of 62284 LinkedIn

'De vijand zit in Nederland' - interview

Albert van den Bosch
Albert van den Bosch
Sjors van Beek 57 reacties
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marco op
Waarom doen bepaalde mensen moeilijk over wat deze man zegt? Dit is wat er leeft bij de mensen en als de huidige aanpak echt goed zou werken, dan zou de PVV niet zo groot zijn in de peilingen.
Zonder te bagatelliseren: het is toch (hang)jeugd dat voor de leefbaarheidproblemen zorgt, jeugd die in veel gevallen (zeker in de steden) Marokkaans is? Onafhankelijk van afkomst overigens zou er eens gekeken moeten worden hoe dit probleem is goed kan worden aangepakt. Suggesties over een buurtagent en buitenschoolse activiteiten die zorgen er echt niet voor dat deze jongeren zich anders gaan gedragen.

@Carola: mijn vrouw is docent, maar respect is er al lang niet meer voor de leraar. Een leraar staat redelijk machteloos. Je kan en mag bijna niets en als je dat wel een keer doet staan er direct ouders op de stoep. De jeugd is anders dan vroeger. De gepoetste appel voor de leraar is ondertussen wel verdwenen.
Door Hans Oldenhof (Criticus) op
Het is niet zo moeilijk om voor deze categorie een bepaling te bedenken: stel aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning eisen zoals andere landen doen. Niet voldoen aan de eisen? Weg uit NL
Door menno (ja) op
@Hans journalist
Kijk eens op de site van de PVV (www.pvv.nl). Naar de toespraken die daar staan. Als je wilt dat dat de nieuwe omgangsvormen binnen Nederland zullen worden, kies dan vooral PVV. Als dat je toch tegen staat kies dan vooral wat anders.
Door K op
Het gaat trouwens niet alleen om buitenlandse jongeren ook de nederlandse jongeren die dit gedrag vertonen moeten hard aangepakt worden.
We moeten dit van niemand tolereren ongeacht welk ras, godsdienst of kleur iemand is.
Door K op
Heel goed verhaal van de burgemeester. Men snapt nog steeds niet dat het geen rotjochies zijn. Hun gedrag komt ook niet voort uit armoede of niet genoeg "buitenschoolse activiteiten", hun gedrag komt enkel en alleen voort uit niets willen en alleen maar plezier hebben in slopen en andere mensen het leven zuur maken. Ze willen niet werken of naar school, ze willen helemaal niets maar wel graag in luxe leven. Als ze namelijk wel gewild hadden dan zijn er kansen genoeg in Nederland, genoeg instellingen die ze maar wat graag willen helpen. En dat de politie te bang is om iets te doen vind ik helemaal niet raar, ze mogen namelijk bijna niets doen. Mochten ze dat maar eens. Die jongens mogen namelijk wel alles zeggen tegen de politie en vaak blijft het niet alleen bij zeggen. In ieder geval vind ik het heel erg frustrerend dat dit soort dingen (kunnen) gebeuren in het land waar ik woon en waarvan ik dacht dat alles goed geregeld werd. Maar als er dan een keer iets uit de hand loopt staat iedereen op elkaar te wachten tot er iemand een beslissing neemt wat we er aan gaan doen. Helaas durft niemand een beslissing te nemen en als iemand iets roept vallen we met z'n allen over hem heen.................
Door Hans (journalist) op
Ik stem voor het eerst rechts in mijn leven, dwz PVV. Ik hoop dat deze partij een stringent uitburgeringsbeleid voor overlastgevende Marokkanen onwikkelt!
Door pieter (ambtenaar) op
We kunnen bagatelliseren en discussiëren, maar het gros van de bevolking is het eens met wat deze burgemeester zegt. Men is het zat, zat en nog eens zat. Nuanceringen passen niet meer en dat hebben deze jongens en hun ouders met die verotte mentaliteit toch echt helemaal zelf veroorzaakt.
Door Carola (Ambtenaar) op
Hij doet net alsof de gemeente zelf geen rol kan spelen. Het massaal wegbezuinigen van buitenschoolse activiteiten bijvoorbeeld heeft rechtstreeks gezorgd voor meer overlast van hangjongeren die zich niet weten te vermaken. Ook scholen zouden harder moeten optreden bij verzuim, daar zijn diverse methoden voor. Je kan wel gaan keihard gaan ingrijpen als de zaak al totaal uit de hand is gelopen maar het lijkt me vooral belangrijk te voorkomen dat het uberhaupt zover komt. En dat betekent tijdig de vinger aan de pols. Er moet weer respect door de docenten worden opgeëist in de klaslokalen bijvoorbeeld.
Door Rampant (trl) op
De grenzen open zetten en daarna zeuren over de gevolgen, beetje zwakjes.
Integratie is niet mijn probleem.
Door uni op
deze bestuurder begrijpt het niet helemaal als hij zegt: Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan.


Ja, het is lekker makkelijk als de doden buiten de deur vallen. Vooral naar binnen gericht zijn. Angst zaaien, dat is heerlijke politiek. Typische VVDr - laffe egoistische politiek.
Maar waarom deze vvd'r niet begint over zijn partijgenoot die bv het zorgstelsel naar de klote heeft geholpen. Onbetaalbaar is geworden door het VVD plannetje. Dat zijn de echte problemen. Niet wat hangjongeren.
Die nu overlast veroorzaken omdat de VVD en CDA zo graag de buurtagent moest wegbezuinigen.

Vacatures

Van onze partners