of 64120 LinkedIn

D66 komt met initiatiefvoorstel weigerambtenaren

D66 komt met een initiatiefvorstel om een einde te maken aan weigerambtenaren. Gerard Schouw en Pia Dijkstra willen niet op een nieuw kabinet wachten.

D66 komt zo snel mogelijk met een initiatiefvoorstel om een einde te maken aan de weigerambtenaren. Dit heeft Gerard Schouw via twitter aangekondigd.

Regelen

‘Spies doet niets aan #weigerambtenaren. Treurig. Dus komt #D66 (Dijkstra/Schouw) begin augustus met initiatiefvoorstel #regelen’, twitterde Schouw na de Kamerbief van Spies. De minister van Binnenlandse Zaken schreef dat een wetswijziging nodig is om een einde te maken aan weigerambtenaren. Het is niet aan een demissionair kabinet om dit op te pakken, stelde Spies.

‘Jammer en teleurstellend, maar voorspelbaar’, aldus Schouw in een mondelinge toelichting. ‘Wij gaan echter niet op een nieuw kabinet wachten, maar gaan dit zelf oppakken.’ Schouw gaat dit samen met partijgenoot Pia Dijkstra doen.

 

Initiatiefvoorstel

Met het initiatiefvoorstel wil D66 regelen dat er geen nieuwe weigerambtenaren meer mogen worden aangenomen. Volgens Schouw is in de afgelopen jaren in 24 gemeenten besloten dat weigerambtenaren mogen worden aangenomen. ‘In negen gemeenten is dat daadwerkelijk gebeurd. Momenteel zijn in 48 gemeenten weigerambtenaren werkzaam.’

 

Benoeming

Ontslag van ambtenaren die geen huwelijken tussen mensen van het gelijke geslacht willen sluiten, gaan Schouw en Dijkstra niet via hun initiatiefwet regelen. Het gaat echt om de benoeming van nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand. ‘De norm ligt dan wel in wet vastgelegd.’ De wetgever is volgens de D66-er niet duidelijk op een verbod op weigerambtenaren. Mogelijk dat de nieuwe wet op termijn een opening biedt om bestaande weigerambtenaren de deur te wijzen, hoopt Schouw.

 

Ondersteunen

Schouw realiseert zich dat de initiatiefwet niet meer door de huidige Kamer zal worden behandeld. Nu is er wel een meerderheid voor de aanpak van weigerambtenaren. Hij verwacht echter dat ook de Kamer in nieuwe samenstelling de wet zal ondersteunen. ‘Naast D66 zijn in ieder geval SP, PvdA, VVD, GroenLinks en de PVV voor.’ Een eerder wetsvoorstel –ingediend door het demissionaire kabinet- sneuvelde nog eerder dit jaar. ‘De VVD stemde toen tegen, omdat de partij afhankelijk was van de gedoogsteun van de SGP. Nadat het kabinet was gevallen, was de VVD wel voor. Ik ga er niet van uit dat ze weer gaan draaien.’

 

Gewetensbezwaren

Het wordt volgens hem een hele klus om een goede wet in elkaar te zetten. De wetsgeschiedenis moet worden beschreven en juridisch moet alles goed worden dichtgetimmerd. Zo moeten ambtenaren het recht behouden vanwege ernstige gewetensbezwaren werk te weigeren, bijvoorbeeld als een wethouder een ambtenaar opdraagt iets op te schrijven, dat niet deugt. ‘Maar dit geldt niet voor ambtenaren die tegenover burgers de overheid vertegenwoordigen.’ Dat zijn niet alleen ambtenaren van de burgerlijke stand, maar ook ambtenaren die vergunningen verlenen of boetes uitdelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ed van Ooijen (senior vakbondsconsulent ) op
Wat een menslievende en o zo democratische partij is dat Rechts 66 toch. Biedt ruimte voor gewetensbezwaarden en andere minderheden! Ik zou als homo niet graag mijn huwelijk laten voltrekken door een voormalige weigerambtenaar die dan maar nolens volens zijn opgedrongen plicht vervult. Tolerantie, respect en mededogen gelden voor iedereen, niet alleen voor homo's of voor bekrompen griffo's, maar voor beide groepen, zelfs als je bij de overheid werkt. Wat is dat verlichte D'66 (toen nog mét apostrof) toch ver afgegleden. Een heel enge partij geworden!
Door Ra op
Maak van de weigerambtenaar een vertrekambtenaar, het kan niet zo zijn dat ambtenaren de wet naar eigen voorkeur overtreden.
Btw. heeft het CDA inmiddels een definitief standpunt ingenomen? ach, laat maar...
Door Jan op
Een van de redenen van D66 is dat de huwelijksvoltrekking door de overheid een neutrale handeling moet zijn. In dat geval zou D66 consequent moeten zijn en alle babsen afschaffen. Die zijn er immers omdat het huwelijk niet als neutraal, maar als emotionele gebeurtenis wordt beschouwd.
Door Fritz op
Typisch symboolpolitiek. Er zijn voldoende ambtenaren die wel een homohuwelijk willen voltrekken, dus er is feitelijk geen enkel probleem. Homostellen kunnen gewoon overal trouwen, alleen bepaalde ambtenaren zullen dat huwelijk simpelweg niet voltrekken. Ik neem toch aan dat een stel dat gaat trouwen niet happig is op een ambtenaar die het huwelijk tegen zijn religieuze beleving in, moet sluiten. D66 meent kennelijk dat een ambtenaar er (binnen zijn of haar werk) geen eigen mening of geweten op na mag houden. Gewetensbezwaren mag je niet hebben als je de overheid vertegenwoordigt, zo stelt zij. In die redenering doordenkend viel in de optiek van D66 de politieambtenaar die in '40-'45 Joodse gezinnen opbracht in opdracht van de Duitse overheid ook weinig tot niets te verwijten. Gelukkig waren er toen wel ambtenaren voor wie het geweten zwaarder woog dan de opdracht van de overheid.
Door Jan op
Typisch D66: non-problemen oplossen en nieuwe problemen creëren waaraan niemand behoefte heeft. Deze partij graaft haar eigen graf.
Door H. Werkendam (Medewerker) op
Wat een geweldige reacties.
Daar kan ik me nou in vinden. Inderdaad trouwen doe je zelf, tenminste als je een feessie wil.
D(rol) 66 kunnen we maar het beste doorspoelen.
Door Henk (kiezer) op
Beste Gerard Schouw,
Bedankt voor dit geweldige stemadvies:
nooit en te nimmer D66
Door Arno Huiskamp op
Formeel bestaan er geen trouwambtenaren: om te trouwen volstaat het naar de balie van het gemeentehuis te gaan en aldaar je partnerschap als huwelijk te doen laten registreren. Alle overige handelingen, zijn formeel niet anders op te vatten als poespas, voortkomend uit het kerkelijke verleden!
Door hoogmoed (publicist) op
ambtenaren burgerlijke stand opheffen is een goed voorstel!! trouwen kun je ook nog in de kerk!
Door johannes (adviseur) op
Mijn twijfel op welke partij ik zal stemmen op 12 september is weggenomen. Het woord "Democraten" van D66 heeft niets met democratie te maken.
Het geheel afschaffen van het ambt van trouwambtenaar ( zie reactie p) zou inderdaad een oplossing zijn. Gewoon even met de dienstdoende loketambtenaar een formulier invullen, 2 handtekeningen er onder en klaar is het festijn. Dan op naar een restaurant om feest te vieren.