of 64204 LinkedIn

De Kandidaat: Van landelijke lijsttrekker naar plaats 8 in Hilversum

Een bekende naam, een bekend gezicht. Haitske van de Linde, zus van, dochter van, werd 11 jaar geleden op 22-jarige leeftijd lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Nu staat ze op nummer 8 van de VVD in Hilversum.

In deze aflevering van De Kandidaat een oude bekende. Of liever gezegd, een jonge. Haitske van de Linde (33) heeft namelijk nog steeds het record van jongste lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen ooit op haar naam. Op 22-jarige leeftijd deed zij mee voor Leefbaar Nederland. 11 jaar later zet ze opnieuw voorzichtige schreden richting politiek. Dit keer voor de lokale VVD in Hilversum. Op nummer 8 van de lijst.

Veelbesproken partij
In 2001 wordt Pim Fortuyn lijsttrekker van de partij Leefbaar Nederland (LN). Een jaar later wordt hij uit de partij gezet en richt de Lijst Pim Fortuyn (LPF) op. Fred Teeven volgt hem op als lijsttrekker bij LN. Als er onenigheid tussen hem en het LN-bestuur ontstaat wordt Emiel Ratelband door het partijbestuur naar voren geschoven als vervanger. Haitske van de Linde werkt dan als fractiemedewerker bij LN en dwarsboomt deze actie. Tijdens een tumultueuze ledenvergadering wint ze nipt van Ratelband en is ze ineens lijsttrekker van de veelbesproken partij.


Niet de bedoeling

‘Ik was toen net met mijn studie gestopt en werd door mijn broer Kay gevraagd op het partijbureau te komen werken. Hij was er campagneleider. Het is destijds nooit mijn bedoeling geweest om lijsttrekker te worden. Maar toen Fred Teeven opstapte en het alternatief Emiel Ratelband was, vond ik dat ik wat moest doen,’ zegt Haitske van de Linde.

Heftige tijd
Leefbaar Nederland haalt in 2003 te weinig stemmen voor een zetel en Haitske verdwijnt weer van het politieke toneel. Een illusie armer maar heel veel ervaring rijker. ‘Het was een heftige tijd. Vooral het feit dat je in de publieke belangstelling staat was enorm wennen.  Er is toen veel over me gezegd en dat was niet altijd even leuk. Maar ik heb ook erg veel geleerd. Als fractiemedewerker stortte ik me bijvoorbeeld ook op de dossiers, leerde ik ineens alles over kokkelvisserij,’ zegt Haitske. En ik heb natuurlijk veel campagne gevoerd. Dat is het leukste wat er is.’


Realiteit

Na de verkiezingen kwam ze weer met beide benen in de dagelijkse realiteit terecht. Ze moest een nieuwe baan zoeken. Na een aantal jaren voor tv-programma’s van EndeMol te hebben gewerkt en als journalist voor het blad Management Team is ze inmiddels ondernemer geworden. Haar bedrijf ‘Dat vertel ik wel’ is een PR-, marketing,- en communicatiebureau. Tevens gespecialiseerd in campagnes. Wel zo handig als je op nummer 8 op de lijst staat met een huidige zetelbezetting van 7?


Collega's met ervaring

‘Ik ga geen campagne voor mezelf voeren, maar voor de hele VVD Hilversum. Nummer 8 is een fijne plaats, er staan heel wat kundige collega’s boven me met heel veel ervaring. Overigens ga ik er eigenlijk wel vanuit dat ik op een verkiesbare plek sta.’


Overeenkomsten

Haar Haagse avontuur uit het verleden komt haar nu goed van pas, denkt ze. ‘Er zijn veel overeenkomsten. Heel praktisch gezien weet ik nu hoe een partij werkt, wat betreft de structuur is en de organisatie. Voor de VVD in Hilversum wil ik me vooral richten op de ondernemerszaken. En de decentralisaties vind ik erg interessant, er gaat een hoop veranderen de komende tijd en ik wil daar graag deel van uit maken.’

 

Lees hier meer afleveringen van De Kandidaat

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ton H op
Volgens mij is hier sprake van een verkeerde 'jongste lijsttrekker' bij de Kamerverkiezingen ooit. Die eer gaat naar Trudy Blok (als je het zo schrijft) van het Verbond tegen Ambtelijke Willekeur dat in 1977 aan de Kamerverkiezing meedeed. Ze werd via een rad van fortuin aangewezen als lijsttrekker, maar was zo jong dat ze - als ze gekozen werd - nog niet eens de Tweede Kamer in mocht. Daarmee was ze wel de jongste landelijke lijsttrekker ooit.

Vacatures

Van onze partners