of 63998 LinkedIn

D66 wil halvering aantal gemeenten

De partij D66 wil van de gemeenten grotere organisaties maken, omdat ze de vele taken die ze overnemen van het Rijk anders niet meer aan zouden kunnen.
29 reacties

D66 wil het aantal gemeenten inperken van ruim 400 tot ongeveer 200. De partij wil van de gemeenten grotere organisaties maken, omdat ze de vele taken die ze overnemen van het Rijk anders niet aan zouden kunnen. 

Randstadprovincie
Ook wil D66 oudere plannen voor een Randstadprovincie door een fusie van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland eindelijk doorzetten. De andere provincies moeten dan ook samengaan tot grotere landsdelen. Waterschappen en regiobesturen kunnen vervolgens worden opgeheven en ondergebracht bij de landsdelen.

Minder  bestuur
,,We praten nu al decennia over minder bestuur. Nu is het tijd dat we echt een stap vooruit zetten en knopen doorhakken''', aldus Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 maandag. Volgens hem kan tot 2017 met deze plannen 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland. Op de langere termijn zou dit kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar; ofwel 125 euro per huishouden.

Verspilling
,,Nederland is te klein voor zoveel bestuur. Daardoor moeten bestuurders en ambtenaren te veel overleggen en hebben burgers en bedrijven te maken met te veel, soms tegenstrijdige regels. Hierdoor verspillen we elkaars tijd en energie'', zegt Schouw. Maar het gaat hem niet alleen om bezuinigingen. Het verminderen van het bestuur is in zijn ogen steeds meer noodzakelijk met het verschuiven van taken van Den Haag naar de gemeenten, onder meer op het gebied van de sociale zekerheid. Kleine gemeenten moeten volgens hem ,,worden opgeschaald, omdat ze deze taken nauwelijks aankunnen''.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. de Kroon (nvt) op
Wat een raar voorstel! Hoezo is Nederland te klein met 17 miljoen mensen? Belgie, Denemarken zijn qua oppervlakte ongeveer gelijk aan Nederland. Hebben veel minder inwoners. Moeten die zich dan aansluiten bij een ander land? En dag die mega-provincie van bijna 8 miljoen inwoners. Is dat een werkbare eenheid? Dacht het niet. Dan het aantal gemeentes halveren. Dat begrijp ik echt niet! Ik woon in een grote gemeente met veel geannexeerde kleine gemeentes. Die mensen hebben vrijwel geen vertegenwoordigers in de (grote) gemeenteraad. Wel zijn er dorpsraden, die heel weinig macht hebben. Toe nou D'66! Ik kan mij niet voorstellen, dat u dat democratisch vindt. Op dit moment kijkt U alleen maar naar wat U in euro's besparen kan.
Door Henk (oplettende burger) op
D66 was toch de partij van de decentralisatie? Kan je zien hoe slecht het geheugen van deze lieden is.
Ik vind deze partij een grijze midden partij waar je niet
van op aan kunt ( van wie in Den Haag wel?)
Door luppo op
Ik weet niet waar ik op ga stemmen. In ieder geval geen D66. Altijd al een middelmatige meeloperspartij gevonden. Als je dan zo nodig wilt opschalen, ga dan fuseren met België/Luxemburg. Of nog beter, een deelstaat van Duitsland. Nederland is mondiaal gezien te klein om te overleven.
Door luppo op
Ik weet niet waar ik op ga stemmen. In ieder geval geen D66. Altijd al een middelmatige meeloperspartij gevonden. Als je dan zo nodig wilt opschalen, ga dan fuseren met België/Luxemburg. Of nog beter, een deelstaat van Duitsland. Nederland is mondiaal gezien te klein om te overleven.
Door Joschke op
Het land zou al bestuurbaarder worden als patrtijen als de vvd, grijsrechts en d'66 opgeheven zouden worden. Ze voegen totaal niets toe dan alleen maar ellende (neoliberalisme, bonussen, graaicultuur en het Kunduzgeteisemaccoorrd waar het volk moet bloeden voor wat de het liberalisme aanrichtte).
Door Karp op
D66. Dat is toch die partij waar een wethouder na 4 maanden aftreedt om vervolgens 2 jaar lang ruim 5600 euro per maand op te strijken?

Om schouw te parafraseren: "Nederland is te fatsoenlijk voor zoveel graaierij".
Door Jan E (AdviZeur) op
Typisch gevalletje van een zogenaamde seagul-politicus. Hij krijst hard, schijt heel de boel onder en voordat het is gerealiseerd is hij pleite. Kan hij van het fiasco tenslotte ook niet de schuld krijgen. Komt wel vaker voor.
Door Mark (Beleidsambtenaar) op
Kan de heer Schouw onderbouwen, zelf of via een rapport, waar hij deze cijfers vandaan heeft?

Gemeenten kunnen vaak overleggen, maar als de heer Schouw er behoefte aan heeft kan ik ook nog wel wat voorbeelden aandragen van afdelingsoorlogen (inclusief heeel veeeel vergaderen) in grotere gemeenten. Is het de heer Schouw bekend dat kleinere gemeenten over het algemeen hoger gewaardeerd worden dan grotere gemeenten?
Door Fleur op
Is inderdaad te gek voor worden. Veel taken worden gedecentraliseerd omdat het dichter bij de burger geregeld moet worden. En inderdaad: de echte reden is dat de Rijksoverheid niet in staat is om het te regelen.

Dan is het dichter bij de burger: D66, tja dan zijn de organisaties te klein dus vervolgens weer centraliseren.

D66 neem het goede voorbeeld en hef je zelf op!!!! Dat scheelt al heel wat ambtenaren en kosten!
Door Henk Eleveld (interimmanager) op
Nog nooit leidde een bestuurlijke / gemeentelijke herindeling tot lagere kosten. Need I say more?

Vacatures

Van onze partners