of 60220 LinkedIn

Dataopslag vingerafdrukken uitgesteld

De opslag van vingerafdrukken uit een biometrisch paspoort wordt voorlopig stilgezet. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zal dat later op woensdag aan de Tweede Kamer melden.
3 reacties
De opslag van vingerafdrukken uit een biometrisch paspoort wordt voorlopig stilgezet. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zal dat later op woensdag aan de Tweede Kamer melden.

Onveilige databank
Ingewijden hebben een bericht daarover van RTL Nieuws bevestigd. Woensdagmiddag praat de Kamer over het biometrisch paspoort. In het parlement leefden de afgelopen tijd al grote zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van een grote databank waar afgenomen vingerafdrukken in zouden worden opgeslagen. De vingerafdruk wordt wel opgeslagen op een chip in het paspoort zelf.

 

BPR verwerpt kritiek
Vorige week sprak de Kamer met deskundigen over het gebruik van biometrische data. Daar meldden twee deskundigen dat het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) in het geheel niet openstond voor kritiek op het biometrische paspoort.

Risico's veiligheid en privacy

De verscheidene deskundigen lieten blijken weinig vertrouwen te hebben in het biometrische paspoort en ze zagen risico's voor de veiligheid en privacy. Ook de effectiviteit zou te wensen overlaten. Max Snijder van European Biometrics Group zei dat er in 21 procent van de gevallen geen herkenning van het paspoort plaatsheeft, terwijl 3 procent acceptabel werd geacht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bosma op
Donner stelt slechts uit; hij blijft vierkant achter zijn al veel eerder ingenomen standpunt staan namelijk dat alle privacy- en andere bezwaren moeten wijken voor de vermeende belangen van politie en justitie. Donner laat nooit een standpunt zomaar varen, is doorgaans ongevoelig voor tegenargumenten en laat zich alleen overtuigen als hij met de rug tegen de muur staat. Dit uitstel van Donner geeft daarom wel aan dat er echt grote technische problemen zijn.
Door arno op
Een overheid die we terecht niet vertrouwen. Een overheid die alles over ons wil weten maar zelf geen verantwoording wil afleggen. Want dat wordt keer op keer duidelijk.
Door Robin Caron (privacywatcher) op
Als Tweede Kamer en kabinet inzien dat de biometrie-techniek nog onvolwassen en dus onveilig is, geldt dit ook voor opslag van biometrische gegevens op de chip. Ook deze dient opgeschort te worden, zoals een test in Roermond uitwees. Meer dan een vijfde van de vingerafdrukken is onherkenbaar: http://www.vngmagazine.nl/nieuws/2141/proef-roermond-vingerscans-onbetrouwbaar

Mede daarom heeft een internationale alliantie van organisaties op 31 maart een petitie aangeboden aan de Raad van Europa om een onderzoek te starten naar ELKE opslag van biometrie: https://www.privacyinternational.org/node/6973