of 59274 LinkedIn

De Gelder trad af na opzeggen vertrouwen

Het opzeggen van het vertrouwen door vijf wethouders is hoogstwaarschijnlijk de reden dat Wim de Gelder tijdelijk is opgestapt als burgemeester van Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele raadsleden woensdag.
4 reacties
Het opzeggen van het vertrouwen door vijf wethouders is hoogstwaarschijnlijk de reden dat Wim de Gelder tijdelijk is opgestapt als burgemeester van Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele raadsleden woensdag.

Tumult
Grote vraag is, in elk geval bij de oppositiepartijen, waarom de vijf dat vertrouwen hebben opgezegd. Het opstappen van De Gelder (GroenLinks) volgde op het schorsen van de raadsvergadering vorige week donderdag waarin een rapport over integriteit (BING) binnen de gemeente en het bestuur zou worden behandeld. Nog voor dat punt aan de orde kwam, ontstond tumult over het aanstellen van een nieuwe giffier waarna de beraadslagingen werden afgebroken.

Wethouders

Meteen daarna zouden de vijf wethouders het vertrouwen in De Gelder hebben opgezegd. Deze had vrijdag contact met commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen waarna hij maandag tijdelijk aftrad.

Buitenspel
De coalitiepartijen en ook de woordvoerster van de wethouders houden zich aan het verzoek van de tijdelijk burgemeester, Bas Eenhoorn (VVD), om niets meer over de kwestie te zeggen dan de verklaring van de provincie en van de nieuwe burgervader. De oppositie, die zich buitenspel gezet voelt, tast officieel in het duister.

Onwerkbare situatie

,,De wethouders zouden het vertrouwen in De Gelder hebben opgezegd. We weten niet waarom. We weten alleen dat er een onwerkbare situatie is ontstaan'', zegt bijvoorbeeld fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan die ook spreekt van een 'persoonlijk drama' voor De Gelder.

Vertrouwensbreuk

Ook GroenLinks, de partij van De Gelder, zegt niet meer te weten dan dat er een vertrouwensbreuk is binnen het college. Raadslid René Driesen: ,,Het enige dat we weten is dat het iets te maken heeft met de wethouders die het vertrouwen hebben opgezegd. Het zal wel correct zijn om daar verder niks over te zeggen. De raad staat buitenspel.''

Belangenverstrengeling

Het Bureau Integratie heeft de toewijzing van woningen binnen Alphen onderzocht naar aanleiding van onder andere berichten dat ambtenaren zichzelf huizen zouden hebben toebedeeld. Het bureau concludeert dat wethouders niet in strijd hebben gehandeld met de wet of de gedragscode van de gemeente. Bij enkele ambtenaren was sprake van belangenverstrengeling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Aan de foto is al te zien dat hij zich rot lacht. Wachtgeld tot je 65e (want ouder dan 55 en meer dan 10 jaar in de politiek), wie wil dat nu niet? Onbegrijpelijk dat de vertrouwenscommissie in Alphen aan den Rijn hem heeft uitgekozen. Hadden ze dan werkelijk hun licht niet opgestoken in zijn vorige gemeente Bloemendaal?
Door Hendrik op
De raad beoordeelt het functioneren van de burgemeester en niet het college. Het lijkt in Alphen alsof het monisme nog hoogtij viert.
Door Marc Witteman op
"de raad staat buiten spel", dat begrijp ik niet helemaal. De raad is en blijft het hoogste orgaan en kan dus zelf beslissen de wethouders ter verantwoording te roepen. Als een meerderheid van de raad dat niet wenst, dan zet men hooguit zichzelf buiten spel.
Door Mw drs J.M.A.Jong (exraadslid Bloemendaal) op
Hier hoor ik niets van op. Ook ik heb hem leren kennen als een onbetrouwbaar en vals persoon. Alleen bezig met eigen gewin en zoete broodjes bakken. Zelfs mensen zwart maken is hem niet onbekend.