of 64120 LinkedIn

D66 wil sneller taalles voor asielzoeker

Het kabinet moet 75 miljoen euro vrijmaken om asielzoekers snel de Nederlandse taal te laten leren. D66-leider Alexander Pechtold pleitte daar zondag voor in het televisieprogramma Buitenhof.
9 reacties

Het kabinet moet 75 miljoen euro vrijmaken om asielzoekers snel de Nederlandse taal te laten leren. D66-leider Alexander Pechtold pleitte daar zondag voor in het televisieprogramma Buitenhof.

Vanaf de eerste dag 

Tijdens het debat over de Voorjaarsnota komt Pechtold binnenkort opnieuw met een voorstel om vanaf de eerste dag taalles te regelen. Hij doet dat omdat een eerdere oproep hiervoor van een meerderheid in de Tweede Kamer volgens hem geen resultaat had.

 

Kostbare tijd

Een vluchteling kan nu gemiddeld pas na negen maanden beginnen met taalles als de officiële asielprocedure begint. Pechtold vindt dat zo kostbare tijd verloren gaat en ziet het liefst dat mensen vanaf de eerste dag dat zij in Nederland zijn de taal leren. ,,Elke dag dat een vluchteling hier in Nederland op zijn handen moet zitten, is een verloren dag.''

 

Goede start

Volgens de D66-voorman is de kans groot dat veel vluchtelingen die het afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen hier mogen blijven. ,,Leer deze mensen dan ook direct de taal, zodat ze een goede start kunnen maken met het integreren in onze samenleving en snel aan het werk kunnen."

 

Kwart van een jaarlijkse bijstandsuitkering

Een goede taalcursus kost een kwart van een jaarlijkse bijstandsuitkering, aldus Pechtold. Nu investeren in taal zorgt ervoor dat mensen meer kans hebben op werk en voorkomt dat iemand later een beroep moet doen op de bijstand, vindt hij. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door F.A. von Geusau op
Beste P,
Ik ben de laatste om tegen te spreken dat kennis van de Nederlandse taal de kansen op de arbeidsmarkt vergroot, maar als het 'vanaf dag één' leren van Nederlands voor A. Pechtold 'de' oplossing is voor de enorme werkloosheid onder vluchtelingen en statushouders, dan leeft hij in mijn beleving echt in een droomwereld. We hebben om en nabij 600.000 werklozen. Daarvan is een groot gedeelte de Nederlandse taal voldoende machtig. Ook die mensen kunnen in beginsel dus economisch actief worden of een eigen bedrijf starten. Toch blijven we met dit hoge aantal zitten. Als taalles dus de enige oplossing is die D66 kan verzinnen, dan heeft zij wellicht nog wat huiswerk te doen, om echte oplossingen te bedenken.
Door p op
@Geuseau. Ik denk dat u in een droomwereld leeft. Nederlands spreken (of je moet een heel speciaal talent bezitten) helpt om economisch actief te zijn worden. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld ook hun eigen bedrijf oprichten/ zelf aan de slag. Mensen creëren ook zelf banen.
Door A. Willemsen op
Als je de taal niet wilt leren dan moet je ze uitzetten. Ik "spreek" dagelijks Vietnamezen. Die komen massaal bij onze buren binnen die allemaal geen of nauwelijks Nederlands spreken. Laat eerst de mensen die hier wonen eens aanspreken op het feit dat ze weigeren Nederlands te leren. Bij strafbare feiten of noodsituaties loop je zo tegen grote problemen aan omdat je elkaar niet begrijpt of waarbij ze zich achter het taalprobleem verschuilen.
Door F. A. von Geusau op
Met taallessen kunnen vluchtelingen snel aan het werk in Nederland, aldus dhr Pechtold. Natuurlijk. Daarom hebben we ook zoveel werklozen die de Nederlandse taal wel machtig zijn. Alexander Pechtold leeft in een droomwereld.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Prima dat men snel de taal leert en gaat integreren.
Maar ik meen toch, dat wanneer de oorlog is afgelopen, deze mensen weer terug gaan om hun land weer op te bouwen. Er is een grote behoefte aan goed opgeleide mensen daar. Of er een toekomst is in Europa, daar zet ik vraagtekens bij. Maar het land van herkomst is er alleen maar mee gediend als men zich gaat inzetten voor de wederopbouw.
Door Tim020 (Mens) op
(Arbeids)migratie had vroeger veel grotere positieve economische effecten dan tegenwoordig het geval is. Mede door de (nasleep) van de crisis zijn er veel werklozen en is de economie nog best broos te noemen. Ook is het zo dat een vaste baan bij een werkgever niet meer van deze tijd is en daarmee gezegd dat een gemiddelde werknemer 'sneller' werkloos kan raken. Verdere robotisering zal arbeid schaarser maken. Arbeidsmigranten worden ingezet omdat ze goedkoper zijn en daarmee werkt het voornamelijk verdringend t.o.v. de duurdere autochtone werknemer. Politici maken de fout door naar vroegere tijden te kijken en die positieve effecten van toen, van migratie, te kopieren voor de huidige tijd. Dit gaat niet meer op, wellicht ten dele, maar zeker niet volledig.

Zie ook dit: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/31/zeven-va …

Door Johan (consulent) op
Het is niet een kwestie van snel taallessen geven. Er zijn nu eenmaal groepen die (bij evenveel of meer taalessen) gemiddeld slechter leren dan anderen.
Ik maak mensen mee voornamelijk uit Soedan, Somalië, Eritrea en wat meer verspreid uit veel andere Afrikaanse landen die na jaren nog steeds niet te verstaan zijn. Meestal krijgen die mensen vrijstelling van de inburgeringsplicht en daarmee ook van de arbeidsplicht.
Velen komt dat goed uit want dan kan alle tijd worden besteed aan gezin en huishouding en zo kunnen zij het mede met behulp van allerlei instanties vaak toch nog redden.
Het onderlinge verschil is enorm: Syriërs en Iraniërs doen het gewoon beter. En wat te denken van die Joegoslaven destijds. Na 3 jaar waren de meeste aan het werk of waren terug gekeerd. Alleen een kleine groep blijf op de uitkering aangewezen.
Behoudens de Syriërs gaan we dat nu niet meemaken. Alhoewel ik ook veel Syriërs van rond de 40 jaar hoor zeggen dat ze nog graag een opleiding willen volgen. De terugkeer van de eeuwige student?
Een stemadvies voor iedereen die graag droomt van de ideale wereld: Alexander P is uw man.Door Bedrogen burger op
Nog een tip voor Pechtold: Geef iedere huurder met huursubsidie als bonus een enige echte pracht kanjer van een parel van een vluchteling in huis!

Past perfect bij D66: Zelf buiten schot blijven en de onderlaag van de bevolking voor hun goedkope arbeidskrachten laten opdraaien.

Wat heeft die John Cleese een gelijk gekregen!
Door hoekman op
Investeren in uitzetting levert meer op; arbeidsplaatsen, pensioen, veiligheid, uitkeringen.