of 63966 LinkedIn

D66 wil gekozen burgemeester

Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 dient een voorstel in tot wijziging van de Grondwet, om het mogelijk te maken dat burgemeesters en commissarissen van de koningin gekozen worden.
6 reacties

D66 wil nu echt werk maken van haar aloude wens om tot gekozen burgemeesters en commissarissen van de Koningin te komen. Tweede Kamerlid Gerard Schouw dient donderdag een voorstel in tot wijziging van de Grondwet, zo bevestigde hij een bericht in de Volkskrant.

Grondwet

De benoemingen zoals die nu tot stand komen, moeten uit de Grondwet worden gehaald. Over zo'n Grondwetswijzing moet er door de Kamers twee keer worden besloten, de tweede keer na verkiezingen. ,,Je weet nooit wanneer er verkiezingen zijn'', aldus Schouw.

Direct gekozen
Als de Grondwetswijziging er eenmaal is, moet Nederland gaan kijken of de burgemeester direct gekozen moet worden of dat bijvoorbeeld de gemeenteraad en Provinciale Staten dat gaan doen, vindt Schouw.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John op
Helpt dit de crisis op te lossen? Voorkomt dit de a-sociale bezuinigingen op werkenden en werkzoekenden? Ga aan het werk D66, er zijn veel echt belangrijke zaken aan te pakken.
Door Jan op
Typisch weer zo'n onpraktisch idee van D66. Een burgemeester speelt niets klaar in zijn eentje. Voor alles heeft hij geld nodig van de raad. Een verkiezingsprogramma van een burgemeester kan dus niet veel voorstellen. Als je echt iets wilt verbeteren, zorg er dan voor dat de Kroonbenoeming een benoeming door de gemeenteraad wordt. Indirect heeft het volk het dan toch voor het zeggen (net als bij de wethouders). De praktijk is al zo want de Kroon wijkt nooit meer af van de voordracht door de raad. Maar de meest revolutionaire en voor dit land beste oplossing zou zijn dat D66 zichzelf opheft. Volkomen achterhaalde partij met altijd zwevende kiezers.
Door Hans Guldemond (dir) op
D66 laat weer eens een ballonetje op. Omdat Nederland het enige land in Europa is waar de burgemeester niet gekozen wordt vind men dat we ook de burgemeester moeten gaan kiezen. Leuk en democratisch maar er moet er kan alleen uit een voordracht van personen worden gekozen. Ik verwacht geen opvallende verbeteringen of veranderingen met een gekozen burgemeester. Nu worden personen voorgedragen, dan kan iedereen zich verkiesbaar stellen. Inwoners van een gemeente zullen zeker niet harder lopen dan bij landelijke of provinciale verkiezingen. Zelfs de cijfers van de waterschapsverkiezingen zullen niet overtroffen worden. Geeft al met al te denken. De ballon zal vlug uit het zicht zijn.
Door Bertus (Observer) op
Hahahahaha, ik voorzie na de verkiezingen een nacht van ........Rutte! En weer een D66 met de staart tussen de benen....
Door henk op
Mijn voorstel is om het status baantje van burgemeester maar helemaal af te schaffen. Levert een flinke besparing op en minder kans op grote fouten.
Door Hirundea op
Een apart gekozen burgemeester los van gemeenteraad verkiezingen gaat niet werken. Wat als de burgemeester niet kan steunen op de gemeenteraad of omgekeerd. Zie nu het groot aantal wethouders dat door het duale systeem snel afhaakt als er geen steun is uit de gemeenteraad. De burgemeester blijf dan zitten omdat die ook door de burgers is gekozen. Dan is het beter een burgemeester te kiezen via de gemeenteraad en niet rechtstreeks door de burger.