of 59316 LinkedIn

‘De beste bestuurder bestaat natuurlijk niet’

‘Ik vind het een mooie gedachte dat collega’s van mij de moeite hebben genomen om mijn naam op te schrijven en dat mensen vervolgens op mij hebben gestemd.'

‘Ik vind het een mooie gedachte dat collega’s van mij de moeite hebben genomen om mijn naam op te schrijven en dat mensen vervolgens op mij hebben gestemd. Dat voelt als een blijk van waardering en het is goed voor de moraal. Ik heb het gevoel, maar nu praat ik een beetje voor anderen, dat de ambtenaren in Utrecht het wel een leuke gedachte vinden. 

Wethouder in Utrecht Lot Van Hooijdonk (39), Beste Jonge Bestuurder

Mijn prijs straalt natuurlijk ook op hen af. Utrecht was dit keer drie keer genomineerd. Mijn collega Victor Everhardt voor beste bestuurder, de stad als beste organisatie en ik dus. En niet zo lang geleden werd de projectmanager van het Stationsgebied Hedzer Pathuis de beste ambtenaar van 2017. Dat is denk ik goed voor de moraal van de gemeentelijke organisatie, en terecht want je doet het niet alleen.

‘Gelukkig heeft zo’n prijs niet zoveel invloed op mijn leven en werk. Het zou toch ernstig zijn als het wel zo was. Er zijn wel mensen in de stad die er positief op reageren, hoewel niet meteen bij de bakker. Je treedt als wethouder op allerlei plekken op. In de aankondiging wordt zo’n prijs dan vaak meegenomen.

Het stopt je in een hokje dat enthousiast wordt gerecycled. Ik heb er wel een moeizame verhouding mee hoor. Het is een rare competitie, want de beste bestuurder van Nederland bestaat natuurlijk helemaal niet. Het mooie van deze prijs is wel dat hij de schijnwerper zet op mensen die het volgens hun collega’s goed doen. Blijkbaar ben ik er één van en mag ik als ‘beste jonge bestuurder’ daar een gezicht van zijn.’

Grijze heren
‘Hoe het nominatieproces precies is verlopen, weet ik niet, maar het is hoe dan ook pijnlijk dat de tien genomineerden voor beste lokale bestuurder mannen waren. Als het puur het gevolg is van de nominaties van collega’s, dan moet je je afvragen hoe het komt dat we leiderschap met mannelijke bestuurders identificeren. Ik vind het wel weer leuk dat iemand van 30 de beste bestuurder is geworden, dus we zitten niet helemaal in de grijze heren.

Noch vanuit GroenLinks, noch vanuit Utrecht is afgezien van een tweetje, campagne gevoerd. En dan is het toch opvallend dat twee GroenLinksers in de prijzen zijn gevallen. Heel veel van dit soort wedstrijdjes wordt uiteindelijk gewonnen door degene met de beste social media campagne, maar dat gevoel heb ik hier niet. Zoals gezegd ben ik van de school dat de beste bestuurder niet bestaat, maar je legt natuurlijk wel de bal op de stip om te zeggen dat GroenLinks heel veel jonge bestuurders heeft die het in veel steden hartstikke goed doen. We draaien gewoon volop mee, en kennelijk herkennen bestuurders dat.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door martien op
Hij bestaat inderdaad niet. Als je beetje beter inzoomt blijkt de verkiezing als beste lokale bestuurder 'met de kennis van nu' helaas nogal eens vragen op te roepen over het niveau van het evenement, zie bv:

https://www.accountant.nl/nieuws/2018/2/vernieti …
Door p op
Ach ja het is zo'n wc eend prijs om de beroepsgroep in een positief daglicht te stellen. Leuk als je 'm wint, maar meer niet
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het is gewoon een ons-kent-ons prijsuitreiking van Groen Links, terwijl de gemiddelde Utrechter helemaal niet zo enthousiast over haar beleid als verkeerswethouder. Enerzijds is zij anti-auto, tegelijkertijd is zij ook anti fietser, vanwege het feit dat beide verkeersdeelnemers, maar zeker ook de fietser, zich onbeschermd op de (snel) weg moeten voortbewegen. Wellicht komt binnenkort hier ook de lokale kiezer achter vanwege het toenemend aantal ernstige fietsongelukken.
Door Arie op
De slechtste bestuurders bestaan wel. En toevallig vind je ze bijna altijd bij de VVD. Neem nou die Stefan Huisman, burgemeester van Oosterhout. Kan zijn grijpgrage handjes niet van de vrouwtjes afblijven. En moet daarom vertrekken. Huisman deed dit al jaren. Was ook bekend bij de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant.. Maar deze 'beste bestuurder' van 2017, Wim van de Donk dus, keek doodleuk de andere kant op en greep niet in. Tot Huisman niet mee was binnenboord te houden.

Huisman kreeg ontslag op eigen verzoek. Dat is financieel geen probleem. Hij kan nog minstens 10 jaar wachtgeld trekken. Zo regelen de 'beste bestuurders' uit de 'beste bestuurder provincie' dat onder elkaar. https://www.ad.nl/binnenland/tien-jaar-wachtgeld …
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het is allemaal leuk en aardig dat bestuurders onderling elkaar nomineren voor allerlei prijzen, maar als je het de Utrechter zèlf zou vragen, onafhankelijk of zij wel of niet lid zijn van Groen links, verwacht ik immers een heel andere keuze. Lotte is namelijk niet zo populair bij de Utrechtse verkeersdeelnemer, zo blijkt uit de vele kritiek op haar in de media . Met haar idee om in onze overbevolkte stad, dus zeer drukke wegen, zonder afscheidingsdrempels (!), met zowel auto's als (onbeschermde !) fietsers wordt op deze wijze het steeds riskanter voor de laatstgenoemde verkeersdeelnemers om zich te verplaatsen in onze stad !.