of 62236 LinkedIn

'De vijand zit in Nederland' - interview

Albert van den Bosch
Albert van den Bosch
Sjors van Beek 57 reacties
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pieter op
Alls wat ik in dit artikel lees klopt. Niets wordt opgeblazen , ook is er zeker geen sprake van discriminatie. Problemen met Marokkanen in Nederland is een structureel ernstig en ontwrichtend probleem. Dat loopt al meer dan 12 jaar en nog kijkt men weg en nog doet men het af als 'rotjochies' ( mw van Nieuwenhoven PVDA) of het zijn best aardige knapen ( Toufik Bibi Groen Links. etc.

Nou het zijn geen aardige knapen, het is tuig en tuig moet je als tuig behandelen. geen thee, extra geld voor begeleiding, maar een enkele reis naar Marokko met inname van het Nederlandse paspoort. De wet dient aangepast te worden. Nederland heeft er genoeg van!

En de PVV is een gevolg en geen oorzaak. Het is te schandelijk voor woorden hoe deze partij wordt gedemoniseerd omwille van de waarheid!
Door Dick op
Helaas is dit maar al te waar! Ik onderschrijf elke woord van het interview, het klopt van a tot z. "Men" durft hier niets aan te doen, de watjes-cultuur heerst en van streng straffen wordt de meerderheid ziek. Ik word ziek van de intimidatie van dit tuig, dat kennelijk ongestoord en ongestraft zijn gang kan gaan. Walgelijk!!!
Door RWindt (machteloze burger) op
Morsnova • burger • 26.02.10 16:50

Uw tekst onderstreept precies dat na al die ellende het OVERGROTE deel van Nederland niets meer moet hebben van dwang en drang vanuit een religie. We hebben niets voor niets ook de ontzuiling gehad. Nu ontstaat er een komend van buitenaf.

De exposure van de Islam, nagenoeg via de vrouwen als enigen breed uitgedragen van de totale vrouwelijke bevolking met 165 culturen, totaal tegen het gevoel van velen ingaat. Het druist tegen de culturele inslag hier in om uitzonderingposities als enigen te claimen. Dan nog de zaken als gelijkwaardigheid man en vrouw en verder alles waar het Humanisme voor staat. Links roept maar dat je met participatie integratie oplost. Dat is een deel van het verhaal. Een ondergrond van eenduidige normen en waarden is ook noodzakelijk, naast een prominent toegepaste taal. Dat is een toch al smalle basis als je niet de historie deelt (daar zit een niet onbelangrijk gevoelsniveau) maar wel de toekomst en zoveel, zoveel veranderingen in 40 jaar tijd!!
Het vergt allereerst motivatie voor echte integratie. Dat heeft niets van doen met een eenheidsworst maken. Dat zijn de autochtonen zelf niet eens.
Door Jan Gauche (directeur) op
Deze burgemeester is een man naar mijn hard. Geweldig dat hij op deze manier z'n nek uitsteekt. Deze jongelui moeten met straffe hand worden aangepakt!
Door peter klein op
Het zou leuk zijn te weten of burgemeester van den Bosch al benaderd is door de landelijke politici, of door burgemeesters van grote steden..
Als iemand zo zijn mond opendoet , dan moet men hem toch willen "helpen"...
En dán ben ik nieuwsgierig naar wat van den Bosch dáárover te zeggen heeft. Ophouden met dat onder de pet houden. Zeker in deze verkiezingstijd moet de waarheid gezegd worden.

Misschien kan Frans Timmermans daar nog eens wat van zeggen..
Door Kees de Jong op
de Burgermeester verkoopt een hoop klets en is vanaf dag 1 van zijn aanstelling alleen bezig met zijn cariere om hogerop te komen. Tis een slappe zak en lafaard met zijn hetze-praat, natuurlijk zijn er hier problemen maar kom op zeg, waar hebben we het over... een groepje doorgeslagen pubers: helemaal niks vergeleken met de problemen dier er met het kamp waren. Toen durfde de politie ook al niks... ga maar eens wat voor de jeugd doen in dit saaie rotdorp!

Kees / Zaltbommel
Door Hans Janssen (marketeer) op
Johrij • 26.02.10 12:45
Tevens is het tot nu toe een randstedelijke probleem, nog wel.

Beste Johrij, Roosendaal ligt ook in de randstad? En Nijmegen? En Eindhoven? En Maastricht? Groningen misschien? Sas van Gent? Tilburg. Den Bosch? Roermond? Zaltbommel? Arnhem? Breda? Zwolle?????
Door Morsnova (burger) op
Bravo burgemeester! We moeten inderdaad via het strafrecht iets doen aan dit tuig, dat de maatschappelijke cohesie ondermijnt. Je moet tuig bestrijden.

Wat die opmerkingen over de islam van sommigen op deze site betreft: het christtendom heeft een veel langere geschiedenis van intolerantie dan de islam. Met als absoluut dieptepunt de holocaust van nog maar zestig jaar geleden. Dat begon al in de begeinjaren van het christendom inde Romeinse tijd. daar waar de Romeinen andersdenkenden tolereerden, gewoon door hun goden een plaatsje te geven in hun pantheon, sloegen de christenen de beelden van goden, waar nog velen in geloofden, aan diggelen. In de Middeleeuwen was geen ruimte voor andersdenkenden in de christelijke wereld, die zich erg richtte op bestrijding van allerlei vormen van ketterij, terwijl joden en christenen in het Osmaanse Rijk met rust gelaten werden. In de XVIIe eeuw liepen de christenen de Amerikaanse beschavingen onder de voet, goedgekeurd door de paus, die verlekkerd keek naar het geroofde goud. En nog in 1943 maakte de katholieke kerk zich formeel alleen druk, dat de nazis ook tot het christendom bekeerde joden naar hun kampen stuurde. Over de joden zelf hoorde je de kerk nauwelijks, Als de christelijke cultuur de islam beschuldigt van intolerantie is dat dan ook een gotspe.
Door dieks (gepensioneerd) op
ja, goed idee, een ouderwetse knokploeg er naar toe, en goed rossen. en hierna de jongens mededelen dat er meer volgt als ze niet stoppen en zich normaal gedragen. die gasten verstaan alleen maar geweld en met dat begripvolle geleuter van de linkse partijen helpt niet. dus.. rammen maar
Door Scepticus op
Waar ik met mijn verstand nog steeds niet bij kan, is dat links er maar niet van doordrongen lijkt te raken dat zij het zelf zijn die mensen in de armen drijven van de PVV door de problemen consequent te blijven bagatelliseren en te blijven benadrukken dat er zoveel "allochtonen" zijn die het wel goed doen. Een ongelooflijk dom argument, waarmee ik mij als weldenkende burger a-serieus genomen voel: ik scheer de Marokkaanse crimi's niet over een kam met mede-landers van een andere cultuur, en zal ze daar dus ook niet mee vergelijken, itt tot linkse politici. Ik heb nooit overwogen PVV te stemmen, maar als politieke partijen blijven ontkennen dat er een probleem is en ze niet met een oplossing komen, maak ik een fikse zwaai van m'n leven lang links naar, ja stevig rechts te stemmen. Spijtig genoeg, zeg ik er onmiddellijk bij. Maar welk alternatief heb ik als burger als ik niet, zoals politici, de middelen heb om in een witte wijk te kunnen wonen, dwz: een wijk zónder Marokkaanse etters die het wederom komen verstieren.

Vacatures

Van onze partners