of 63428 LinkedIn

D66 Overijssel: handhaaf regels drone-vluchten

De regels voor het gebruik van drones binnen het luchtruim van Overijssel moeten beter worden gehandhaafd. Dat stelt de D66-statenfractie.

De Statenfractie van D66 in Overijssel wil dat GS optreden tegen bedrijven die zonder vergunning met drones vliegen boven de provincie. Dit na klachten over illegale vluchten boven Zwolle.

 

Onder bewoners van de Hanzestad ontstond deze zomer enige onrust omdat er een drone boven de stad vloog, zonder dat iemand wist wat deze precies deed. Het onbemande vliegtuigje bleek van een commercieel bedrijf uit Nijmegen te zijn. Wat het bedrijf met de opgenomen (video?) beelden doet was en is onduidelijk.

 

Regels naleven

Reden voor statenlid Bert Terlouw van D66 om vragen te stellen over het gebruik van drones in het luchtruim van Overrijsel. Hij wil de vluchten niet verbieden, maar vindt wel dat de regels die er zijn moeten worden nageleefd. De inspectie voor de leefomgeving is de eerst verantwoordelijke instantie, maar ook gemeenten en provincie zijn betrokken bij het geven aanvraag traject voor een vlucht. 

Hobby-drones vallen onder de regeling modelvliegen, het zijn vooral de commercieel gebruikte toestellen die aan strenge regelgeving moeten voldoen. Bedrijven moeten de vlucht aanmelden bij de gemeente, zodat deze bijvoorbeeld de bewoners kan inlichten.

 

Onduidelijkheid

De provincie is sinds dit jaar het bevoegd gezag voor het afgeven van een zogenoemde TUG-ontheffing: een vergunning voor ‘tijdelijk uitzonderlijk gebruik’. Terlouw: ‘Daarvoor was het aan het ministerie van defensie om bij luchtfotografie een vergunning af te geven. Het bedrijf uit Nijmegen schermde er ook mee deze te hebben. Maar dat traject bestaat niet meer. Dus had het bedrijf geen toestemming om te vliegen.’

 

Privacy in het geding
Het mag allemaal niet even duidelijk zijn, hoe dan ook moeten de bestaande regels worden gehandhaafd, aldus het statenlid. Er zijn volgens hem teveel gevaren voor de privacy om het gebruik van de drones op zijn beloop te laten. ‘Je wilt toch als burger niet dat iedereen zomaar in je achtertuin kan kijken en filmen.’

Hij pleit niet onmiddellijk voor meer bepalingen: het inzetten van drones kan volgens hem ook veel voordelen opleveren. Maar Terlouw kan zich voorstellen dat de landelijke politiek zich eens serieus gaat buigen over de privacy aspecten. ‘Die moet gewaarborgd zijn, zo niet met nieuwe regels, dan toch door de bestaande bepalingen op zijn minst niet te laten verwateren’.


7.800 euro boete

De D66-fractie zou het niet raar vinden als het bedrijf uit Nijmegen strafrechtelijk vervolgt zou worden. ‘Het is aan de bevoegde autoriteiten om dit te bepalen. Maar er staat niet voor niets een boete van 7.800 euro op het illegaal uitvoeren van drone-vluchten.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Kan je al die drones niet gewoon ene logger meegeven die opslaat waar ze zijn geweest en wat ze aan het doen waren. Beetje zoals zo'n rust en rijdtijden geval. Geef je een raamvergunning en neem je af en toe een steekproef.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners