of 64231 LinkedIn

De droombaan van Rehwinkel

Rehwinkel met burgemeester Topbas van Istanbul, de president van UCLG 
Foto: facebook Peter Rehwinkel
Rehwinkel met burgemeester Topbas van Istanbul, de president van UCLG Foto: facebook Peter Rehwinkel

De baan bij de United Cities Local Governments (UCLG) in Barcelona waar Peter Rehwinkel zijn burgemeesterschap in Groningen voor inruilt, bestaat volgens het Algemeen Dagblad niet. Tegenover het AD verklaart de UCLG: 'Wij weten van niets, de functie bestaat niet. Heel misschien in de toekomst.'

Vrijwilligersbaan met wachtgeld

Peter Rehwinkel ligt al geruime tijd onder vuur. Er was al veel kritiek op zijn functioneren, maar ook op de gang van zaken sinds de aankondiging van zijn aftreden begin deze maand. Zo kondigde hij slechts drieënhalve week voor de aanvang van zijn veronderstelde nieuwe internationale baan zijn vertrek aan. Vervolgens werd later pas duidelijk dat het een vrijwilligersfunctie betrof en dat hij van plan was aanspraak te maken op Gronings wachtgeld.  
 

Kamervragen

Omdat Rehwinkel uit eigen beweging ontslag nam was er algemene afkeuring over de vrijwilligersbaan in Barcelona, gefinancierd met Gronings wachtgeld. De kwestie liep zo hoog op dat Manon Fokke van zijn eigen partij (PvdA) kamervragen stelde. Minister Plasterk oordeelde dat Rehwinkel gewoon sollicitatieplicht had, waarop Rehwinkel toezegde dit te zullen naleven.

Geen werkplek
Het AD meldt dat er volgens de UCLG geen werkruimte voor Rehwinkel is op het kantoor in Barcelona. De werkzaamheden van een ‘Special Representative on Local Government Disaster Management,’ zoals Rehwinkel dit zelf aankondigde, worden volgens de organisatie naast de eigen baan als bestuurder in eigen gemeente uitgevoerd. 

Vakantie
Update 13.15 uur: Een officiële verklaring van de UCLG geeft ook geen definitief uitsluitsel. Er wordt steeds gesproken over 'the Mayor of Groningen', terwijl dat vanaf 1 november Ruud Vreeman is. Verder wordt de functie omschreven als ‘a mandate (…) to act as Rapporteur on this topic and explore possibilities of establishing feasible mechanisms…’, oftewel: toestemming om in naam van de UCLG als rapporteur (…) de mogelijkheden te onderzoeken (…) Het is hierbij onduidelijk hoe uitgebreid de taken zijn en hoe het werk er inhoudelijk uit ziet. De organisatie wilde Binnenlands Bestuur geen antwoorden geven op de vraag wie er met 'the Mayor' bedoeld wordt, hoeveel uren voor deze functie per week staan en of de werkplek op het UCLG-kantoor in Barcelona is.


Peter Rehwinkel, die nog twee weken burgemeester is, was niet bereikbaar voor commentaar. Hij is op vakantie. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bernard Weiss (oud-ambtenaar) op
@Nick: Het enige dat er 'flex' is aan Rehwinkel is z'n geweten.
Door p op
Een reconstructie:

-Rehwinkel voelt aan dat zijn tijd als burgermeester is gekomen

-Rehwinkel praat zichzelf binnen als rapporteur op een onderwerp dat hij zelf aandraagt bij UCLG

-Rehwinkel kondigt ontslag aan met aankondiging nieuwe functie

-functie blijkt vrijwilligersbaan, dus onbetaald én alleen toegankelijk voor burgermeesters.

-Rehwinkel zal moeten solliciteren :)
Door D.Kuipers (friese burger) op
Slimme man die Rehwinkel. Vakantiehouden in Spanje met een doel! En dan ook nog betaald.........
Door Nobby (animal cop) op
Ik heb het al eens vaker gezegd. Er zijn geen bezuinigingen nodig wanneer iedereen gewoon gaat doen wat ie zou behoren te doen. Tot je 65e en daarna mag je gaan flierefluiten.
Door Willem op
Let maar op: Na een jaartje of wat wachtgeld te hebben opgestreken, zullen we dhr. Rehwinkel wel weer terugvinden in een of ander lucratief baantje binnen de overheid of semi-overheid, of als commissaris binnen het bedrijfsleven, waar tenslotte ex-politici elkaar ook de leuke en vaak goedbetaalde posten toeschuiven.
Door Rex Rotary (Coördinator) op
Objectief, je slaat de spijker op zijn kop. Hebben we eerst die zak hooi van een Roest in Utrecht afgeserveerd (ach, wat zielig nu is zijn hele carriere naar de maan), zitten we nu weer met een burgemeester die de zaak probeert te flessen. En die salonsocialisten alles maar met de mantel der liefde bedekken. En inderdaad: DWDD is natuurlijk het thuis der salonsocialisten van de voormalige Partij van de Arbeid. Als ik op mijn werk maar een nietmachine jat, sta ik de volgende dag gewoon zonder salaris op straat.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Binnenkort: 'Rehwinkel: De musical'!
Door Karel van Klaveren op
Woordvoerder UCLG: "Als Rehwinkel geen burgemeester is, kan hij niet voor ons werken".

Die baan wordt steeds meer een BanAAN.
Door socialist op
Rehwinkel geniet momenteel van zijn zuurverdiende vakantie.
Door Nick op
Wellicht gaat hij daar aan de slag volgens het Nieuwe werken... Dus op afstand en niet fysiek op kantoor, of hoogstens een flexplek!

Vacatures

Van onze partners