of 62284 LinkedIn

'De vijand zit in Nederland' - interview

Albert van den Bosch
Albert van den Bosch
Sjors van Beek 57 reacties
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Haaks op
De burgemeester is bezig met stoere praat voor het electoraat. Doet het altijd goed en de massa klapvee wat nooit en te timmer inhoudelijk stemt (ja je weet wie je bent) zal dit voor zoete koek slikken.

Stelletje bange apen.
Door laks op
wat een gelul allemaal door bange mensen.
Allemaal blanke bange mensen achter hun toetsenbordje.
Pak de problemen eens aan van die gasten. Praat met jeugdwerkers, voordat je in domme nsb-taal vervalt.
Door varia op
Het probleem van Zaltbommel geldt in het gehele land waar grote menigtes marokkanen wonen. Oppakken dat tuig en terug naar het RIF-gebergte met hun gezinnen, anders zal er niets veranderen.
PVV stemmer
Door RWindt (toevoeging) op
Oh ja, undercover akties mogelijk maken.
Uitlokking mag nu niet. Dus moet je winkeliers e.a. eerst vele malen de klos laten worden voor er een heterdaad is.
Cameraploeg van agenten is bijvoorbeeld een goed lokaas.
Het lastigvallen van mensen en onbeschoft gedrag richting mensen op hoger straf niveau zetten. De consequenties moeten dus geheel anders worden in problematische wijken en voor iedereen gelden die daar gedonder veroorzaakt. Dat weet men tevoren als de wijk een aparte status heeft vanwege bovenmatig wangedrag en criminaliteit.

Voorts geeft een overvaller overal in Nederland een vrijbrief af dat de andere partij zonder vuurwapens zich verdedigen mag zonder strafvervolging als overvaller ernstig gewond daarbij raakt. Of wellicht erger.
In een overvalsituatie van de overvallen burger proportioneel tegengeweld te eisen is van de zotte als je die onverwachte stressvolle situatie goed voor je ziet.
Je zag gisteren op t.v. ook een winkelier in Almere een honkbalknuppel tonen. Heel begrijpelijk.
Door RWindt (machteloze burger) op
Vanavond in Eenvandaag een debat over een dergelijke wijk in Utrecht.
Er is camera, er zijn straat- of gezinscoaches en het gaat vooruit zegt de PvdA wethouder. Het komt allemaal niet overtuigend over.
Ondertussen durft een winkelierster niet het achterste van haar tong te laten zien, bang voor wraakakties.

Je zult toch aan de wet wat moeten wijzigen. Straatverbod kan al. Groepsvorming verbod kan al. In het eerste geval zullen ze daar niet meer kunnen wonen. Een wijk een zodanige status geven dat gezichtsbedekking, dus petten eveneens, niet mag om beter herkend te worden door camera's en toezichthouders.

Zijn ze 18 jaar of ouder, de volwassen status laten vervallen en onder toezicht van de staat plaatsen tot 27 jaar. Kunnen ze zelfstandig geen aankopen doen. Hebben ze een scooter of andere waardevolle spullen, aantonen hoe ze daar aan gekomen zijn en anders in beslag nemen.

Als straf een enkelband ook als mogeljkheid en alleen op bepaalde tijden de straat op kunnen.
Of kampen waar men dagelijks aan het werk gaat. Al is het stenen sjouwen van a naar b en terug. Onderwijs erbij en strak regime en zoveel mogelijk zelf wassen, koken en schoonmaken. Normen en waarden bijbrengen. Je schrikt ervan hoe jongelui misdrijven plegen heel normaal vinden als ze geen geld verdienen. Het eten gezond en uiterst sober en pas lekkerder als beloning. Andere faciliteiten als t.v. eveneens.

Jongere kinderen na bepaalde tijd niet meer op straat. Boetes als dat toch zo is.
Kind na twee boetes meteen naar een soort logeerhuis een paar dagen met passend regime naar leeftijd, plus boete. Steeds hoger.

Zijn ouders niet medewerkzaam dan boetes bij minderjarige kinderen verhogen, al betekent dat zij hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Dat betekent huisuitzetting.
Dan zal men in noodvoorzieningen terecht komen waar overheid geheel vat heeft op gezinssituatie. Een overlastgever is dan uit de wijk. Bij schulden zou men so wie so al verplicht budgetbeheer onmiddellijk moeten kunnen opleggen. Het is nu trekken en sjorren door hulpverlening, omdat het gebeurt op vrijwillige basis in de regel. Je hoort nooit hoeveel geld dat de gemeenschap kost.

Zodra kinderen naar school gaan en school ziet problemen, huisbezoek instellen. Al naar gelang situatie is de kinderbijslag niet meer vanzelfsprekend. Moeders stimuleren jongetjes minder als oogappeltjes laten behandelen. De gevolgen, goed en overtuigend gedocumenteerd op CD laten zien.

Het argument van weinig inkomen en lage sociale status i.v.m. criminaliteit gaat niet op voor de meisjes in de betreffende gezinnen.
Het zit dus thuis in het verschil hoe men met jongens en meisjes omgaat.
Het argument van die sociale omstandigheden hoor ik PvdA, Groenlinks en D66 nogal eens gebruiken.
In 1957 kwam pas de AOW. Daarna de bijstand. Armoede in de jaren ervoor. Vele hardwerkende arbeiders voor een hongerloontje. Gold criminaliteit toen als een excuus? Juist de PvdA zou moeten weten dat een lage sociale klasse geen excuus is. Hoe meer men dat doet, hoe meer ouders en hun kinderen daar naar gaan leven.
Inspiratie voor wetswijzigingen opgedaan?
Door Annet op
Het is zo triest dat het criminele Marokkaanse tuig overal mee weg lijkt te komen. waarom is dat? Ziekenhuizen, buurten, winkelcentra, meisjes bij scholen (loverboy's), bioscopen, stranden, etc. Mensen die uit hun huis worden verjaagd. Burgemeester die wordt bedreigd.
Onderzoeken wijzen uit hoe verschrikkelijk deze situatie is en toch kijkt men weg en wordt een partij als de PVV voor haat zaaiers uitgemaakt terwijl ze nota bene met feiten komen. Het heeft ook niets met Islam te maken dit is een typisch Marokkaans probleem.
Graag het land uit met hun IQ van 60 en graag de ouders mee en niet meer terugkomen.
Geen PVV stemmer anders wordt je weer voor racist uitgemaakt
Door piet (Gevangenisbewaarder) op
Lijfstraffen geven een riem met spijkers in
over de ruggen van dat Marokkaanse tuig en stokslagen.
Door Derk op
Aanpakken van dit soort knapen lukt niet als het thuisfront niet meewerkt. De politieke kleur van de BM werkt ook al niet mee. Ja dan heb je als bevolking een probleem. Zelf oplossen? Mag niet. Wie zal het dan doen? Wakker worden mensen. Het is telaat. Dit is de realiteit. Hier zit een strategie achter. Het verplaatst zich steeds naar een andere plaats en steeds zijn het dezelfde knapen met dezelfde achtergrond.
Door Rutger op
Lees ook:

http://www.nrc.nl/opinie/article2249910.ece/Er_zijn_niet_slechts_een_paar_criminele_Marokkanen

en

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1208793.ece/Veel_jonge_criminele_allochtonen_Rdam
Door Lieze op
Het verhaal van Van den Bosch klopt als een bus. Doodzonde van de mooie stad Zaltbommel! Al die onveiligheid en inbraken, heel heel zonde. En zoals Pieter al zegt: die rotjongens zijn geen aardige onbegrepen knapen - het zijn gewoon etters. In de stad waar ik woon, wordt het laatste jaar veel brand gesticht. Altijd in het deel van de stad waar Marokkanen wonen. Goh, wie zou die branden nou toch aansteken??? Helaas heb ik totaal geen vertrouwen meer in meer blauw op straat. De politie is bang voor de Marokkanen en zal alleen maar meer onzinboetes uitschrijven bij mensen waar ze niet bang voor zijn. Dus daar heb je niks aan. We zijn gewoon te laat, ik zie het niet meer verbeteren. Misschien als er meer burgemeesters waren als Van den Bosch die zich uit durven te spreken - maar ook dat gaat niet gebeuren. Van den Bosch wordt waarschijnljk weggezet als een idioot en alles blijft zoals het is.