meer en dat hebben deze jongens en hun ouders met die verotte mentaliteit toch echt helemaal zelf veroorzaakt.
Hans / journalist
Ik stem voor het eerst rechts in mijn leven, dwz PVV. Ik hoop dat deze partij een stringent uitburgeringsbeleid voor overlastgevende Marokkanen onwikkelt!
K
Heel goed verhaal van de burgemeester. Men snapt nog steeds niet dat het geen rotjochies zijn. Hun gedrag komt ook niet voort uit armoede of niet genoeg "buitenschoolse activiteiten", hun gedrag komt enkel en alleen voort uit niets willen en alleen maar plezier hebben in slopen en andere mensen het leven zuur maken. Ze willen niet werken of naar school, ze willen helemaal niets maar wel graag in luxe leven. Als ze namelijk wel gewild hadden dan zijn er kansen genoeg in Nederland, genoeg instellingen die ze maar wat graag willen helpen. En dat de politie te bang is om iets te doen vind ik helemaal niet raar, ze mogen namelijk bijna niets doen. Mochten ze dat maar eens. Die jongens mogen namelijk wel alles zeggen tegen de politie en vaak blijft het niet alleen bij zeggen. In ieder geval vind ik het heel erg frustrerend dat dit soort dingen (kunnen) gebeuren in het land waar ik woon en waarvan ik dacht dat alles goed geregeld werd. Maar als er dan een keer iets uit de hand loopt staat iedereen op elkaar te wachten tot er iemand een beslissing neemt wat we er aan gaan doen. Helaas durft niemand een beslissing te nemen en als iemand iets roept vallen we met z'n allen over hem heen.................
K
Het gaat trouwens niet alleen om buitenlandse jongeren ook de nederlandse jongeren die dit gedrag vertonen moeten hard aangepakt worden.
We moeten dit van niemand tolereren ongeacht welk ras, godsdienst of kleur iemand is.
Menno / beileidsmedewerker
@Hans journalist
Kijk eens op de site van de PVV (www.pvv.nl). Naar de toespraken die daar staan. Als je wilt dat dat de nieuwe omgangsvormen binnen Nederland zullen worden, kies dan vooral PVV. Als dat je toch tegen staat kies dan vooral wat anders.
Alex
Alle jongeren van welke afkomst dan ook moeten keihard aangepakt worden
zodat zij weten hoe wij willen leven, maar daar heeft Nederland wel een goed beleid voor nodig, zo niet dan toch!
Alex
Nog even wat,
Dit vind ik een zeer goed onderwerp voor de 2de kamer en onze regering!
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Kees Cornelder: Helemaal eens met de conslusie dat burgemeester van den Bosch hier een heel groot punt heeft. Uw opmerking dat "de aloude CDA-tactiek - de andere kant opkijken en wachten/hopen dat het overwaait - niet meer werkt" is echter in die zin onjuist dat het geen CDA- maar voornamelijk een PvdA-tactiek betreft.
Hans / Adviseur Publieke sector
Het is niet zo moeilijk om voor deze categorie een bepaling te bedenken: stel aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning eisen zoals andere landen doen. Niet voldoen aan de eisen? Weg uit NL
Marco Ouwerkerk
Waarom doen bepaalde mensen moeilijk over wat deze man zegt? Dit is wat er leeft bij de mensen en als de huidige aanpak echt goed zou werken, dan zou de PVV niet zo groot zijn in de peilingen.
Zonder te bagatelliseren: het is toch (hang)jeugd dat voor de leefbaarheidproblemen zorgt, jeugd die in veel gevallen (zeker in de steden) Marokkaans is? Onafhankelijk van afkomst overigens zou er eens gekeken moeten worden hoe dit probleem is goed kan worden aangepakt. Suggesties over een buurtagent en buitenschoolse activiteiten die zorgen er echt niet voor dat deze jongeren zich anders gaan gedragen.

@Carola: mijn vrouw is docent, maar respect is er al lang niet meer voor de leraar. Een leraar staat redelijk machteloos. Je kan en mag bijna niets en als je dat wel een keer doet staan er direct ouders op de stoep. De jeugd is anders dan vroeger. De gepoetste appel voor de leraar is ondertussen wel verdwenen.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Bos, Albayrak, v.d. Laan zaten bij P&W.
Jammer dat de burgermeester niet in debat met hen kon gaan.
Je hoort niets bij hen wat een trendbreuk is. As usual. Bekende retoriek. Toch bij Nova in de peilingen 6 zetels erbij geboekt na val kabinet. De PVV heeft 3 zetels erbij. D66 gezakt naar 16. CDA een eraf, naar 31. CU heeft nu 7 zetels. VVD gezakt naar 15.
PVV en PvdA hebben beiden nu 27 zetels.
Links en Rechts in Kamer ieder 75 zetels.
Dat wordt wat met de komende formatie!

Kom op CDA en VVD. Steek nek eens uit en laat de PVV niet het enige alternatief zijn!
Er moet toch echt wat vernieuwends komen uit die beide hoeken..
Alle PvdA kopstukken uit het kabinet gaan nu volop op campagne in het land.
Voor je het weet zijn kiezers vergeten wie het pamperbeleid in stand hebben gehouden.
Kees Cornelder / strateeg
Al hoewel de VVD niet mijn politieke 'hangplek' is, maakt en heeft burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel hier natuurlijk wel een Heel Groot Punt. Praktisch-maatschappelijk, bestuurlijk en natuurlijk ook politiek.
En zijn pleidooi voor speciale wetgeving om tegen georganiseerde, in dit geval, jongerencriminaliteit tegen te gaan - een verschijnsel dat vele jaren geleden als een nieuw sociaal fenomeen werd voorspeld - snijdt hout.
Alleen, dan moet het instrumentarium daartoe wel up to date zijn, en ook toegesneden zijn op kleinere gemeenten.
Zo moeten bezuinigingen op de politie - het is maar een voorbeeld - wel even van tafel.
Goed toegerust blauw-op-straat is - preventief en correctief - ook in kleinere steden van groot belang: dus handen af van bestaande politiebudgetten. Sterker: vergroting ervan.
De aloude CDAtruc - de andere kant opkijken en wachten/hopen dat het overwaait - werkt gewoon niet (meer).


erwin
De politiek en politie hebben dit te lang gedoogd. Ik vind het schokkend om te lezen dat loverboys nu al bij lagere scholen staan. Die pedo mohammedanen moeten met hun vingers van iedereen afblijven, anders moeten ze beide handen maar afgehakt worden, zoals ze zo graag zien.
Oprotten!!!!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Allemaal Gelul - Mongool en leider (28-02-10 00:15 uur):
Je hebt een punt. Hoe verdien je respect van anderen? In ieder geval niet door vanachter een toetsenbord heel hard te roepen dat ze allemaal naar het Rif-gebergte moeten.

Maar aan de andere kant... Ik werd een paar jaar geleden op weg door een plantsoentje aangevallen, ca. 22:30 uur, niet door Marokkanen maar door vijf Lonsdale-types met weinig haar. Ze kwamen aanlopen en ik keek de leider "recht in de ogen aan", zoals jij adviseert. Daardoor wist ik dat ik, onverwacht, heel hard weg moest rennen. Werd door een van hen met een sliding getackeld, maar wist nog net te ontsnappen. Ik dacht even niet na hoe ik van deze jongens "respect" kon krijgen. Was meer bezig met mezelf redden. Weet niet of ze m'n portemonnee wilden of alleen verrot schoppen of allebei.

Rende café in. Daar zeiden ze dat ik maar beter geen aangifte kon doen. Heb het na een dagje aarzelen toch gedaan (shit, dan hebben ze m'n adres via hun advocaat, maar ja, wil geen scheiterd zijn...). Paar weken later opgeroepen voor fotosessie. Niemand herkend (nee, echt niet!).

Dus hoe zie jij dat, Allemaal Gelul? We kunnen niet allemaal afgetrainde karate-jongerenwerkers zijn. Hoe zorgen we ervoor dat we, na een hele dag achter het toetsenbord, respect krijgen van die jongens, waar ze ook vandaan komen?
een / ambtenaar
Dat is nag eens een goed stuk; ik woon zelf in een dorp van 10.000 inwoners en als ik al zie wat onze kleine marokkaanse vrienden daar al de boel zitten te verstieren, dan erger ik me daar groen en geel aan. Veel erger is dat zij ook veel andere (snel beïnvloedbare, kwetsbare) jongeren van 13-14 jaar er bij betrekken; er wordt gratis wiet aangeboden om ze afhankelijk te maken. De impact in een gezin van zo'n meeloper is enorm. Je zou bijna in de verleiding komen om er eens een keer een knopploeg op af te sturen als de overheid niets doet....................
Jan S. / beleidsmedewerker
Dit zijn werkelijk grote woorden voor een burgemeester die er maar niet in slaagt om een goede binding met zijn burgers van de grond te krijgen.
Waar onze burgemeester niet in staat blijkt voor zijn burgers relatief simpele zaken als een ijsbaantje op de Markt of fatsoenlijke fiets- en wandelpaden naar station, bouwmarkt of industrieterrein te regelen en veiligheid bij scholen regelt met Jip en Janneke-borden, stort hij zich (ondanks zijn tonnen verslindende coachingstraject) voortdurend in melagomane projecten die ook nog eens faliekant mislukken. Zo heeft onder zijn toeziend oog de gemeente Zaltbommel voor zijn ca. 26.000 inwoners zo’n anderhalf miljoen uitgegeven voor een Stadhuis-dat-er-niet-kwam, ca. 6 ton voor een Kulturhus-dat-er-niet-kwam en zijn er (alleen al voor de aanleg van wegen) enorme bedragen gespendeerd aan de aanleg van een Woonwijk-die-er-niet-komt (te dicht bij chemische industrie; ken je gemeente) en vindt minstens uitstel plaats van de bouw van een sportcomplex.
Zoals de burgemeester een speelbal vond in grote – grotere – groteske projecten, lijkt hij zich nu uit te leven in gekanker op Marokkanen. Waar ik van een burgemeester altijd nieuwsgierigheid, betrokkenheid en bindingskracht verwacht, hoor ik al tijden lang een burgemeester die zijn best doet om door het afgeven van statements over Marokkanen, het plaatsen van mosquito’s en camera’s het landelijke nieuws te halen. Werkelijk, in een gemeente als Zaltbommel zijn zulke taal en zulke maatregelen volstrekt onnodig. Er dienen zich in deze kleine gemeenschap zoveel alternatieven aan. Nee, ongetwijfeld zal de dadendrang die de burgemeester toont ook nu weer veel pijn en schade veroorzaken.
Ik woon met veel plezier in dat wijkje waar ook al die Marokkanen wonen. In deze tijd zou ik er bijna niet voor uit durven te komen, maar ja, zelfs heb ik wel eens contact met hen. Zo kan het zomaar komen dat ik van alles met hen bespreek. Voetbal, vakanties, de eeuwigdurende sneeuw,–zelfs de politiek. Die maakt het hen moeilijk. Waar veel van hen toch al achterstanden hebben vanwege de gebrekkige kennis van de Nederlandse taal, creërt de politiek een sfeer die weinig stimulans biedt om die achterstand in te halen. Je komt als Marokkaan toch niet aan de bak. Integratie is in de huidige situatie ongewenst en onmogelijk. Gevoelens van onveiligheid? Marokkanen worden per definitie weggezet als criminelen. Als Marokkaan durf je je na uitspraken zoals die van de burgemeester bovendien nauwelijks meer te vertonen.
Ik zou hopen dat burgemeester Albert van zijn troon afkomt, zijn mediageilheid even laat voor wat het is en met diezelfde Marokkanen waar hij zo op kankert, het gesprek aangaat (ook met andere inwoners; kan handig zijn om een eind te maken aan de reeks van fiasco’s). Behalve dat hij dan kan zien dat de problemen niet zo groot zijn als hij beweert en oplossingen soms erg simpel zijn, kan hij misschien tot wederzijds begrip komen. Misschien kan hij bovendien iets betekenen voor onze buurt. Iets anders dan wat hij nu doet: 1.000 van zijn burgers op hele grote afstand zetten.

Ploem / consultant, arbeidscoach
Meneer de burgemeester van Bommelerwaard, u wijst alleen naar Den Haag. In Amsterdam is door de heer Marcouch actief in de weer met de Marokkaanse jongeren en hun gemeenschap.
Binnenkort is hij stadsdeelvoorzitter af en heeft hij vast wel tijd om u te advisieren bij de aanpak van deze jongens en hun familie...
Er zijn vast meer (deel)gemeenten met een succesvolle aanpak.
Hopsakide
Pak het probleem bij de wortel aan, betrijd niet de symptomen. Deze jongeren worden van kleuterleeftijd af aan geindoctrineerd door hun ouders, die hun handen wassen in onschuld. Ze kijken naar Egyptische haatzaai televisie, onderschat die invloed niet in schotelcities. Diepe, diepe minachting voor autochtonen is een natuurlijk gevolg.
Johrij
Wat eens de mooie Betuwe was (de trots van NL) met landelijke dorpen is nu na 30 jaar socialistisch wasbeleid verpest door de betuwelijn en de mocroproblematiek. Dat krijg je ervan, ongelimiteerd binnenlaten van een niet compatible cultuur/ideologie. Een oplossing, misschien een paar kabinetten met de PVV.
Johrij
wasbeleid (moet er wel komen,grin) moet zijn wanbeleid. Tevens is het tot nu toe een randstedelijke probleem, nog wel.
Icelus
vvd , is dat niet die partij die zelf mede verantwoordelijk is voor all multiculti ellende? tijdens paars, en tijdens het kabinet cda,vvd,d66 werd er NIETS gedaan tegen de problemen. nu komen de verkiezingen eraan en wordt er ineens harde taal uitgeslagen. als de verkiezingen geweest zijn dan wordt dat allemaal uiteraard weer vergeten. zo gaat dat al jaren. trap er niet in!.


Wie schrijft die blijft / sint
Oplossing is natuurlijk heel simpel. Bonnenquota inruilen voor een Arrestatie Quota van overlast veroorzakers. Probleem opgelost next...
pieter / oud commando
Burgermeester,is het voor u niet mogelijk,om politieagenten uit marokko te halen,die dan hier hun taak kunnen uitvoeren op basis van recht wat in marokko geld.dan is het probleem zo opgelost,de rechtsorde in nedeland is namelijk te soft,en inderdaad nu veel beloven,en na de verkiezing over tot de orde van de dag,nedeland stuift af op grote rellen en nedelanders gaan het recht in eigen hand nemen, als het nog lang duurd. Ook de PVV lost niks op,we zitten vast aan wetten en regels,den haag wordt pas wakker als het te laat is,en escaleerd.
Mark Jansen
Complimenten voor deze burgemeester: zonder politieke lading, zonder religie geeft hij een harde, maar eerlijke analyse van een groeiend maatschappelijk probleem.
Dit soort bestuurders heeft Nederland keihard nodig!
Martijn Rovers / directeur
Mensen niet zeuren maar doen. In juni gewoon op de PVV gaan stemmen en alle ellende wordt opgelost. Nederland wordt dan weer Nederland. Dubbel paspoortje af pakken en moet maar eens kijken hoe snel ze gevlogen zijn. Want ohohoh komt niet aan dat krankzinnige Moslim geloof. Overigens zijn alle geloven cq. religie een stelletje mafkezen bij elkaar. Denk Nuchter en verbied alle religie op deze wereld. dan hebben eindelijk een x vrede!!
Sylvia / secretaresse
durven mensen nu niet gewoon openlijk te zeggen dat ze op Geert gaan stemmen. Als je dit lees van Zaltbommel dan zou je dat hele stelletje toch het land uit moeten flikkeren. Gewoon openlijk zeggen en die ambtenaren die zeggen niet voor5 Geert te willen werken zijn hypocriete geitenwollensokken types, die stiekem de katjes in donker knijpen
jan de bilt
wat een haat wat een nijd.
wat een ongelukkige mensen wonen er in die gemeente.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@"Moe wordt ik hiervan":

Ja, ik zou ook moe van mezelf worden als ik een gefixeerd was op een bepaalde seksuele voorkeur. Voel je je misschien een beetje onzeker?

Vandaag werd ik in het zwembad betast door een Noord-Koreaanse pedofiel - ze dacht dat ik op het water dreef.

Misschien moet je eens kennismaken met die Marokkaanse jongens in Veenendaal of Zaltbommel. Jullie zitten vast op dezelfde golflengte.
john / zelfstandige
37 ft-ers in de praktijk dus 7 a 8 agenten aan het werk......versus 7/24 x 50 raddraaiers. Triest toch?
Anti Wilders Anti Links
Realistisch gezien denk dat het te laat is.

Er komt steeds meer Islam in de politiek, hoewel het een Marokkaans probleem is heeft het toch onlosmakelijk met de Islam te maken. Islam bekritiseert Islam bijna nooit tot niet (Islam is goed al het andere niet). Er komt een tijd dat Islamitisch Nederland en de Islamitische politiek elkaar vinden. Een harde Islamitische minderheid wordt dan een groot probleem voor een liberaal progressief land.

Wilders is niet de oplossing. Door Wilders gaan Marokkanen zich nog meer "Islamitisch" voelen. Hij maakt 2 kampen en sluit zo een verlichting binnen de Islam uit. Let maar op, hoe harder Wilders schopt hoe groter en extremer de Islam binnen Nederland.

De linkse politiek is een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. Links heeft niet door dat de islam niets met progressief heeft te maken en het bestrijden van de intolerante Islam eigenlijk een links standpunt hoort te zijn. De klik tussen links en de Islam heb ik nooit begrepen, wel zeuren over standpunten van de SGP en Rouvoet maar zich niet druk maken over de achterhaalde gedachten binnen de eigen Islamitische gelederen. Druk maken over haast niet bestaande Lonsdale jongeren maar de anti Semitische uitspraken van de gemiddelde Marokkaanse puber negeren?

Als je alle feiten op een rij zet is het toch haast nog onmogelijk om in Nederland een tolerante Christelijk/Atheïstisch/Islamitische samenleving te krijgen. In welk land is dit wel gelukt? Misschien is het ook een beetje onze eigen arrogantie geweest. De Multi culti in Nederland werkt prima en alles mixed goed met elkaar maar (niet) de Islam…dat is andere koek.

besserwessie
Nog maar een paar jaar geleden was dit borrelpraat of onderbuikgevoelens volgens prominente linkse politici.
Colossi
Nu bestuurders zelf slachtoffer worden, is er ineens wel actie nodig? Hypocriet mannetje, als je het mij vraagt.
Luc / bewoner
Waar ik met mijn verstand nog steeds niet bij kan, is dat links er maar niet van doordrongen lijkt te raken dat zij het zelf zijn die mensen in de armen drijven van de PVV door de problemen consequent te blijven bagatelliseren en te blijven benadrukken dat er zoveel "allochtonen" zijn die het wel goed doen. Een ongelooflijk dom argument, waarmee ik mij als weldenkende burger a-serieus genomen voel: ik scheer de Marokkaanse crimi's niet over een kam met mede-landers van een andere cultuur, en zal ze daar dus ook niet mee vergelijken, itt tot linkse politici. Ik heb nooit overwogen PVV te stemmen, maar als politieke partijen blijven ontkennen dat er een probleem is en ze niet met een oplossing komen, maak ik een fikse zwaai van m'n leven lang links naar, ja stevig rechts te stemmen. Spijtig genoeg, zeg ik er onmiddellijk bij. Maar welk alternatief heb ik als burger als ik niet, zoals politici, de middelen heb om in een witte wijk te kunnen wonen, dwz: een wijk zónder Marokkaanse etters die het wederom komen verstieren.
dieks / gepensioneerd
ja, goed idee, een ouderwetse knokploeg er naar toe, en goed rossen. en hierna de jongens mededelen dat er meer volgt als ze niet stoppen en zich normaal gedragen. die gasten verstaan alleen maar geweld en met dat begripvolle geleuter van de linkse partijen helpt niet. dus.. rammen maar
Morsnova / commentator
Bravo burgemeester! We moeten inderdaad via het strafrecht iets doen aan dit tuig, dat de maatschappelijke cohesie ondermijnt. Je moet tuig bestrijden.

Wat die opmerkingen over de islam van sommigen op deze site betreft: het christtendom heeft een veel langere geschiedenis van intolerantie dan de islam. Met als absoluut dieptepunt de holocaust van nog maar zestig jaar geleden. Dat begon al in de begeinjaren van het christendom inde Romeinse tijd. daar waar de Romeinen andersdenkenden tolereerden, gewoon door hun goden een plaatsje te geven in hun pantheon, sloegen de christenen de beelden van goden, waar nog velen in geloofden, aan diggelen. In de Middeleeuwen was geen ruimte voor andersdenkenden in de christelijke wereld, die zich erg richtte op bestrijding van allerlei vormen van ketterij, terwijl joden en christenen in het Osmaanse Rijk met rust gelaten werden. In de XVIIe eeuw liepen de christenen de Amerikaanse beschavingen onder de voet, goedgekeurd door de paus, die verlekkerd keek naar het geroofde goud. En nog in 1943 maakte de katholieke kerk zich formeel alleen druk, dat de nazis ook tot het christendom bekeerde joden naar hun kampen stuurde. Over de joden zelf hoorde je de kerk nauwelijks, Als de christelijke cultuur de islam beschuldigt van intolerantie is dat dan ook een gotspe.
Hans Janssen / marketeer
Johrij • 26.02.10 12:45
Tevens is het tot nu toe een randstedelijke probleem, nog wel.

Beste Johrij, Roosendaal ligt ook in de randstad? En Nijmegen? En Eindhoven? En Maastricht? Groningen misschien? Sas van Gent? Tilburg. Den Bosch? Roermond? Zaltbommel? Arnhem? Breda? Zwolle?????
Kees de Jong
de Burgermeester verkoopt een hoop klets en is vanaf dag 1 van zijn aanstelling alleen bezig met zijn cariere om hogerop te komen. Tis een slappe zak en lafaard met zijn hetze-praat, natuurlijk zijn er hier problemen maar kom op zeg, waar hebben we het over... een groepje doorgeslagen pubers: helemaal niks vergeleken met de problemen dier er met het kamp waren. Toen durfde de politie ook al niks... ga maar eens wat voor de jeugd doen in dit saaie rotdorp!

Kees / Zaltbommel
peter klein
Het zou leuk zijn te weten of burgemeester van den Bosch al benaderd is door de landelijke politici, of door burgemeesters van grote steden..
Als iemand zo zijn mond opendoet , dan moet men hem toch willen "helpen"...
En dán ben ik nieuwsgierig naar wat van den Bosch dáárover te zeggen heeft. Ophouden met dat onder de pet houden. Zeker in deze verkiezingstijd moet de waarheid gezegd worden.

Misschien kan Frans Timmermans daar nog eens wat van zeggen..
Jan Gauche / directeur
Deze burgemeester is een man naar mijn hard. Geweldig dat hij op deze manier z'n nek uitsteekt. Deze jongelui moeten met straffe hand worden aangepakt!
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Morsnova • burger • 26.02.10 16:50

Uw tekst onderstreept precies dat na al die ellende het OVERGROTE deel van Nederland niets meer moet hebben van dwang en drang vanuit een religie. We hebben niets voor niets ook de ontzuiling gehad. Nu ontstaat er een komend van buitenaf.

De exposure van de Islam, nagenoeg via de vrouwen als enigen breed uitgedragen van de totale vrouwelijke bevolking met 165 culturen, totaal tegen het gevoel van velen ingaat. Het druist tegen de culturele inslag hier in om uitzonderingposities als enigen te claimen. Dan nog de zaken als gelijkwaardigheid man en vrouw en verder alles waar het Humanisme voor staat. Links roept maar dat je met participatie integratie oplost. Dat is een deel van het verhaal. Een ondergrond van eenduidige normen en waarden is ook noodzakelijk, naast een prominent toegepaste taal. Dat is een toch al smalle basis als je niet de historie deelt (daar zit een niet onbelangrijk gevoelsniveau) maar wel de toekomst en zoveel, zoveel veranderingen in 40 jaar tijd!!
Het vergt allereerst motivatie voor echte integratie. Dat heeft niets van doen met een eenheidsworst maken. Dat zijn de autochtonen zelf niet eens.
Dick
Helaas is dit maar al te waar! Ik onderschrijf elke woord van het interview, het klopt van a tot z. "Men" durft hier niets aan te doen, de watjes-cultuur heerst en van streng straffen wordt de meerderheid ziek. Ik word ziek van de intimidatie van dit tuig, dat kennelijk ongestoord en ongestraft zijn gang kan gaan. Walgelijk!!!
Pieter
Alls wat ik in dit artikel lees klopt. Niets wordt opgeblazen , ook is er zeker geen sprake van discriminatie. Problemen met Marokkanen in Nederland is een structureel ernstig en ontwrichtend probleem. Dat loopt al meer dan 12 jaar en nog kijkt men weg en nog doet men het af als 'rotjochies' ( mw van Nieuwenhoven PVDA) of het zijn best aardige knapen ( Toufik Bibi Groen Links. etc.

Nou het zijn geen aardige knapen, het is tuig en tuig moet je als tuig behandelen. geen thee, extra geld voor begeleiding, maar een enkele reis naar Marokko met inname van het Nederlandse paspoort. De wet dient aangepast te worden. Nederland heeft er genoeg van!

En de PVV is een gevolg en geen oorzaak. Het is te schandelijk voor woorden hoe deze partij wordt gedemoniseerd omwille van de waarheid!
Lieze
Het verhaal van Van den Bosch klopt als een bus. Doodzonde van de mooie stad Zaltbommel! Al die onveiligheid en inbraken, heel heel zonde. En zoals Pieter al zegt: die rotjongens zijn geen aardige onbegrepen knapen - het zijn gewoon etters. In de stad waar ik woon, wordt het laatste jaar veel brand gesticht. Altijd in het deel van de stad waar Marokkanen wonen. Goh, wie zou die branden nou toch aansteken??? Helaas heb ik totaal geen vertrouwen meer in meer blauw op straat. De politie is bang voor de Marokkanen en zal alleen maar meer onzinboetes uitschrijven bij mensen waar ze niet bang voor zijn. Dus daar heb je niks aan. We zijn gewoon te laat, ik zie het niet meer verbeteren. Misschien als er meer burgemeesters waren als Van den Bosch die zich uit durven te spreken - maar ook dat gaat niet gebeuren. Van den Bosch wordt waarschijnljk weggezet als een idioot en alles blijft zoals het is.
Rutger
Lees ook:

http://www.nrc.nl/opinie/article2249910.ece/Er_zijn_niet_slechts_een_paar_criminele_Marokkanen

en

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1208793.ece/Veel_jonge_criminele_allochtonen_Rdam
Advertentie